Aj vám sa stane, že cestujete cestujete v MHD, alebo dlho čakáte v rade. Prinášame pár appiek, ktoré vám spríjemnia čakanie, cestovanie a dokonca aj nakupovanie. 🙂

Bababucity

V obchode s mobilnými aplikáciami nájdete niekoľko nástrojov, ktoré vyučujú cudzie jazyky. Spomeňme známe služby Duolingo alebo Babbel. Najnovším prírastkom je aplikácia zo Slovenska s názvom BababuCity.

bababucity_vyd2015_6_nowat

Zatiaľ čo konkurenčné aplikácie sa zameriavajú na výučbu hrou a používateľa učia jazyk od úplných základov, BababuCity sa špecializuje len na konverzačnú zložku. Ide o doplnok k bežnej výučbe a predpokladá sa, že máte aspoň základné znalosti angličtiny. Aplikácia vás pri tvorbe používateľského konta otestuje a následne zaradí do jednej zo štyroch úrovní (začiatočník až vyššie pokročilý).

BababuCity funguje na princípe simulovanej konverzácie. Každá úroveň má vlastný príbeh, rozdelený do 30 epizód. Používateľom sa zobrazujú pokyny, ktoré informujú o aktuálnom scenári a popisujú, čo máte hovoriť. Repliky nie sú vopred pripravené, takže nebudete papagájovať. Musíte porozumieť zadaniu a na jeho základe vytvoriť vlastnú vetu. V prípade potreby je k dispozícii nápoveď.

Konverzácie v aplikácii BababuCity sú navrhnuté pre dvoch používateľov. Ak sa hanbíte, môžete sa rozprávať s automatom. Aplikácia obsahuje dabing od profesionálneho native speakera. V prípade, že zvolíte ľudského partnera, BababuCity vám náhodne priradí niektorého z ostatných žiakov. Nakoľko je služba prístupná na celom svete, s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete zahraničného partnera. Chválime, že vývojári zabudovali koncept hodnotenia, pomocou ktorého môžete svojho partnera ohodnotiť. V prípade, že sa rozprávate s automatom, môžete si vypočuť vlastné nahrávky. Aplikácia takisto obsahuje nahrávky optimálnych odpovedí, na základe ktorých si môžete porovnať výslovnosť.

Z používateľské hľadiska oceňujeme rozhranie, systém nápovede a bočný panel, ktorý obsahuje definíciu použitých slovíčok. Môžete si tak zdokonaliť slovnú zásobu a rýchlo sa zorientovať, ak niečomu nerozumiete. Užitočná je sekcia Library, ktorá obsahuje podklady jednotlivých epizód. Vďaka tomu sa vopred pripravíte alebo si naštudujete slovník. Aplikácia takisto rekapituluje základné informácie o gramatike. Čo sa konverzácie týka, trochu máme obavy z kvality zvuku v prípade rozhovoru s reálnym človekom. Naše nahrávky totiž zneli skreslene a hlas rezonoval. Čiastočným riešením je použitie slúchadiel so zabudovaným mikrofónom.

Aplikácia je dostupná bezplatne a obsahuje 5 prvých epizód z každého príbehu. Pre úplný prístup k obsahu je potrebné platiť mesačný paušál vo výške 9,98 eura mesačne, resp. 36,83 eura na polroka. Žiaci slovenských stredných škôl získajú bezplatný prístup k aplikácii počas 3 mesiacov.

BababuCity je aktuálne dostupný pre platformu Android a iOS. Vývojári plánujú aj aplikáciu pre Windows 10, tú chcú sprístupniť do polroka.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie iOS

Czech Film Trips

Keď sa nabudúce vyberiete navštíviť Českú republiku, nezabudnite si do vášho smartfónu nainštalovať túto aplikáciu. Obsahuje totiž zoznam lokalít, kde sa natáčali filmy. Naše znalosti nie sú natoľko hlboké, aby sme posúdili komplexnosť databázy, avšak aplikáciu považujeme za zábavného spoločníka počas prechádzok českými mestami.

filmy_vyd2015_6_nowat

Vopred si môžete pozrieť dôležité body v jednotlivých mestách. K dispozícii je filtrovanie položiek podľa lokality alebo filmov. Aplikácia vám dokonca odporučí aj niekoľko výletov, ako optimalizovať cestu a navštíviť viaceré filmové lokality v rámci výletu autom alebo bicyklom, resp. počas prechádzky.

Z hľadiska prehľadnosti a pohodlia pri používaní by mohli tvorcovia vylepšiť zopár drobností, avšak ako celok sa nám Czech Film Trips páči. Chválime najmä celkovú myšlienku.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie iOS

Locus Map

Google mapy sú výborným spoločníkom, bez ktorého sa dnes nezaobídeme. Ak však idete na turistiku do hôr, vtedy vás navigácia od Googlu možno niekedy nechá na holičkách. Hoci vidíte svoju polohu, pravdepodobne vás nezachráni, ak zablúdite v lese na turistike. Tento účel plní aplikácia Locus Map.

K dispozícii je v bezplatnej verzii a v platenej Pro verzii. Funkcionalita je v oboch prípadoch viac-menej totožná. Základom aplikácie sú turistické mapy, ktoré oceníte, ak sa radi túlate po horách alebo chodíte na cykloturistiku.

locus_map_nowat

Locus Map ponúka bohatú databázu máp. Niektoré sú dostupné v online verzii (môžete si ich však stiahnuť aj pre offline používanie) a zvyšné mapy sú k dispozícii priamo vo forme offline balíčkov. Aplikácia využíva viacero zdrojov máp. Za zmienku stojí integrácia mikrotransakcií. Ak si chcete stiahnuť mapy pre offline použitie, v niektorých prípadoch je potrebné zaplatiť malú čiastku. Jej výška sa líši v závislosti od typu a veľkosti mapy, resp. od jej poskytovateľa. Nájdete aj bezplatné mapy, v prípade Slovenska sa nám to nepodarilo. Za registráciu v službe však získate žetóny, pomocou ktorých si môžete zadarmo stiahnuť 3 balíčky s mapami. Ak chcete iba Slovensko, môžete ho takýmto spôsobom získať bez platenia.

Turistická navigácia do mobilu je pomerne prehľadná. Používateľské rozhranie nestíha držať krok s dnešnou „flat“ dobou, avšak nepovažujeme to za zápor. Hoci je základná funkcionalita aplikácie výborná, množstvo používateľov určite ocení doplnky vo forme rozšírenej reality alebo databázy geokešiek.

Locus Map jednoznačne odporúčame všetkým turistom. Ide o jednu z najlepších aplikácií svojho druhu. Škoda, že je dostupná iba pre Android.

Link na stiahnutie pre Android

Oxford Collocations Dictionary for Students of English

Táto aplikácia pre iOS zariadenia nahrádza knižné vydanie výkladového slovníka anglického jazyka. Obsahuje viac ako 250 tisíc slov a cez 9 tisíc slovných spojení. Používateľským rozhraním neohúri. Je jednoduché. Ľavá časť obsahuje zoznam slov, v pravej časti sa zobrazuje vyznačené slovo a bližšie informácie o ňom. Nechýba možnosť vyhľadávania a histórie.

oxford_vyd2015_6_nowat

Oxford Collocations Dictionary je určený používateľom, ktorí majú aspoň základné znalosti angličtiny. Slovenský preklad v slovníku nenájdete, takže musíte pochopiť význam slova. Na každé slovo je možné ťuknúť a zobraziť tak jeho definíciu, vrátane nahranej výslovnosti v britskej a americkej angličtine. To je príjemný bonus.

Aplikácia vyniká najmä bohatým zoznamom slovných spojení, ktoré sú dostupné ku každému slovu. K dispozícii sú frázy a takisto kombinácie zvoleného slova s prídavným menom, slovesom atď. V závislosti od konkrétnej situácie.

Počas používania slovníka sme ocenili záložku Favourites. Tá zvyčajne obsahuje iba slová, ktoré si zvolí používateľ. V tomto prípade je však predpripravených 17 kategórií, ktoré obsahujú najčastejšie používané slová z politiky, športu, financií, módy, pracovného prostredia atď.

Oxford Collocations Dictionary považujeme za užitočnú aplikáciu, ktorá bude prínosom pre určitú skupinu používateľov. Aj kvôli cene 28,99 eura.

Link na stiahnutie iOS

Stocard

Vernostné karty sú pre mnohých používateľov nutným zlom. Obchody ponúkajú ich majiteľom niekedy výhodnejšie podmienky, avšak nosiť v peňaženke poltucet plastových kariet nie je príliš pohodlné. Okrem toho, že zaberajú miesto a robia peňaženku hrubšou, ich musíte vyťahovať, čo je niekedy otravné. Hlavne, ak hľadáte tú správnu kartu.

Mobilná aplikácia Stocard chce tento problém riešiť. Vernostné karty digitalizuje, čo v praxi znamená, že ich máte všetky uložené vo vašom telefóne. Ten stačí podať predavačke, ktorá z displeja načíta čiarový kód rovnakým spôsobom ako pri použití bežnej karty. Bohužiaľ, ako sme zistili, v slovenských obchodoch to nie vždy funguje a predavačka potom kód prepisuje ručne.

stocard_nowat

Chválime, že aplikácia podporuje množstvo vernostných kariet, ktoré sú dostupné na Slovensku. Spomeňme Billu, Tesco, Dm drogerie markt a ďalšie. Proces ich digitalizácie je rýchly. Pomocou fotoaparátu stačí nasnímať čiarový kód na karte. Je nutné vlastniť kvalitnejšie vybavený smartfón. Ak vám tento proces nebude fungovať korektne, môžete číslo vernostnej karty zadať ručne a aplikácia automaticky vytvorí príslušný čiarový kód.

Aplikácia takisto podporuje aj karty, ktoré sú špecifické pre zahraničné krajiny, ako aj vernostné karty hotelov a leteckých spoločností. V prípade aerolínií budete zadávať vernostné číslo manuálne.

Stocard je prehľadne navrhnutá aplikácia. Chválime aj to, že displej sa automaticky rozsvieti, keď si vyberiete niektorú z kariet. Maximálny jas má za úlohu minimalizovať problémy, ktoré môžu vzniknúť počas snímania čiarového kódu. Nie vždy je však potrebný. Niektoré čítačky načítajú kód aj zo štandardne osvetleného displeja. Staršie čítačky majú so skenovaním kódu z displeja problém a nepomôže ani zmena jasu.

Aplikácia je dostupná pre Android a iOS zariadenia. Našli sme ju aj v obchode pre platformu Windows Phone, avšak verzia pre náš región nie je v tomto prípade k dispozícii. Podporované sú takisto inteligentné hodinky Android Wear a Apple Watch. Čiarové kódy sa zobrazia priamo na displeji hodiniek. Je to príjemná funkcia, ale v praxi u nás nie príliš využiteľná. Často totiž musíte podať kartu alebo telefón predavačke, čo je v prípade hodiniek nepraktické.

Link na stiahnutie pre Android
Link na stiahnutie iOS

Waat

Slovenská aplikácia Waat pre Android využíva jednoduchý koncept. Obsahuje množstvo na pohľad nenáročných matematických príkladov. Sčítanie, odčítanie, násobenie a delenie. Príklady sú vyriešené a vašou úlohou je rozhodnúť, či je výsledok správny alebo nie. Aby to nebolo príliš jednoduché, každý príklad musíte posúdiť v priebehu šiestich sekúnd, inak hra končí. A samozrejme prehráte aj v prípade, že zvolíte nesprávnu odpoveď.

waat_vyd2015_6_nowat

Podobne ako Flappy Bird, aj Waat má určité čaro, ktoré vás núti opätovne sa pokúšať pokoriť svoj rekord alebo najvyššie dosiahnuté skóre naprieč všetkými hráčmi. Hoci robíte stále to isté a niektoré príklady sa začnú opakovať (alebo máte ten pocit), ide o výborný a rýchly tréning mozgu. Waat je ten typ aplikácie, ktorú asi nebudete používať pravidelne, avšak ostane vám ležať v telefóne a sem-tam ju vo voľnom čase spustíte. Odporúčame ju nielen študentom a žiakom, ktorí si chcú zlepšiť schopnosť rýchleho počítania.

Aplikácia Waat je dostupná bezplatne. V prípade záujmu si môžete zakúpiť funkciu, ktorá sprístupní históriu dosiahnutých výsledkov.

Link na stiahnutie pre Android

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit