Spoločnosť Stengl (www.stengl.sk) pôsobí už od roku 1999. Sídlo spoločnosti je v Bratislave, ale firma pôsobí aj v Rakúsku, Nemecku, Českej republike a v Maďarsku. Zaoberá sa implementáciou systému SAP, konzultačnou činnosťou, pričom súčasný počet zamestnancov je okolo 150. Na pracovných raňajkách spoločnosť otvorila tému ako je s jazykovou prípravou IT odborníkov so špeciálnym zameraním na nemecký jazyk. Podľa riaditeľa spoločnosti, pána Andreja Petrovaja je znalosť nemeckého jazyka často kľúčovým kritériom pre výber ľudí do projektov, ktoré sa realizujú v nemecky hovoriacich krajinách.

StenglPetrovajSlováci, ktorí pracujú na takýchto projektoch sa denne stretávajú s nemecky hovoriacimi ľuďmi a lepšie dokážu zapadnúť do kolektívu. Veľa ľudí si pritom myslí, že veľmi dobrá angličtina stačí na presadenie sa v IT oblasti, ale nie je to pravda. Bez nemčiny je vo veľkej časti Európy slabá udržateľnosť odborníka ale aj celého projektu.

Firma Stengl pracovala napr. pre spoločnosť Lufthansa, Siemens a ideálny človek, ktorý tu nájde zamestnanie je IT odborník s 5 a viac ročnou praxou, ktorý vie dobre po nemecky.

Podľa štatistík je na Slovensku asi 40 000 IT pracovníkov, nemecký IT trh však predstavuje 990 000 IT odborníkov, neustále rastie a jeho objem je 155,5 miliárd Eur. IT odborníci tu výrazne chýbajú a Slováci tu majú veľmi dobrú povesť. Dnešné nemecké firmy sú pritom zložené z mnohých národností, okrem Slovákov sú tu Česi i Maďari. Obyčajne sa v Nemecku pracuje 8 hodín denne a v piatok končia o 15 hodine, pracovné prostredie pre IT špecialistov je nadštandardné. Rovnako tak plat je okolo 5000 Eur mesačne. Záujem o Slovákov je v Nemecku veľký. Najžiadanejšie pozície sú  softvéroví vývojári, SAP trh, administrátori, bezpečnostní experti a pod. Slováci chodia domov buď raz alebo dva krát za mesiac.

Ak sa Slovák rozhodne odísť za prácou do Nemecka, pridané hodnoty sú: skúsenosti na nezaplatenie, zvýšenie vlastnej kredibility, lepšie neskoršie uplatnenie doma, nadštandardné finančné ohodnotenie a zdokonalenie sa v jazyku. Zákazníci firmy Stengl sú napr. MSC Software, Erste Bank, IBM, Nokia Siemens Networks. Viaceré nemecké firmy si pritom vytvárajú pobočky na Slovensku a sú to veľké pobočky. Ľudia, ktorí sa vrátia neskôr domov tu majú ideálne pracované zamestnanie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.