Asistent umelej inteligencie v internetových prehliadačoch bude trend do budúcnosti.

Najnovšie ho bude mať aj prehliadač Brave a jeho umelá inteligencia sa bude nazývať Leo. Zaradí sa k prehliadačom ako Edge s Bing AI, Google Chrome s nástrojom Bard a Opere s umelou inteligenciou zvanou Aria. Podľa webu ghacks.net ide o natívnu aplikáciu vloženú do prostredia prehliadača.

Zatiaľ je dostupná v tzv. nočnom zostavení prehliadača a na prístup v oficiálnej verzii pre bežných používateľov si treba počkať. Podľa doterajších informácií prebieha generovanie textu veľmi rýchlo. Otázkou bude, keď sa funkcia dostane ku všetkým používateľom. Má ísť o textového chatbota podobného ChatGPT. Na svoj chod využíva jazykový model LLama 2. Ide o voľne dostupný kód, ktorý vytvorila firma Meta (Facebook).

Okrem toho dokáže zosumarizovať obsah článkov, ktoré sú na práve otvorenej webovej stránke. Funkcia sa dá vyskúšať stiahnutím nočnej verzie prehliadača Brave 1.59 a novšej na tejto stránke. Po spustení kliknite na ikonu vpravo na spustenie bočného panela a uvidíte ikonu chatovej bubliny. Kliknite na ňu a zobrazí sa pole asistenta Leo. Brave uvádza, že nezhromažďuje osobné údaje ako sú rôzne identifikátory prehliadača a používateľa a ani IP adresy.

Brave-Leo-AI-ChatbotZdroj: ghacks.net

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.