Spoločnosť Vivaldi, vydáva ďalšiu aktualizáciu svojho internetového prehliadača.

Tá nesie označenie 3.7 a zameriava sa hlavne na zlepšenie celkového výkonu aplikácie a opravuje 53 chýb od poslednej stabilnej verzie.

Čas je vzácny. Prečo byť čo i len o sekundu dlhšie tam kde nechcete byť, a o sekundu prísť skôr tam kde chcete byť? To platí aj o čase strávenom pri počítači, na internete.

Ľudia sa poväčšine v dnešnej dobe kamsi neustále ponáhľajú a počítajú každú sekundu. Preto sa aj vývojári zo spoločnosti Vivaldi snažili tentoraz zamerať na zrýchlenie ich prehliadača a zapracovať na veciach tzv. „pod kapotou“, kde väčšie viditeľné novinky si nechali na ďalšie vydania.

Dvojnásobná rýchlosť otvárania listov a kratší čas otvárania okien

Pri práci s veľkým počtom listov sa čas potrebný na otváranie listov zmnohonásobí. S touto aktualizáciou by podľa slov a meraní spoločnosti Vivaldi malo byť otváranie nových listov dvakrát rýchlejšie ako to bolo doteraz pri poslednej verzii 3.6.

vivaldi

Tak ako listy, aj prostredie v ktorom sú otvárané, je dôležité a vývojári zo spoločnosti Vivaldi sa taktiež zamerali na zrýchlenie otvárania nových okien. Znova podľa ich slov a meraní by malo byť nové okno otvorené o 26% skôr ako to bolo pri poslednej verzii 3.6.

vivaldi browser

Apple M1 procesory a Vivaldi

Prehliadač Vivaldi je odteraz dostupný aj pre nové počítače Mac od spoločnosti Apple s procesormi M1 na báze ARM. Čip Apple M1 poháňa ponuku MacBookov. Je podstatne rýchlejší ako procesory založené na Intel, ktoré predtým poháňali produkty Apple.

Tí šťastlivci, ktorí majú systémy M1 Mac Mini, Macbook Air alebo Macbook Pro, si môžu od teraz užívať prehliadanie flexibilnejšie a rýchlejšie. Podľa interných testovaní spoločnosti Vivaldi je prehliadanie pomocou Vivaldi dvakrát rýchlejšie na počítačoch Mac s podporou procesorov M1, ktoré jeho výkon celkovo zvyšujú.

vivaldi browser apple

Ďalšie menšie novinky

  • Opakované načítanie webových panelov: Po obľúbenej funkcií opakovaného načítania listov, za určitý čas, je táto funkcia prístupná aj na webové panely. Jednoduchým kliknutím pravým tlačidlom myši si vyberiete Opakovať načítanie a zvolíte 1, 2, 5, 10 alebo 30 minút.
  • Zoskupenie listov podľa domény: Viacero otvorených listov otvorených v jednom okne z jednej domény môžete presunúť do skupiny, ušetriť si miesto a vytvoriť väčší prehľad. Dosiahnete to pravým kliknutím na list a výberom z kontextovej ponuky Zoskupiť listy podľa domény.
  • Nové spôsoby prispôsobenia ponúk: Do už dosť bohatej funkcie pre prispôsobenie ponúk bola pridaná ďalšia a to pre úpravu ponuky vyvolanej priamo na stránke. Čiže už je iba na používateľov čo a ako sa bude zobrazovať v ponuke. Choďte do časti Nastavenia > Vzhľad > Ponuka > Prispôsobenie ponuky. Následne v časti Webové stránky si postupne upravte ponuky pre jednotlivé položky (obrázok, odkaz, stránka atď.) podľa seba.
  • Dynamickejšie rýchle príkazy: Funkcia často používaných rýchlych príkazov dostala vylepšenie v podobe lepšej filtrácie požadovaných názov. Od teraz je možné si vybrať čo sa bude zobrazovať po zadaní názvu v rýchlych príkazoch a v akom poradí. Všetko potrebné nájdete v časti Nastavenia > Rýchle príkazy.
  • Tiché aktualizácie: Prvý krok k tzv. „tichým“ aktualizáciám prehliadača. Potrebné kvôli stálej aktuálnosti najnovších bezpečnostných opráv pre tých, ktorí nie sú až tak zruční pri práci s aplikáciami.

Úplný zoznam zmien nájdete na tejto stránke.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Ako zistiť heslo z prehliadača Chrome a emailu?

Značky: