Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológie slúžiace k uľahčeniu pracovných procesov nezadržateľne smerujú k automatizácii a prichádza tzv. Doba bezzásahová. Teda doba, kedy je popri maximálnej kvalite a rýchlosti v popredí aj používateľské pohodlie. Podľa odborníkov spoločnosti Canon, ktorá sa už tretí rok zaoberá vizionárskym projektom Kancelária budúcnosti, to platí aj pre veľkoformátovú tlač výkresov, máp a plagátov. Obsluha už nebude musieť stáť nepretržite v blízkosti tlačiarne a kontrolovať, či všetko beží, ako má. Hlavne tam, kde sa tlačia veľké objemy projektových výkresov, máp alebo plagátov, ľudia ocenia možnosť vložiť úlohu, zavrieť dvierka a odísť. Všetko ostatné už dnes zvládne zariadiť tlačiareň sama.

Segment veľkoformátovej tlače možno trochu pripomína tanker, ktorý má svoju váhu a hybnosť a len tak nezmení smer kvôli závane vetra. Je konzervatívny a dlhodobo odolný voči trendom a zmenám, inde tak výrazným. Aj tu sa ale pomaly do popredia derú najmodernejšie technológie a je možné vidieť záblesk, ako bude tento segment vyzerať v blízkej budúcnosti.

Jedným z takýchto zábleskov je nástup automatizácie. „Je zrejmé, že obsluha tlačiarní musí byť čo najjednoduchšia a najpríjemnejšia. Doba nás tlačí k čím ďalej väčšej efektivite a produktivite, a práve tu možno získať veľa priestoru pre kreatívnejšiu prácu s vyššou pridanou hodnotou,“ hovorí Jiří Linhart, špecialista na veľkoformátová tlačové riešenia spoločnosti Canon CZ. Jeho slová potvrdzujú aj nedávne prieskumy, v ktorých respondenti udávajú ako najväčší prínos po zavedení automatizovaných technológií výrazné zrýchlenie a zjednodušenie pracovných procesov. To vedie k väčšej produktivite, a zamestnanci tak môžu poberať vyššie mzdy pri súčasnom znížení počtu nadčasových hodín.[1]

Pohodlie na prvom mieste

„Doteraz bolo zdĺhavým štandardom, že obsluha tlačiarne musela založiť rolu papiera do stroja, ručne zasunúť jej predný okraj do podávača a po ukončení tohto procesu nastaviť všetky parametre média. To teraz odpadá. Stačí len vložiť úlohu, zavrieť dvierka zásobníka a v pokoji odísť,“ upresňuje Jiří Linhart. Napríklad novinka od spoločnosti Canon, veľkoformátová tlačiareň imagePROGRAF TZ-30000, sama rolu zavedie, skontroluje správnu polohu papiera, nastaví jeho šírku a hrúbku, rozpozná typ média a jemu prispôsobí dávkovanie množstvo atramentu, dokonca používateľa aj priebežne informuje o zostávajúcom množstve materiálu v úlohe. Vďaka učiacemu sa algoritmu si tlačiareň navyše aj nový materiál sama zapamätá a nabudúce vždy automaticky použije potrebné nastavenia.

„Ide o naozaj veľký krok smerom k automatizácii a používateľskému pohodliu. Vďaka revolučnej úrovni detekcie pred začiatkom tlače odpadá všetka manuálna námaha pri obsluhe a zvládne to naozaj každý,“ dodáva Linhart. Novinka TZ-30000 je prvou veľkoformátovou tlačiarňou na trhu, v prípade ktorej možno vymeniť úlohu papiera počas tlače bez toho, aby došlo k jej prerušeniu.

Nová úroveň tlače pre projektantov a stavbárov

„Aj keď si veľa menších firiem počas dlhých mesiacov pandémie, kedy boli zatvorené copy centrá a ďalšie outsourcované tlačiarenské služby, zaobstarala svoje vlastné menšie plotre potrebné pre tlač CAD/GIS výkresov, zariadenie typu imagePROGRAF TZ-30000 zostane dôležitou súčasťou podnikania veľkých projekčných alebo stavebných firiem s objemom tlače prevyšujúcim 300 až 500 m2 za mesiac,“ hovorí Linhart.

Tlačiareň zvládne aj tlačové objemy cez 1000 m2 a produktivitu ďalej zvýši tiež voliteľný integrovaný farebný skener pre súbežnú tlač, kopírovanie a skenovanie. „Hasenie“ deadlinov, kedy je potrebné tlačiť veľké objemy dokumentov v krátkom čase, bude jednoduchšie vďaka produkcii až 244 výtlačkov A1 za hodinu.

Budúcnosť je v pigmentových atramentoch

Technická dokumentácia, plagáty alebo mapy sa budú v blízkej budúcnosti vyznačovať tiež rádovo vyššou odolnosťou. Na popularite totiž získavajú pigmentové atramenty, ktoré sú odolné voči rozmazaniu alebo zmytiu vytlačených informácií a dobre čelia UV žiareniu a s ním súvisiacemu vyblednutiu. „Končia sa tak starosti o výkresy na stavbe alebo vo výrobe, kde hrozí ich poškodenie vonkajšími vplyvmi, o turistických mapách nehovoriac. Napríklad taký reklamný plagát na vodeodolnom médiu vydrží v exteriéri ponechaný napospas vplyvom počasia pokojne pol roka, a to aj bez nutnosti laminácie alebo povrchovej úpravy,“ vysvetľuje špecialista na veľkoformátové tlačové riešenia spoločnosti Canon CZ.

Zásobníky pigmentových atramentov možno dnes navyše – rovnako ako role papiera – meniť počas tlače, a to vďaka medzizásobníkom, z ktorých je atrament v prípade potreby do zariadenia dodávaný. Canon vďaka službe eService dokonca zaručuje nepretržitý online dohľad nad zariadením, ktorého súčasťou je automatické dodávanie atramentových náplní v momente, keď poklesnú pod stanovenú úroveň. Tento „strážny pes“ si však nevšíma len atramenty, neuniknú mu ani náhradné alebo spotrebné diely. Zákazník iba obdrží automaticky vygenerovanú faktúru za skutočne spotrebovaný atrament a nemusí na nič myslieť.

„Takto vyzerá prichádzajúca budúcnosť veľkoformátovej tlače. Profesionálni poskytovatelia tlače a copy centrá, rovnako ako architekti, strojári alebo stavbári, si veľmi rýchlo zvyknú práve na vysokú mieru automatizácie a nečakané používateľské pohodlie, ktoré im umožní sústrediť sa na ďalšie pracovné úkony a radikálne zvýšiť produktivitu svojej firmy,“ uzatvára Jiří Linhart zo spoločnosti Canon.


[1] https://www.spcr.cz/pro-media/tiskove-zpravy/14125-firmy-ktere-zavedly-technologie-prumysl-4-0-jsou-produktivnejsi

Značky: