Vesmírna loď Orion ich vytvorila na svojom poslednom prelete okolo satelitu Zeme.

Hlavnou úlohou vesmírnej lode Orion je, aby človeka dostala ďalej, než sa kedy dostal. Zároveň má zabezpečiť bezpečný návrat z hlbokého vesmíru návratovou rýchlosťou. Táto vesmírna raketa práve uskutočnila svoj posledný prelet okolo Mesiaca na ceste k Zemi a vesmírny úrad NASA zverejnil svoje zatiaľ najkvalitnejšie fotografie.

Tie sú podľa portálu Engadget zhotovené kamerou s vysokým rozlíšením. Zaujímavosťou je, že ide o značne upravenú akčnú kameru GoPro Hero 4, ktorá je namontovaná na vonkajšej časti vesmírnej lode. 

Orion prelet okolo MesiacaZdroj: NASA

Nové fotografie sú aj podstatne kvalitnejšie ako tie, ktoré Orion zaznamenal pri svojom prvom prelete okolo Mesiaca. Tie boli totiž až príliš zrnité, keďže boli zaznamenané optickou navigačnou kamerou Orionu. Aj preto sa nové snímky zhotovili pomocou kamery GoPro, ktorá bola vhodnejšia a podala podstatne lepší výkon.

Misia Artemis I mala samozrejme celkom iné poslanie, ako iba odfotografovať povrch Mesiaca. Podľa NASA sú však takéto snímky dôležité pre vzťahy s verejnosťou. Galériu obrázkov vo vysokom rozlíšení a videá nájdete na tomto odkaze.

Orion prelet okolo MesiacaZdroj: NASA

Pokračovanie misie Artemis je naplánované na rok 2024. Artemis II má kopírovať cestu misie Artemis I, avšak stále bez pristátia na Mesiaci. To je naplánované až s misiou Artemis III na rok 2025, kedy ľudia opäť pristanú na povrchu Mesiaca.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.