Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Efektívnejšej kybernetickej ochrane bráni prevažujúci model on-premise IT infraštruktúry.

Acronis, globálny líder na trhu riešení kybernetickej ochrany, predstavil výsledky prieskumu medzi svojimi českými a slovenskými zákazníkmi a IT partnermi. Podľa 57 % z nich je najnaliehavejšou hrozbou v tomto roku vydieranie ransomvérom. Prieskum sa uskutočnil v októbri 2023 v rámci sérií konferencií Zebra Cyber Roadshow v Prahe, Bratislave a Ostrave.

Popri ransomvérových útokoch sa lokálne firmy obávajú aj krádeží citlivých dát či prístupových údajov. Prieskum tiež odhalil, že aby sa ochránili pred týmito hrozbami, najväčšiu prioritu kladú partneri a zákazníci na ochranu pred zraniteľnosťami a ochranu koncových bodov. Toto úsilie však často komplikuje IT infraštruktúra, ktorá sa prevažne prevádzkuje v lokálnych inštanciách – viac ako tri štvrtiny opýtaných uviedlo, že u nich prevažujú on-premise systémy nad riešeniami v cloude či prevádzkovanými vo forme služby.

Prieskum Acronis: vydieranie ransomvérom je najnaliehavejšia kybernetická hrozba pre lokálne firmyZdroj: Acronis
Prieskum Acronis: vydieranie ransomvérom je najnaliehavejšia kybernetická hrozba pre lokálne firmy

Najzaujímavejšie zistenia prieskumu:

  • 57 % respondentov považuje vydieranie ransomvérom za najnaliehavejšiu tohtoročnú hrozbu, 43 % uvádza krádeže citlivých dát, 40 % krádeže prístupových údajov, 32 % finančné podvody pomocou BEC e-mailov a 25 % DDoS útoky.
  • Ako prioritné nástroje kybernetickej ochrany vidí 54 % respondentov ochranu pred zraniteľnosťami, 51 % ochranu koncových bodov, 41 % ochranu firemných e-mailov a 41 % disaster recovery. 
  • 78 % opýtaných uviedlo, že využívajú (či ich zákazníci využívajú) prevažne IT systémy v lokálnom nasadení, 13 % hovorí, že prevažujú systémy v cloude a 9 % využíva SaaS služby.

„Hoci riešenie Acronis dokáže chrániť ako on-premise nasadenia, tak aj cloudové systémy, všeobecne sú dáta v cloude vo väčšom bezpečí než dáta v lokálnych inštanciách,“ povedal Štěpán Bínek, manažér predaja cloudových riešení Acronis v spoločnosti ZEBRA SYSTEMS. „Poskytovateľ cloudových systémov dokáže efektívnejšie ochrániť spravované dáta pred hrozbami, ako sú napríklad práve ransomvérové útoky. Veľká väčšina úspešných vydieračských útokov bola vedená na dáta uložené v lokálnych nasadeniach, a z toho dôvodu sa stále viac zákazníkov obracia na poskytovateľov MSP služieb.“