História SIM kariet siaha až ku karte s veľkosťou súčasnej bankomatovej karty.

Nebolo to vždy tak a na telefonovanie sa nepoužívala výlučne SIM karta. No s príchodom štandardu GSM, ktorý umožnil telefonovanie v rôznych krajinách bez výrazného obmedzenia, prišli práve SIM karty.

Rozmery

Kým prvá uvedená mala rozmer 85,60 × 53,98 × 0,76 mm, ostatné sú už výrazne menšie. Presne na veľkosť čipu, ktorý je tam podstatný a karty sa stále zmenšujú, až na aktuálne najmenšiu nano SIM. Počíta sa aj s tým, že SIM karta, ako sme ju dodnes poznali, nebude existovať.

Veľký formát karty nemal nijaký význam. Bol to jednoducho nejaký začiatok a mobilné prístroje boli také veľké, že karta týchto rozmerov sa do nich pohodlne zmestila. Telefón na takúto kartu sme kedysi držali v ruke a karta sa pod zadný kryt prikladala. Princíp si môžete predstaviť na dnešných flash diskoch. Je tam veľa plastu, niektoré sú aj karabínou na kľúče, no v skutočnosti je základná doska s čipmi menšia než samotný USB konektor.

Nano verziu karty si spravíte aj sami. Stačí použiť nožnice. No tu riskujete poškodenie čipu. Odporúčame výmenu kartu u operátora.

Druhá generácia a mnohým v našich končinách najznámejšia je karta s obdĺžnikovým tvarom (hoci každá ďalšia generácia má takýto tvar ) a do telefónu sa zakladala asi najjednoduchšie. S takouto kartou začínali aj operátori na Slovensku. Jej označenie bolo mini SIM. Následne nasleduje micro SIM, ktorá má okolo samotného čipu ešte menej plastu. Nano SIM karta je aktuálne najmenšia používaná karta a prakticky na nej nenájdete prebytočný plast. Keď si dnes kúpite SIM kartu od operátora, dostanete ju vo veľkosti mini SIM, zároveň micro a nano SIM. Výlisky na plastovej ochrane umožnia karty „vylúpnuť“. V prípade výmeny telefónu, ktorý má slot na väčší rozmer si ju dokážete vložiť späť do „redukcie“. Ideálne je použiť špeciálne kliešte, ktoré operátori na svojich predajniach majú a nájdete aj v predajniach s mobilmi. V rámci záruky vám spravia rozmer z mini SIM na micro SIM. Bez záruky, ak prenecháte svoju SIM v rukách pracovníka, dokáže trafiť aj rozmer nano SIM. Upozorní vás však, že toto už je bez záruky a karta sa môže poškodiť.

Toto je rezačka, ktorú majú aj v predajniach operátorov na zmenu veľkosti plastového obloženia čipu

Toto je rezačka, ktorú majú aj v predajniach operátorov na zmenu veľkosti plastového obloženia čipu

My sme o takúto kartu požiadali priamo na predajni operátora O2 a v našom prípade to bolo zadarmo. Oficiálne sme totiž mali kartu vedenú ešte v rozmere mini SIM. Behom 10 minút bola odpojená stará karta a pripojená nová. Veľmi pohodlné a navyše v rámci záruky a postupov operátora.

Prehľad rozmerov SIM kariet:

Formát SIM kartySIMmini SIMmicro SIMnano SIM
Dĺžka [mm]85,6251512,3
Šírka  [mm]53,9815128,8
Hrúbka [mm]0,760,760,760,67

Čo je SIM?

Skratka SIM znamená Subscriber Identity Module a je to vlastne účastnícka identifikačná karta. Na základe nej vás dokáže operátor identifikovať. Resp. identifikovať SIM kartu a prideliť jej potom ďalšie služby a okrem iného aj určiť komu bude volania a služby účtovať. Identifikácia je skôr technická záležitosť a používanie konkrétnej SIM karty nie je jednoznačný identifikátor toho, kto telefonuje. No vďaka tomu tomuto malému čipu s pamäťou môžete využívať rôzne telefóny a nie ste viazaní na jeden konkrétny hardvér. Každá karta má uložené svoje IMSI číslo, ktoré je unikátne. To sa nepoužíva ako telefónne, no na základe tohto čísla dokáže operátor priradiť číslo ku karte. Karta ako taká teda nemá vlastné telefónne číslo. Má ešte identifikačné číslo vytlačené na jej tele. To je však akési produktové, opätovne unikátne číslo. Operátori si totiž SIM karty nevyrábajú sami, ale kupujú ich.

To vás môže pomýliť, keďže na povedzme predplatenej karte z obchodu máte vytlačené jej číslo. Ide však o „predradenie“ čísla, aby ste po založení karty do mobilného telefónu mohli volať a využívať ďalšie k nej priradené služby. Keďže karta nemá číslo pevne v sebe, môže vám operátor pri strate alebo poškodení karty vystaviť novú. V systéme jej IMSI číslo priradí k vášmu pôvodnému číslu.

Pohľad na „vnútornosti“ SIM karty

Pohľad na „vnútornosti“ SIM karty

Prvé karty, a teda aj štandardy nemali v sebe implementované PIN2 a PUK2 kódy. Prvé verzie kariet mali svoju pamäť na úrovni 8 kB. Tie dnešné majú 64 alebo 128 kB. V dobe pred 20 rokmi však záležalo aj na tom, koľko údajov si na kartu uložíte. Mobilné telefóny nemali takú veľkú kapacitu pamäti ako dnes. Možno si pamätáte výstražnú ikonu obálky, ktorá signalizovala plnú pamäť. Vtedy nebolo možné prijímať žiadne SMS. Isté obmedzenia sa týkali a stále týkajú pamäte na uloženie kontaktov. Od veľkosti pamäte na karte závisel aj počet možných kontaktov. Toto stále používajú niektorí používatelia, ktorí chcú mať kontakty na karte. Ak vymenia telefón, všetky údaje majú na karte. Pri smartfónoch, ale aj pri bežných telefónoch ukladáte údaje buď do pamäte telefónu alebo priamo na niektorú cloudovú službu. Karta má svoj vlastný procesor a má implementované algoritmy na výpočet kľúča, ktorý poslúži na šifrovanie hovoru.

Životnosť karty

Možno ste o tom nevedeli, no aj SIM-ka má svoju životnosť. Tá je daná jednak životnosťou čipu (CPU, pamätí atď.) a tiež počítadlom. Každá SIM karta má teda svoje počítadlo, ktoré jednoducho určuje, ako dlho sa bude dať použiť. Nie je to otázka mesiacov, ale rokov. Ide o princíp ochrany karty, no vo výsledku práve samotného používateľa. Každá karta má svoje unikátne číslo, ktorým sa identifikuje a je utajené. No na základe neho sa potom vypočítava šifrovací kľúč medzi kartou a operátorom. Na to, aby ste takýto kľúč zistili budete potrebovať viac ako 100 000 pokusov. Teda pri pokuse hrubého útoku na jeho odhalenie. Takto sa zamedzuje klonovaniu karty. Vo výsledku ale hovoríme o tom, že kartu reálne vymeníte skôr, ako by tento cyklus nastal. Buď chcete zmenšiť jej rozmer alebo potrebujete tzv. 4G kartu, aby ste mohli využívať LTE atď. No a bežným dôvodom je aj mechanické poškodenie. Vtedy si takisto kartu vymeníte. Ako prebieha počítanie? Zarátava sa prakticky všetko. Od prijatia SMS a teda zápisu do pamäte, vytočenia hovoru, prijatia hovoru atď. Všetky činnosti sa zaznamenávajú a jednoducho sú vždy započítané do cyklu životnosti. Aj bežná zmena vysielacej bunky, zapnutie a vypnutie telefónu – v skutočnosti identifikácia v sieti a odhlásenie atď. Niektoré zdroje hovoria o nastavení hranice okolo 100 000 operácií karty, maximom by však mala byť hranica 500 000 operácií.

Micro SIM vložená v telefóne Samsung Galaxy Note 4

Micro SIM vložená v telefóne Samsung Galaxy Note 4

Služby SIM

GSM bankovníctvo bolo pred niekoľkými rokmi na vzostupe. Najmä preto, že to bol komfortný spôsob, ako mať isté bankové operácie dostupné priamo v mobile. V čase, keď neexistoval mobilbanking, to bola k internetbankingu veľmi dobrá alternatíva. Potrebovali ste na to ale špeciálnu SIM kartu aj s aplikáciou na podporu takéto spôsobu bankovníctva. Na tento účel ste potrebovali mať priradený ku karte ďalší PIN. Ten sa volá priam charakteristicky – B-PIN. Všetky služby sa dajú označiť ako SIM Toolkit. To je súprava aplikácií, ktorá umožňuje rozšíriť pôvodnú funkcionalitu kariet o ďalšie vlastnosti. Napríklad protokolom OTA. Ide o skratku Over the Air, čiže prenos vzduchom. Takto má operátor prístup k dátam na karte aj na diaľku. Aby sa zamedzilo ukradnutiu dát alebo zneužitiu služby, je potrebné, aby boli správy prenášané týmto protokolom digitálne podpísané.

Medzi užitočné služby, ktoré nájdete v rámci SIM Toolkitu, patria informačné. Mohli ste tak napríklad zistiť spoje, horoskopy alebo aktuálne počasie. Dnes, v čase internetového prístupu tieto služby nie sú prakticky vôbec využívané. Išlo vlastne o spôsob skrátených volieb, no aplikácia sa spoliehala na posielanie SMS správ. Preto sa za tieto služby platilo. Platili ste za odoslanú a/alebo prichádzajúcu SMS.

eSIM

Už v úvode sme naznačili budúcnosť komunikácie. Tá smeruje k verzii bez SIM karty, ako ju poznáme dnes. Teda už žiadne vkladanie plastovej kartičky do smartfónu. SIM karta resp. hardvérový čip by mal byť súčasťou smartfónov. Bude pevnou súčasťou a asociácia GSMA ho spolu s prvými iniciátormi Apple a Samsung intenzívne pripravuje, eSIM ako embedded SIM bude fungovať tak, že sa bude dať prepínať medzi operátormi a budete tak môcť využívať „kartu“ na rôzne tarify. Týmto štandardom by mala postupne odpadnúť aj potreba vlastniť dve SIM karty. Nepôjde totiž len o zmenu služieb a ich tarifikovania u jedného operátora, ale u viacerých.

Použitie takejto karty by umožnilo zmeniť operátora rýchlejšie, ako doteraz. Jednoducho by ste si službu aktivovali zavolaním na špeciálne číslo operátora. Alebo sa tento proces spraví cez internet, podobne, ako keď si zakladáte nový email u niektorého poskytovateľa. Na jednej strane stoja výrobcovia hardvéru, na druhej sú operátori. Počíta sa s tým, že svetoví hráči ako AT&T, Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica alebo Orange prejdú na eSIM. S eSIM sa vo veľkom počíta aj pri zariadeniach Internetu vecí (IoT). Jednak bude potrebné nejakým spôsobom ich pripojenie k sieti operátora a tiež sa ušetrí na rozmeroch zariadenia. Nielen SIM karta, ale aj slot totiž zaberú nejaké miesto. Zariadenia s eSIM budú postupne narastať. To je logické, no zmena nepríde hneď. Podľa analytickej spoločnosti McKinsey sa počíta s tým, že v roku 2020 bude 0,7 miliardy zariadení podporovať tento štandard. Hovoríme však stále o tom, že 7,3 miliardy zariadení bude bežať na doterajšom štandarde SIM.

Verdikt

Nástup eSIM je neodvratný a ide o pozitívny trend. Otázkou bude aj bezpečnosť a možnosť sledovania používateľov. No to je len jemne stanovený druhý pohľad, pretože v skutočnosti máte SIM kartu v telefóne nonstop. Aj keď sa začnú objavovať prvé zariadenia, stále bude potrebná podpora operátorov. Samsung už predstavil hodinky Gear S2 s podporou eSIM. U nás ich nezoženiete a boli by vám na nič. Keď sa na to pozrieme z obchodného hľadiska, bude to pre operátorov nová výzva, ako si udržať zákazníka. Je totiž mnoho takých, ktorí službu nezmenili len preto, lebo nemajú čas chodiť k operátorovi na predajňu. A to eSIM karta zmení od základu.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.