Je tu úplne prvé predstavenie noviniek Lenovo Moto G5 a G5 Plus na Slovensku. Mesiac po predstavení v Barcelone na seba teda nenechalo dlho čakať.

Lenovo Moto je značka, ktorú netreba nejako výrazne predstavovať. Tento výrobca smartfónov je aktuálne na 4. mieste v celosvetovom meradle (nie je tu započítaný čínsky región). Na Slovensku je Lenovo na 2. mieste v počte predaných smartfónov. Pre Lenovo to znamená trhový podiel na úrovni cez 20% za rok 2016.

Ako si viedla inovatívna séria Z?

Lenovo Moto Z je inovatívny telefón, ktorý bol uvedený minulý rok na vianočný trh. Podľa Mareka Tótha, sa Lenovu podarilo v spojení s Moto Mods na Slovensku to, čo iným výrobcom zatiaľ nie. Od začiatku predaja sa predalo na Slovensku viac ako 2000 kusov série Lenovo Moto Z.

Dôvody pre kúpu telefónov Z série sú práve doplnky Moto Mods. Koncept pridania nového doplnku bez vypínania telefónu sa veľmi rýchlo ujal. To zistilo napríklad LG, ktoré už do nového modelu LG G6 vymeniteľné doplnky neprinieslo.

Zaujímavý je aj prieskum spoločnosti Lenovo, ktorý hovorí o tom, že rozšírenú batériu používajú ich majitelia až 37 hodín týždenne. V prípade reproduktora to je 14 hodín týždenne.

Novinky, na ktoré sa môžete tešiť v sérii Moto Mods:

  • Power Pack – na Slovensku za cenu 49 EUR
  • Adaptér na nabíjanie Moto Mods priamo bez potreby nabíjať doplnky v telefóne
  • Podpora bezdrôtového nabíjania
  • Turbo Charge Moto Mods
  • GamePad – špecialita v segmente Mods. Skutočný analógový gamepad na hranie hier. Dostupný by mal byť v lete.
Moto G je v Lenove najpredávanejšou sériu značky. Moto G4 Plus bol prvý z Moto G série, ktorý Lenovo prinieslo na Slovensku. Okrem špičkových funkcií, jednoduchosti a kvalitného fotoaparátu naň medzi prvými priniesli Android 7 v rámci prioritných aktualizácií.

Piata generácia Moto G – G5 a G5 Plus

Moto G5 Plus sa na Slovensku začne predávať za cenu 279 EUR od 14.4.2017. Je to tesne pod „magickou cenovkou“, ktorú chcú ľudia vidieť. Zároveň, ako už názov Plus hovorí, je to vyššia verzia tejto dvojice nových smartfónov.

Hlavné vlastnosti:

Na základe skúseností z minulých modelov a pri porovnaní s ostatnými značkami je jasné, že používatelia chcú kovové telefóny. Tento má navyše špeciálny vodoodpudivý povrch – P2i coating.

V Lenove je to zároveň prvý telefón s 5,2“ uhlopriečkou. To je opäť reakcia na to, čo ľudia chcú. Totiž verzia s 5,5“ bola pre mnohých príliš veľká.

Snímač odtlačkov je teraz na prednej strane. Teraz už dokáže viac ako len odomykať telefón. Má množstvo ďalších funkcií a telefón nielen odomyká ale podržaním prsta na snímači ho aj zamkne.

Skutočný Dual SIM telefón – teda môžete použiť dve SIM karty naraz a ešte k tomu aj pamäťovú kartu. Netreba sa rozhodovať medzi SIMkou navyše a rozšírením pamäte.

Fotoaparát s Dual Pixel technológiou, ktorú by ste doteraz hľadali len vo vlajkových lodiach. Vo výbave je clona f/1.7 s veľkosťou pixelu 1,4 mikrometra. Procesor Snapdragon 625 s frekvenciou 2 GHz je takisto niečo, čo sa v tejto cenovej priečke len tak nevidí.

Verzia na Slovensku bude mať NFC čip. Pre tých, čo si radi kupujú telefóny v Amerike – tam ho nekupujte 🙂 . Americká verzia nemá tento čip v sebe. Telefón podporuje Turbo Power a bude mať priamo v balení 15 W nabíjačku.

No a pre tých, čo majú radi čo najčistejší a vyladený telefón, je tu verzia s Androidom 7 priamo vo výbave a bez zbytočností. Výrobca nepridáva bujarú nadstavbu, ale má už launcher od Googlu. Nie je tu klasický „app drawer“ ako ho poznáte ale nové menu aplikácií, ktoré vytiahnete gestom zdola nahor.

Moto Akcie a Moto Obrazovka

Ovládanie jedným dotykom – dotykový tlačidlá sa odstránia a snímač odtlačkov sa prepne do režimu gest. Stlačením raz sa dostaneme späť na domácu obrazovku. Swype doľava sa dostaneme o krok späť. Swype doprava zapne multitaskingový režim.

Moto G5 bude dostupný za cenu 199 EUR a je dostupný od tohto týždňa na Slovensku. Bude dostupný v dvoch verziách. Prvá je špeciálna farba Sapphire Blue, druhá verzia je pamäťová. Kto chce viac kapacity RAM, bude môcť za cenu 209 EUR kúpiť priamo 3 GB verziou. Takisto aj tento telefón bude mať Moto AkcieMoto Obrazovka.

V tejto verzii je 13 MPx fotoaparát so stále dobrou clonou f/2.0.

Napríklad pri zapnutom Spotify alebo po príchode SMS stačí zobraziť telefón do ruky a zapne sa ambientný režim displeja a podržaním prsta na ikona sa zobrazí náhľad správy.

Pozrite si aj video predstavenie týchto telefónov.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.