Ženy a muži kladú dôraz na iné parametre.

Inštitút hospodárskej politiky (IHP) prezentoval výsledky prieskumu, ktorý realizovala agentúra NMS Market Resarch. Prieskumu sa zúčastnilo 1 040 respondentov a bol zameraný na zistenie, podľa čoho si Slováci vyberajú nový smartfón a mobilný paušál.

Najdôležitejším parametrom pri výbere smartfónu a tabletu je pre mužov hardvérová a softvérová výbava. Vyjadrilo sa tak 54% opýtaných. Viac ako tretina kladie v prvom rade dôraz na cenu. Pre 6% opýtaných je prvoradá zákaznícka starostlivosť a servis.

Podobne je tomu aj v prípade žien. Najviac opýtaných žien však kladie dôraz na cenu (49%) a až na druhom mieste je výbava zariadenia (41%).

Zaujímavé je porovnanie preferencií jednotlivých vekových skupín. Aj v tomto prípade je to najmä o výbave a cene zariadenia. Zatiaľ čo používatelia vo veku 18÷24 rokov výrazne preferujú výbavu (73%) a cena je druhoradá (20%), tak v prípade používateľov vo veku 55÷64 rokov je tomu naopak:

Podľa čoho si Slováci vyberajú telefón a tablet? Zdroj: IHP

V prípade mobilných služieb je dôležitá cena

Druhá časť prieskumu bola zameraná na výber mobilných služieb. A aj v tomto prípade sú dve dôležité vlastnosti, podľa ktorých sa používatelia rozhodujú.

Pre 51% respondentov je prvoradá cena služieb a 33% opýtaných si vyberá službu na základe spoľahlivosti siete a pokrytia. Preferencie sa čiastočne odlišujú podľa veku používateľov:

Podľa čoho sa Slováci rozhodujú pri výbere mobilných služieb? Zdroj: IHP

Prieskum tiež ukázal, že 40% opýtaných nemá dostatok informácií o výhodách 5G sietí.

Zdroj: IHP

Prečítajte si aj:

Prieskum: Slovákom novoročné predsavzatia nevydržia. V roku 2019 ich však plánuje takmer polovica, hlavne zdravotné

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit