Čistiť vzduch doma či v kancelárii má zmysel. Najmä v súčasnej situácii, kedy je okolo nás čoraz väčšia epidémia koronavírusu. Je pravdepodobné, že táto choroba sa šíri aj prachovými časticami, o ktoré sa postará čistička vzduchu.

Čo ovzdušie znečisťuje najviac?

Pokiaľ sa zrovna nenachádzate v Alpách či sterilnom prostredí, ale sedíte normálne v teple domova či vo svojej kancelárii, potom je s veľkou pravdepodobnosťou okolitý vzduch znečistený. Viac alebo menej, to už závisí od konkrétnych podmienok.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je ovzdušie vo vnútri 2-5 x viac znečistené ako vonku. A my strávime vo vnútri aj 90% času.

Medzi najčastejšie znečisťujúce častice patria:

Vírusy – sedíte v kancelárii s viacerými kolegami? V spoločných priestoroch sa vo väčšej miere šíri akýkoľvek vírus, čo aj v súčasnej koronavírusovej epidémii nie je nič príjemné. Vo vzduchu sú však aj iné baktérie.

Prachové častice – skúste sa pozrieť v miestnosti, v ktorej sedíte oproti svetelným lúčom. Vidíte drobné mikročastice prachu? Ich súčasťou sú často aj živé roztoče.

Alergény – ak nie ste alergik, máte šťastie a možno si na kvalitu vzduchu nepotrpíte. No v jarnom období, keď je vo vzduchu nadmerné množstvo peľu, alergici bez pomoci trpia. Vo vzduchu sa však môžu šíriť aj plesne či roztoče.

Chemikálie – hoci si to neuvedomujeme, v kancelárii či doma sa do vzduchu uvoľňujú chemikálie (tonery, atramenty, fixky, čistiace prostriedky)

Domáce zvieratá – neexistuje nealergénové domáce zviera. Každé domáce zviera prenáša alergény.

Čo všetko znečisťuje ovzdušie doma alebo v kancelárii?

Ako účinne čistiť vzduch?

V prvom rade sa skúste zamyslieť, ako minimalizovať výskyt znečisťujúcich častíc. Tie sa najčastejšie zdržiavajú v kobercoch, čalúneniach a vetracích otvoroch. Tieto pravidelne čistite vysávačom či tepovaním. A hlavne, vetrajte! Odporúča sa pritom radšej krátke, ale intenzívne vetranie pri maximálne otvorených oknách.

Minimalizovanie častíc určite prispeje ku skvalitneniu vzduchu. No stále sú faktory, ktoré budú mať na ovzdušie vplyv. Len ťažko zbavíte alergénov napríklad svojho domáceho miláčika. Vtedy sa skúste zamyslieť nad čističkou vzduchu, ktorá sa bude starať o to, aby bol vzduch, ktorý dýchate, naozaj čistý.

Čističku vzduchu Roger aktívne využívame aj u nás v redakcii a zmenu sme pocítili už po pár dňoch

8 mesiacov s Rogerom v našej redakcii

Čistiť vzduch v našich redakčných kanceláriách je nevyhnutnosť. Naša administratívna budova je situovaná pri rušnej Račianskej ulici a je takmer nemožné klasicky vyvetrať naše priestory na ôsmom poschodí iba otvorením okna. Pri tomto spôsobe vetrania sa často stretávame s výrazným hlukom, ktorý nám znemožňuje prácu a hlavne so zvýšenou prašnosťou prostredia. Preto sme odkázaní na čistenie vzduchu modernými technológiami. Navyše, na celom poschodí máme koberce, ktoré tiež prispievajú práve k zvýšenému výskytu alergénov vo vzduchu.

Aj počas porád si vyčistíme vzduch v zasadačkách

V celej budove je nainštalovaná vzduchotechnika, ktorá sa stará o chladenie priestoru, nie však o plnohodnotnú výmenu vzduchu. Okrem toho, že nás v jednej kancelárii sedí viacero, vystrieda sa u nás každý deň veľké množstvo kuriérov a návštev, vzduch je často vydýchaný. Nehovoriac o tom, že v zimnom období sa u nás premelú aj ľudia s rôznymi vírusovými ochoreniami. Keď sa však na nás začali prejavovať už spomínané problémy so zvýšeným kýchaním, nepovažovali sme to za náhodu a spozorneli sme.

Rozhodli sme sa, že musíme konať, a tak sme si na test vyžiadali čističku vzduchu Roger  od Stadler Form. V redakcii ju testujeme už osem mesiacov. Používame ju na dennej báze a prevažne v automatickom režime.

Kvalitu ovzdušia meriame nezávisle aj smartfónom CAT S61, ktorý je vybavený aj snímačom kvality vzduchu a meria infiltráciu mechanických častíc v ppb (particles per billion). Snímače kvality vzduchu má samozrejme aj samotná čistička vzduchu Roger, ktorá na základe týchto meraní prispôsobuje intenzitu čistenia vzduchu.

Vzduch čistíme aj vo vstupných priestoroch, kde prijímame návštevy a kuriérov

Podľa našich praktických skúseností sme postrehli, že Roger pracuje spoľahlivo. Napríklad pri otvorenom okne, keď sa paradoxne zhorší kvalita vzduchu, začne vzduch intenzívne čistiť. Rovnako pri používaní chemikálií, napríklad pri utieraní našich pracovných stolov vlhčenými obrúskami, sa po uvoľnení jedovatých látok z obrúskov okamžite v kancelárii zhoršil vzduch, čo signalizoval telefón CAT S61 a vzápätí zvýšila intenzitu aj samotná čistička vzduchu, ktorá v priebehu niekoľkých minút vzduch prečistila a dostala merané hodnoty do bezpečnej hladiny.

Rogera používame naozaj každodenne. Pri veľkých poradách, keď sa nás v kancelárii ocitne naraz aj 10, sa spoľahlivo postará o čistý vzduch, zaznamená zvýšenú hladinu oxidu uhličitého a vzduch prefiltruje.

Počas testovania sme samozrejme vyskúšali aj simulované testy. Pred prednú časť čističky vzduchu Roger sme umiestnili otvorenú fľašu s toluénom. Ani nie za 30 sekúnd po otvorení fľaše modré signalizačné svetlo sčervenelo, následne Roger zapol režim maximálneho čistenia vzduchu. Snímač na mobile CAT S61 reagoval asi s minútovým oneskorením a jeho zelená signalizačná plocha sa zmenila na červenú. Po uzatvorení fľaše sme vzduch „čistili“ asi pol hodinu. Po tejto dobe zmodrela signalizačná dióda na Rogerovi a rovnaký stav vyčistenia vzduchu sme zaregistrovali aj na telefóne CAT S61. Intenzita a dĺžka čistenia vždy závisí od miery a typu znečistenia. Škodlivé plyny sa čistia dlhšie ako napríklad prachové častice.

Po našich skúsenostiach však môžeme povedať, že problémy s kýchaním takmer pominuli. Pretože prachové častice máme v kancelárii skutočne minimálne, čo je vidieť aj na usadzovaní prachu na nábytku.

Zmeny kvality ovzdušia pri každodennom používaní. Žlté a červené časti grafov označujú čas, kedy sa vetralo a bola zvýšená prašnosť prostredia.

 

Každodenné vetranie nám väčšinou kvalitu vzduchu zhorší a vtedy Roger zvýši intenzitu čistenia

 

Kritické hladiny znečistenia sme zaznamenali napríklad pri čistení kancelárskych stolov chemickými prostriedkami

Ako Roger od Stadler Form funguje

Čistička vzduchu Roger je určená pre stredné a väčšie priestory, až do veľkosti 74 m2. Vzduch v takejto miestnosti dokáže prefiltrovať trikrát za hodinu, záleží to na miere znečistenia. Samotný dizajn je volený tak, aby sa toto zariadenie nemuselo skrývať. My v kancelárii ho tiež vystavujeme na obdiv.

Vyskúšali sme aj simulované testy s chemikáliami, ktoré boli okamžite detekované aj smartfónom CAT aj čističkou Roger.

Kvalitu ovzdušia meria dvoma vstavanými senzormi, ktoré sú umiestnené v hornej časti. Okrem prachových častíc monitoruje aj škodlivé plyny. Roger ich okamžite rozpozná a jeho LED podsvietenie sa z modrej zrazu zmení na červené. Kvalitu ovzdušia totiž prehľadne signalizuje svetelný pásik vstavaný v prednej časti (modrá – čistý vzduch, oranžová – mierne znečistený vzduch, červená – kriticky znečistený vzduch). Pri čistení vzduchu prechádza vzduch z prednej strany a vychádza hornou stranou. Výhodou je aj ukryté držadlo v hornej časti, čiže Roger sa dá pohodlne prenášať. Hneď po zapnutí vyžaduje asi 10 minút na uvedenie do úplne prevádzkového stavu.

Ovládanie celého zariadenia je umiestnené na hornom paneli zariadenia, ktorý je dotykový a vďaka ukrytému displeju pôsobí celé zariadenie minimalisticky. Na výber je niekoľko režimov čistenia vzduchu, od automatického, ktorý prispôsobí jednotlivé nastavenia samostatne na základe nameraných hodnôt kvality ovzdušia, ďalej je tu režim závislý od dennej doby a aj nočný režim, ktorý garantuje tichú prevádzku na úrovni len 30 dB. My dlhodobo používame automatický režim, ktorý funguje spoľahlivo a nevyžaduje si našu pozornosť.

Roger disponuje niekoľkostupňovou filtráciou. Prvý je mechanický filter, ktorý chráni hlavný duálny uhlíkový filter od hrubých nečistôt prachu. Duálny uhlíkový filter je zložený jednak z HEPA filtra, ktorý odfiltruje jemný prach, peľ, vírusy a baktérie a na opačnej strane je aktívny uhlíkový filter, ktorý čistí škodlivé plyny, výpary, dym z cigariet a podobne. Filter je dosť ťažký, lebo obsahuje veľa karbónu a pre Stadler Form ho pripravuje známa nemecká firma.

Celková údržba Rogera je nenáročná. Mechanický filter stačí raz mesačne osprchovať. Duálny filter sa mení každých 8 až 12 mesiacov v závislosti od úrovne znečistenia. Na potrebnú výmenu vás čistič vzduchu upozorní. V našom prípade sme ešte filter meniť nemuseli. Cena nového filtra je nastavená tak, aby ste filter skutočne v prípade potreby vymenili.

Verdikt

Testovaním Rogera sme zistili, že aj v administratívnych budovách sa dá dýchať skutočne čistý vzduch. V našej redakcii sa neustále stará o kvalitu ovzdušia a zároveň dobre vyzerá. O jeho obsluhu sa príliš nestaráme. V automatickom režime si poradí s akoukoľvek situáciou. Mimochodom, existuje aj zmenšená verzia tejto čističky, Roger mini. Farebne existuje napr. biela, čierna a sivá verzia.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.