Už okolo 20. apríla dôjde k očakávanej udalosti vo svete kryptomien – halvingu Bitcoinu.

V rámci halvingu Bitcoinu sa zníži rýchlosť Bitcoinov generovaných sieťou približne na polovicu, čiže sa zmenší množstvo Bitcoinov dostupných v obehu. Táto udalosť nastáva približne raz za štyri roky, pričom pôjde už o štvrtý halving Bitcoinu.

Predpokladá sa však, že tohtoročný halving sa bude odlišovať od tých predchádzajúcich. V článku uvedieme hlavné dôvody vedúce k týmto predpokladom a v neposlednom rade vám predstavíme nový projekt eTukTuk, ktorý predstavuje v porovnaní s Bitcoinom ekologickejšiu investíciu.

Bitcoin sa pred najbližším halvingom obchoduje inak

V období pred nadchádzajúcim halvingom Bitcoin dosiahol nové historické maximum. Analytici spoločnosti Coinbase varujú, že trh by mohol prikladať neprimeranú dôležitosť cenovým pohybom súvisiacich s halvingom bez toho, aby zohľadnil kontext širších trhových podmienok:

„Výkon Bitcoinu bol počas predchádzajúcich halvingov s najväčšou pravdepodobnosťou závislý od celkovej ekonomickej situácie. To môže vysvetľovať, prečo sa cenové trendy počas rôznych cyklov tak výrazne líšili.“

Napríklad 45 % rast Bitcoinu pred druhým halvingom v júli 2016 je pripisovaný neistote ohľadom Brexitu a 73 % rast pred tretím halvingom v máji 2020 spôsobil boom počiatočnej ponuky mincí (ICO) v období pandémie COVID-19.

Po spotových bitcoinových ETF je veľký dopyt

Spotové bitcoinové ETF zásadne zmenili dynamiku trhu Bitcoinu, ktoré neexistovali v čase predchádzajúcich halvingov.

Tieto investičné produkty sa začali obchodovať v januári tohto roku, pričom zo strany investorov je o ne veľký záujem. To zvýšilo dopyt po Bitcoine a následne aj cenu Bitcoinu.

Podľa spoločnosti 21Shares by januárové schválenie bitcoinových ETF v USA mohlo čoskoro výrazne zmeniť dynamiku ponuky a dopytu Bitcoinu, pretože tempo nových prílevov do ETF je zhruba 5-7-násobok nových denne generovaných Bitcoinov.

Menšie množstvo dostupných Bitcoinov na trhu

Zásoba Bitcoinu klesá od začiatku roku 2020, čo je významný posun oproti predchádzajúcim cyklom. Zvyčajne je pokles zásoby spôsobený zabudnutými heslami ku kryptopeňaženkám, no počas posledných štyroch rokov úroveň dostupnej ponuky Bitcoinov postupne aj mimo tohto faktoru klesala.

V súčasnosti je v obehu viac ako 19 miliónov Bitcoinov, pričom celková ponuka Bitcoinu je obmedzená na 21 miliónov dolárov. Halving Bitcoinu sťažuje ťažbu a znižuje odmeny pre ťažiarov na polovicu. 

Ťažiari Bitcoinu zvyčajne predávajú svoje Bitcoiny pred halvingom. Aby pokryli svoje prevádzkové náklady na energiu a ťažobné zariadenia. Nedávny rast Bitcoinu však spôsobil, že zo strany ťažiarov bolo predaných menšie množstvo Bitcoinov, pričom ťažiari držia až 1,8 milióna bitcoinov.

Krypto projekt TuktukZdroj: etuktuk.io/en
Krypto projekt eTuktuk

Nový predpredaj eTukTuk ponúka možnosť zhodnotenia pred halvingom Bitcoinu

Ekologický blockchainový projekt eTukTuk sa blíži ku kľúčovému míľniku vo svojom predpredaji, v rámci ktorého sa už vyzbierali takmer 3 milióny dolárov. Tento nový projekt sa zameriava na podporu trvalo udržateľných globálnych dopravných riešení.

Hlavným cieľom eTukTuk je nahradiť tradičné tuktuky poháňané fosílnymi palivami ekologickými elektrickými náprotivkami nazývanými eTukTuk. Poslaním projektu eTukTuk je viesť rozvojové krajiny k ekologickej budúcnosti prostredníctvom nabíjacej infraštruktúry elektrických vozidiel.

Vývojársky tím projektu eTukTuk navyše plánuje využiť technológiu AI na optimalizáciu umiestnenia nabíjacích staníc a zvýšenie prevádzkovej efektívnosti, čím ďalej posilní svoj záväzok k udržateľnosti.

Jedným z kľúčových prvkov tohto projektu je natívny token TUK, ktorý sa používa na transakcie v rámci platformy eTukTuk. Okrem toho token eTukTuk môžu investori tiež stakovať, a získať tak ročný percentuálny výnos vo výške viac ako 90 %.

Krypto projekt TuktukZdroj: etuktuk.io/en
Krypto projekt eTuktuk

Spoločnosť eTukTuk už nadviazala strategické partnerstvá s vplyvnými organizáciami, ako napríklad The Capital Maharaja Group a srílanskou vládou, vďaka čomu sa zabezpečí umiestnenie viac ako 200 nabíjacích staníc po celej Srí Lanke. Okrem toho projekt eTukTuk tiež získal podporu od Rozvojového programu OSN (UNDP) na Srí Lanke.

Projekt eTukTuk má plány expandovať aj do iných krajín, ako napríklad do Thajska a India, Thajsko a afrických krajín. Cieľom projektu je predstaviť ekologické eTukTuky na širšom trhu, čím sa ešte viac posilní dopad projektu na udržateľnosť.

Cieľ predpredaja projektu eTukTuk je stanovený na 10,7 milióna dolárov, takže predpredaj je už takmer v tretine. V súčasnosti si token TUK dostupný prostredníctvom webovej stránky eTukTuk za cenu 0,0295 $, pričom medzi akceptované spôsoby platby patrí BNB, USDT a debetné/kreditné karty. Po skončení predpredaja kryptomien plánuje spoločnosť eTukTuk uviesť tokeny TUK na viacerých decentralizovaných aj centralizovaných kryptoburzách.

Navštíviť predpredaj eTukTuk

Kryptomeny predstavujú vysokorizikovú investíciu. Pred investíciou do kryptomien vždy vykonajte dôkladný prieskum.

Záver

Na základe historických údajov sa predpokladá, že po halvingu Bitcoinu rapídne stúpnu ceny kryptomien. Práve v týchto dňoch tak môže byť vhodná chvíľa na investíciu či už do zavedených kryptomien, ako Bitcoin a Ethereum, alebo do novších projektov, ako eTukTuk.

Projekt eTukTuk predstavuje víziu trvalo udržateľných dopravných riešení, vďaka čomu sa mu už podarilo získať podporu zo strany investorov v rámci svojho predpredaja. Využitím blockchainovej technológie a elektrických vozidiel sa projekt zameriava na riešenie environmentálnych problémov a zároveň podporuje ekonomické príležitosti v rozvojových krajinách.

Napriek ekologickému poslaniu projektu eTukTuk odporúčame potenciálnym investorom najprv dôkladne zhodnotiť plány projektu a až následne prejsť k investičnému procesu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Clickout Media.