Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nedostatok vhodných odborníkov na kybernetickú bezpečnosť núti organizácie čoraz viac využívať služby poskytovateľov MSP.

Spoločnosť ZEBRA SYSTEMS, distribútor riešení N-able na českom a slovenskom trhu, uviedla, že v jej prieskume medzi lokálnymi zákazníkmi a partnermi len 20 % respondentov uviedlo, že nového IT špecialistu s požadovanou kvalifikáciou dokáže nájsť do troch mesiacov a 28 % to trvá viac ako rok. V dôsledku toho sa čoraz viac organizácií snaží zveriť kybernetickú bezpečnosť externým dodávateľom a poskytovateľom riadených služieb (MSP).

Z údajov vyplýva, že nedostatok kvalitných IT administrátorov pretrváva a jedným z dôvodov je čoraz ťažšia ochrana pred sofistikovanými kybernetickými útokmi. Tradične značnú časť administrátorských povinností zaberá vzdialená správa a monitorovanie, avšak v dôsledku požiadaviek NIS 2 sa čoraz viac IT administrátorov zaoberá ochranou koncových zariadení a zabezpečením podnikových údajov. Medzi hlavné silné stránky uchádzačov o novú pozíciu patrí záujem o štúdium nových technológií a schopnosť riešiť problémy.

Kľúčové zistenia prieskumu:

  • Len 2 % organizácií dokážu nájsť vhodného IT špecialistu do 1 mesiaca, ďalších 18 % do 3 mesiacov a 52 % do 1 roka. 28 % respondentov to trvá viac ako rok.
  • Uchádzači oceňujú najmä záujem o štúdium nových technológií (76 %), schopnosť riešiť problémy (70 %) a skúsenosti s kybernetickou bezpečnosťou (33 %). Iba 2 % respondentov oceňujú znalosť cudzích jazykov.
  • Ochrana koncových bodov (EDR, XDR, MDR) je oblasť, ktorá v súčasnosti zamestnáva najviac (34 %) ich IT administrátorov, nasleduje vzdialená správa a monitorovanie (RMM) s 32 % a ochrana podnikových dát (zálohovanie, DR) s 26 %.
  • Z pohľadu NIS 2 sú potom pre respondentov kľúčové riešenia ochrany dát (38 %) a riešenia EDR (29 %) doplnené o skenovanie zraniteľností (27 %).

„Potreba obrany proti sofistikovanejším útokom v kombinácii so zložitejšími zákonnými požiadavkami a smernicami kladie na organizácie veľký tlak, ktorému nemôžu čeliť bez skúsených IT špecialistov,“ povedal Erik Leo, Country Manažér spoločnosti ZEBRA SYSTEMS na Slovensku. „Riešením je pre ne obrátiť sa na MSP alebo MSSP, ktorí sa viac zameriavajú na bezpečnosť. Vďaka špecializácii a účinným nástrojom je to pre mnohých zákazníkov aj cenovo výhodnejšia možnosť ako rozširovanie vlastného IT oddelenia. Možnosť okamžitého nasadenia služieb a vyhnutie sa niekoľkomesačnému čakaniu na nového zamestnanca IT je pre MSP tiež veľkou výhodou.“

Značky: