V našej redakcii testujeme rôzne IT zariadenia a nevynechávame ani bezpečnostné systémy.

Bezpečnosť a ochrana objektov alebo domácností je téma s narastajúcou intenzitou, nakoľko si to aktuálna doba vyžaduje. Takéto testy však vyžadujú viac času a sú technicky náročné, ale aj to patrí do náplne našej práce. Výsledkom je skúsenosť, o ktorú sa s vami môžeme podeliť.

Objekt testovania

Do testu sme zaradili celkom štyri zariadenia, z čoho tri sú kamery a jedno nahrávacie zariadenie. Kamery sme vyberali tak, aby si vybral každý používateľ, nenáročný, ale aj najnáročnejší. Nahrávacie zariadenie NVR (network video recorder), ktoré sme mali v teste, je jedno z najvybavenejších na trhu a umožňuje nahrávať záznam v max. rozlíšení 4K/UHD.

Predstavenie zariadení

Exteriérová kamera Samsung SNO-L6083RP je zo série Wisenet Lite a je najdostupnejšou kamerou z testu. Kamera typu Bullet má krytie IP66, CMOS snímač s rozlíšením 2Mpx a clonu f/1.4. Páči sa nám možnosť manuálnej zmeny ohniskovej vzdialenosti v rozmedzí 2,8 ÷ 12 mm. Kamera zaznamenáva video v max. rozlíšení Full HD / 30 fps (H.264). V režime MJPEG je max. snímková frekvencia pri plnom rozlíšení 15 fps.

Kamera má viaceré nastavenia obrazu, ktorými ju plne prispôsobíte do konkrétneho prostredia. V tejto kategórii poteší funkcia SSDR, čo je základná kompenzácia protisvetla, a tiež možnosť zmeny polohy obrazu. K dispozícii je aj softvérová detekcia pohybu, s možnosťou upozornenia alebo zvýraznenia v línii záznamu. V tomto prípade využijete aj metadáta a vyhľadávate iba konkrétne udalosti. Kamere nechýba ani IR LED prisvetlenie, ktoré je účinné do 20 metrov. To je možné aj vypnúť, prípadne nastaviť podľa preferencií.

Napájanie kamery je cez PoE konektor (RJ45), pri ktorom sa nachádza aj kábel s 3,5 mm jack konektorom na pripojenie externého mikrofónu. Kamera má kovový plášť i základňu, ktorá je nastaviteľná v každom smere. Vrchný obal objektívu je možné demontovať a nachádza sa pod ním slot pre microSD kartu (max. 32 GB). A taktiež sa tu nastavuje ohnisková vzdialenosť a zaostrenie objektívu.

Táto kamera je vhodná na monitorovanie menších objektov alebo rodinných domov. Kvalita obrazu je dostatočná, ale pri vzdialenosti väčšej ako 4 metre, nie je vždy jednoduché identifikovať tvár alebo objekt. Samozrejme, všetko záleží od samotného umiestnenia, ale aj nastavenia ohniskovej vzdialenosti.

Cena: 346 EUR

Exteriérová kamera série Q – Samsung QNO-6070RP má veľa spoločného so sériou L, ale je podstatne vylepšená. Rozlíšenie, ako aj parametre snímača sú rovnaké, avšak obrazové podanie je výrazne lepšie. Kamera zaznamenáva video v max. rozlíšení Full HD / 30 fps.

Prvý rozdiel je v tom, že snímková frekvencia je zachovaná aj pri kodeku MJPEG, vrátane streamu H.264 a H.265, ktorý má efektívnejšiu kompresiu a súbory zaberajú menej miesta. Q séria má viac obrazových nastavení, vrátane 120 dB WDR (kompenzácia protisvetla) a možnosti zobrazenia snímaného textu, ktorý je uchovaný so záznamom.

K detekcii pohybu pribudla aj detekcia rozostrenia objektívu. Nechýba možnosť zmeny polohy obrazu, vrátane zmeny formátu zo 16 : 9 na 9 : 16, čo je ideálne na snímanie dlhých chodieb. Vylepšením prešlo aj IR prisvetlenie s efektivitou 30 metrov. Páči sa nám možnosť napájania kamery cez PoE alebo adaptérom, vývod pre externý alarm a podpora pamäťovej karty s max. kapacitou 128 GB.

Kamera série Q má podstatne kvalitnejšie obrazové podanie, a tiež viac možností, ktoré ju predurčujú pre náročnejších používateľov. V našom teste obstála táto kamera najlepšie. Je to zlatá stredná cesta, ktorou nič nepokazíte.

Cena: 491 EUR

Exteriérová kamera Samsung XNV-8080R je zlatým klincom testu. Disponuje 5 Mpx CMOS snímačom s max. rozlíšením 2560 x 1920 Px / 30 fps. Snímač má veľkosť 1/1.8-palca, clonu f/1.3 a 2,4-násobný optický zoom. Objektív je motorizovaný, s možnosťou zmeny ohniskovej vzdialenosti (3,9 ÷ 9,4 mm).

Kamera disponuje najnovším čipom Wisenet X piatej generácie, ktorý je extrémne výkonný a ponúka množstvo funkcií, ktoré bežný používateľ nevyužije. V ponuke má viaceré druhy detekcií – rozpoznanie pohybu, zvuku s klasifikáciou, rozostrenia objektívu, a taktiež dokáže softvérovo sledovať pohyblivý objekt. Samozrejmosťou je IR prísvit s efektivitou 50 metrov, krytie IP67 a vyhotovenie AntiVandal, teda zvýšená odolnosť voči poškodeniu ľudským faktorom.

Samozrejmosťou je podpora streamu H.264, H.265 a funkcie WiseStream. Kombinácia týchto prvkov zaručuje vysokú kompresiu súborov, so zachovaním kvality obrazu. Výhodou je otvorená platforma a možnosť implementácie softvéru tretích strán. Napájanie kamery je cez PoE alebo adaptérom a nechýba možnosť prepojenia na externý alarm alebo pridanie mikrofónu.

Všetky konektory sú pod krytom, kde majú svoje miesto aj dva sloty pre SD karty, každý s max. kapacitou 256 GB. Výhodou je microUSB konektor, do ktorého sa pripája Wi-Fi adaptér. Ten sa spáruje s telefónom, cez ktorý máte náhľad kamery, čo je vhodné na nastavenie obrazu v teréne.

Táto kamera ponúka špičkový obraz, extrémne veľa možností, obrazových nastavení a je určená pre najnáročnejších používateľov, ktorí nechcú žiadne kompromisy.

Cena: 1180 EUR

Posledným zariadením je NVR XRN-1610S (sieťový videorekordér). Ten disponuje 16 PoE kanálmi a max. prenosovou rýchlosťou 180 Mbps. Určený je pre všetky druhy IP kamier, do max. rozlíšenia 4K alebo 12 Mpx. Pod krytom je miesto pre 4 SATA disky, s celkovou kapacitou max. 48 TB. Nechýba ani podpora externého e-SATA úložiska.

NVR podporuje streamy H.264 a H.265, vrátane Wisestream a kodeku MJPEG. K dispozícii sú aj rozsiahle možnosti pripojenia externých zariadení. Nechýba vstup/výstup pre alarm, audio výstup a USB 3.0 vstup. Sieťové RJ45 porty sú dva a externý monitor je možné pripojiť cez HDMI alebo VGA. Páči sa nám intuitívny softvér s množstvom nastavení a českou lokalizáciou.

Zariadenie je napájané sieťovým káblom a v balení sa nachádza myš, diaľkový ovládač a montážne príslušenstvo. Nevýhodou je absencia HDD. Tento NVR rekordér je rovnako ako XNV kamera určený pre najnáročnejšiu klientelu a zložitejšie projekty, kde sú inštalované kamery s vysokým rozlíšením a dátovým tokom.

Cena: 1498 EUR

Nahrávanie záznamov s viacerými možnosťami

Prvou možnosťou je nahrávanie na pamäťovú kartu umiestnenú v kamere. Druhou možnosťou je nahrávanie do úložiska počítača, ktoré pre tento účel zriadite. Treťou možnosťou je spojenie kamery s NAS zariadením a záznamy potom ukladať na sieťové úložisko. Posledná možnosť je ukladanie záznamov do NVR rekordéra. Toto riešenie je ideálne, pričom nepotrebujete žiadny špecifický softvér.

Prehrávanie záznamov s viacerými možnosťami

Ak nahrávate na pamäťovú kartu, záznamy si môžete prezerať cez webové rozhranie, na ktoré sa dostanete cez IP adresu kamery. Odporúčame bezplatný program Wisenet Device Manager, ktorý ponúka vyhľadanie zariadení v sieti, a taktiež ich správu.

Chcete nahrávať do úložiska počítača? V tom prípade využijete bezplatný softvér SSM (Smart Security Manager). Ten ponúka kompletnú správu kamier, a taktiež prehrávanie záznamov podľa preferencií. Tými môžu byť jednotlivé dni a časy alebo metadáta, podľa ktorých vyhľadáte konkrétne udalosti, ktoré kamera zachytila (pohyb, tvár, automobil, prechod cez virtuálnu čiaru a iné). SSM softvér je pre 16 kamier zdarma, avšak dostupný iba pre OS Windows

Posledná možnosť je nahrávanie záznamov do NVR, kde máte všetko na jednom mieste. Cez NVR si nastavíte potrebné detaily nahrávania, vrátane dĺžky uchovania záznamu, alarmov, času aktivity a rozvrhu zaznamenávania udalostí.

Ako na nastavenie zariadení

Každá kamera v sieti má priradenú IP adresu, cez ktorú sa dostane ku kompletným nastaveniam konkrétneho zariadenia. Na vyhľadanie kamier a NVR v sieti je možné použiť utilitu – IP installer, ktorá nevyžaduje inštaláciu. Druhou možnosťou, ktorá ponúka okrem vyhľadania aj kompletnú správu a nastavenie kamier/NVR, je program Wisenet Device Manager.

Tu nájdete množstvo pokročilých nastavení, ktorými prispôsobíte zariadenia podľa predstáv. Tretia možnosť je NVR, pomocou ktorého nastavíte všetky pripojené kamery, vrátane registrácie, záznamov a udalostí podľa presného rozvrhu. Výhodou všetkých možností je intuitívny softvér a česká lokalizácia.

Vzdialené prehrávanie a upozornenie na udalosti

Kamerový systém je možné vzdialene kontrolovať, a taktiež prijímať upozornenia na nastavené udalosti alebo alarmy. Tie sú formou e-mailu. Konkrétnemu zariadeniu treba priradiť adresu servera mailu, identifikačné údaje a označiť tie udalosti, na ktoré chcete byť upozorňovaní. Oznámenie je formou textu alebo zosnímanej fotografie.

Vzdialený prístup k systému je o niečo zložitejší. Prvou možnosťou je zriadenie verejnej IP adresy, ktorú priradíte systému, pričom získate prístup k živému náhľadu, a tiež k záznamom. Druhá možnosť je jednoduchšia a zadarmo. Je ňou registrácia na DDNS server Samsung Wisenet, kde si vytvoríte svoje konto, ktoré priradíte jednotlivým zariadeniam alebo celému systému.

Následne je potrebná aplikácia iPolis Mobile, ktorá je pre Android a iOS zariadenia zdarma. V aplikácii zadáte údaje z DDNS konta, ID používateľa, heslo a Port. Ten je potrebné zmeniť aj v nastaveniach siete. Následne sleduje váš systém on-line.

Inštalácia zariadení

Kamerové systémy majú množstvo konfigurácií, podľa ktorých sa zhodnocuje aj samotná inštalácia. Je pravdepodobné, že väčšinu inštalácií bude vykonávať špecializovaná firma. Objednávateľ zadá svoje požiadavky a očakáva výsledok, ktorým je funkčný kamerový systém. Samozrejmosťou je následný servis v prípade porúch alebo zmien v infraštruktúre.

Druhá voľba je svojpomocná inštalácia, ktorú odporúčame robiť iba používateľom, ktorí majú základné zručnosti s nastavením IT a sieťových zariadení. Zložité to nie je, ale všetko vyžaduje svoj postup. Ak ste nenáročný používateľ, jednoduchší kamerový systém zapojíte aj formou plug&play, čiže všetky zariadenia zapojíte podľa návodu a systém spustíte v prednastavenom režime.

Je pravdou, že v tomto režime spúšťa a používa kamerové systémy množstvo používateľov. Ak však chcete využiť potenciál zariadení, musíte zavítať do podrobnejších nastavení. Výhodou je technická podpora distribútora, spoločnosti Canex, ktorá nám bola pri problémoch so špecifickými nastaveniami nápomocná.

Verdikt

Hodnotiť takéto zariadenia je náročné, nakoľko každý používateľ si môže vybrať také, ktoré vyhovuje jeho požiadavkám. Ak ste priemerne nároční a potrebujete kameru na monitorovanie okolia domu/firmy, s možnosťou rozpoznávania objektu v primeranej vzdialenosti, ideálna bude séria Q. Tá ponúka dobré obrazové vlastnosti a množstvo špecifických nastavení.

Ak chcete udržať rozpočet čo najnižšie, ideálnou voľbou budú kamery zo série Wisenet Lite. Séria Lite ponúka dobré obrazové podanie, ktoré však nie je vhodné na rozpoznávanie tvárí a menších objektov, ideálne na bežné monitorovanie.

Poslednou kategóriou sú najnáročnejší používatelia, ktorí vyžadujú maximálnu obrazovú kvalitu a množstvo špecifických možností. Pre tých je určená nová séria Wisenet X. Tá ponúka špičkový obraz, možnosti a integráciu softvéru tretích strán.

Čo sa týka záznamového zariadenia, tam je možností veľa. Vždy však platí pravidlo výberu podľa konkrétnych potrieb. My sme testovali špičkový NVR rekordér, ktorý dokáže aktívne spracovávať záznam v 4K rozlíšení. Ak budete mať celú infraštruktúru pokrytú 5 Mpx Full HD kamerami, toto zariadenie nevyužijete naplno.

Zapožičal: www.canex.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE