Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Zyxel Networks vysvetľuje, prečo sú multigigabitové prepínače nevyhnutné pre moderné siete, najmä pri prechode na technológie WiFi 6 a WiFi 7

V každom rozhovore o sieťových prepínačoch dnes, skôr alebo neskôr zaznie výraz „multigig“. Nejedná sa o nič iné ako skrátenú verziu slova „multigigabitový“, ktoré znamená, že prepínač dokáže dosiahnuť vyššiu rýchlosť než len jeden gigabit na štandardných prístupových portoch pre pripojenie koncových bodov.

Na čo potrebujete prepínač, ktorý je schopný podporovať vyššie rýchlosti?

Prepínače už predtým boli „viacerýchlostné“. Aj jednoduchšie modely 100 Mbps prepínačov mali niekoľko uplink portov (s rýchlosťou napr. 1 Gbps) pre pripojenie vyššou rýchlosťou s chrbticovým prepínačom alebo napríklad úložiskom dát.

Rôzne rýchlosti sú nutné z dôvodu rozdielneho objemu sieťovej prevádzky. Na jednej strane máme relatívne nízku prevádzku medzi jednotlivými klientskými zariadeniami a prepínačom. Na druhej strane všetka prevádzka smerujúca do a z týchto klientských zariadení cez porty prepínača musí ísť cez uplink. V uplinku teda potrebujete viac prenosovej kapacity. To znamená, že siete vyžadujú prepracovanejšie riešenie a umiestnenie správnych prepínačov na správne miesto v sieti.

Dnes sa už stretávame s prpínačmi gigabitovými s multigigabitovým uplinkom a ďalším nezadržateľným krokom sú už prepínače celé multigigabitové s jedným alebo viacerými 10 Gbps uplinkami.

Dôležitosť sieťových prepínačov pri prechode na WiFi 6 a WiFi 7

Na upgrade vašich sieťových prepínačov nezabudnite, ak plánujete prechod na WiFi 7. Zatiaľ čo technológie štandardu WiFi 6 podporujú kumulatívnu rýchlosť až 2,5 Gbps, v prípade zariadenia štandardu WiFi 7 sa bavíme o rýchlosti až 10 Gbps. Tieto rýchlosti sú samozrejme kumulované z až troch vysielacích rádií na frekvenciách 2,4, 5 a 6 GHz a vďaka tomu sa rýchlosti uplinku jednotlivých prístupových bodov WiFi 7 nezadržateľne blížia multigigabitovým rýchlostiam alebo dokonca 10 Gbps rýchlostiam.

Pokiaľ teda chcete bezdrôtové technológie využívať na maximum, potrebujete prepínač, ktorý si s takou prenosovou rýchlosťou poradí. A pokiaľ bude váš prístupový bod napájaný cez Ethernet (PoE), musíte mať istotu, že váš prepínač disponuje dostatočným výkonom napájania a že prenosová kapacita v celej vašej sieti je dostatočná. Nedáva zmysel nasadzovať nové a rýchle technológie na okraji siete, pokiaľ vám chýba prenosová kapacita ethernetu z týchto okrajov alebo dokonca dostatočná uplink kapacita do chrbticovej štruktúry siete.

Ďalším dôležitým aspektom upgradu rýchlosti siete je to, že súčasne používané kabeláže CAT 5e a CAT6 sú stále dostatočné pre rýchlosti 2,5 Gbps a 5 Gbps až do vzdialenosti 100 m vrátane PoE++ napájania, čo pri podstatnom upgrade rýchlosti nevedie k nutnosti výmeny existujúcej kabeláže.

A presne k tomu prispieva multigigabitové prevedenie prepínačov. Preto prakticky všetky prepínače, ktoré nájdete v ponuke spoločnosti Zyxel Networks, podporujú rôzne rýchlosti na portoch pre klientske zariadenia a rýchlosť až 10 Gbps na uplink portoch. Príkladom sú multigigabitové prepínače série XMG1915, ktoré spoločnosť predstavila tento rok v januári a ktoré vyššie uvedené rýchlosti podporujú. Navyše na trh už čoskoro uvedie ďalšie zariadenia, ktoré v celej sieti zaistia dostatočnú prenosovú kapacitu pre prístupové body štandardu WiFi 6 a WiFi 7.

Značky: