Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S prvým modelom BMW iX na svete špeciálne upraveným pre policajné použitie, dodáva spoločnosť BMW (Švajčiarsko) AG polícii vozidlo, ktoré spája vysokú vhodnosť pre každodenné používanie, agilné jazdné vlastnosti a lokálne bezemisnú mobilitu. S dojazdom až 630 kilometrov, užitočným zaťažením až 645 kilogramov a výkonom 385 kW (523 k) je plne elektrický model BMW iX xDrive50 vhodný tak na dlhšie obchôdzky, ako aj na nepredvídané, časovo náročné operácie.

Dodaný model BMW iX má zvláštnu výbavu špeciálne určenú pre policajnú službu. Okrem nálepiek na vozidlách navrhnutých podľa policajných špecifikácií to na exteriéri zahŕňa aj systém strešných nosníkov so svetelným modulom. Možnosti signálov zastavenia poskytujú dopravné informácie ako STOP, POLIZEI  (STOP, POLÍCIA), UNFALL (NEHODA) alebo BITTE FOLGEN (PROSÍM, NASLEDUJTE MA). Rozsiahla výbava výstražnými svetlami a majákmi na exteriéri zahŕňa aj modré predné výstražné svetlá, dve žlté blikajúce svetlá na dverách batožinového priestoru, krížové výstražné svetlá v nárazníku na upozorňovanie na premávku v križovatke a smerové svetlá vo vonkajších spätných zrkadlách. Prístrojovú dosku v interiéri obohatilo množstvo funkcií a po novom obsahuje aj prídavný monitor pre kamerový systém, policajný rádiový riadiaci systém Polycom vrátane hands-free zariadenia, záznamník údajov o nehode a riadiacu jednotku pre špeciálne signály.

Vozidlo BMW iX s elektrickým pohonom s výkonom 385 kW (523 k) a systémovým maximálnym krútiacim momentom 630 Nm zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy. Vysokonapäťový akumulátor, ktorý je umiestnený hlboko v podlahe, znižuje ťažisko vozidla a spolu s vyváženým rozložením zaťaženia náprav podporuje agilné jazdné vlastnosti v prípade ostrého nasadenia a jazdy so zapnutými majákmi.

Elektrický pohon všetkých kolies modelu BMW iX sa v každej jazdnej situácii stará o ideálne rozloženie krútiaceho momentu na predné a zadné kolesá. Inteligentné ovládanie umožňuje kedykoľvek plne variabilný prenos výkonu, od mimoriadne energeticky úsporného pohonu zadných kolies, až po pohon všetkých kolies zameraný na maximálnu trakciu. To znamená, že záchranné zložky sa môžu spoľahnúť na presvedčivý postup aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach a na cestách v horských oblastiach.

Vďaka svojim vlastnostiam dôsledne orientovaným na trvalú udržateľnosť predstavuje model BMW iX ďalší krok na ceste k trvalo udržateľnej mobilite v policajnom zbore. Komplexný koncept trvalej udržateľnosti vozidla sa začína kontrolovanou ťažbou surovín a 100-percentným využívaním zelenej elektriny pri výrobe. Okrem toho dochádza ku komplexnému využívaniu druhotných surovín, prírodných a recyklovaných materiálov. Ak sa vozidlo BMW iX vždy nabíja elektrickým prúdom z obnoviteľných zdrojov, má vozidlo počas celého životného cyklu až o 66 percent nižší potenciál tvorby skleníkových plynov ako porovnateľne motorizované SAV s naftovým motorom.

Pri vývoji a výrobe špeciálneho vozidla pre švajčiarsku políciu mohla spoločnosť BMW Group čerpať z približne 70-ročných rozsiahlych odborných znalostí a skúseností v tejto oblasti. Vždy ide o ďalší vývoj inovatívnych technických riešení, ktoré podporujú záchranné zložky v ich náročnej práci. Do procesu vývoja sa vždy dostávajú skúsenosti policajtov, hasičov a pohotovostných lekárov. Zásahové vozidlá spoločnosti BMW Group sú navrhnuté pre maximálny výkon, funkčnosť, kvalitu a odolnosť.

Značky: