Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Bratislave sa stretnú poprední odborníci celého hodnotového reťazca batérií. Budú diskutovať o prístupe k surovinám, podpore európskej výroby batérií, posilňovaní výskumu a inovácií v EU v tomto odvetví a podpore výroby batérií s čo najmenšou environmentálnou stopou.

Globálny trh batériových technológií a riešení pre ukladanie energie rastie v priemere o viac ako 20 % každý rok a v EU môže dosiahnuť veľkosť 250 miliárd eur. Tento dynamický vývoj je pripisovaný hlavne dopytu po elektromobilite, ktorý vzniká vďaka snahe znižovať emisie CO2. Európske automobilky postupne predstavujú výrobné programy zamerané na elektromobilitu a inštitúcie EU postupne stimulujú rozvoj výrobných kapacít v Európe, aby sa znížila závislosť výrobcov na ázijských výrobcoch batérií. O týchto a ďalších témach budú európski odborníci diskutovať na konferencii Energy Manifest už o mesiac v Bratislave.

Slovensko nezostáva pri vývoji trhu batérií bokom a dochádza k zaujímavým spojenectvám a pohybom. Vznikol akcelerátor InoBat, ktorý v spolupráci so spoločnosťou Matador plánuje vybudovať prvú výrobnú linku pre batérie pre elektromobily už v roku 2020 na Slovensku.

„V rámci projektu InoBat Auto plánujeme vybudovať vertikálne integrovaný dodávateľský reťazec, začínajúci výskumom a vývojom a končiaci výrobou, ktorý má vďaka využitiu unikátnej technológie spoločnosti Wildcat Discovery Technologies potenciál spustiť revolúciu batérií pre elektromobily v celej Európe. Začiatok výstavby výrobnej linky je naplánovaný na prvý polrok 2020 a spustenie výroby očakávame koncom roka 2021,“ povedal Marián Boček, predseda predstavenstva spoločnosti InoBat a jeden z prednášajúcich na konferencii Energy Manifest.

Ako bude vyzerať trh po otvorení nových plánovaných 25 giga tovární v Európe a ako môže Slovensko do tohto trhu prispieť, bude ďalšou témou konferencie, v rámci ktorej vystúpi aj viceprezident Európskej Investičnej Banky, pán Vazil Hudák.

Konferencia Energy Manifest prinesie ďalšie užitočné informácie potrebné na analýzu súčasného a budúceho trhu batérií a ukladania energie, prehľad aktuálnych výskumných vývojových a výrobných trendov a umožní stretnutia s ľuďmi, ktorí formujú nový európsky trh batérií a ukladania energie.

Záujemcom o konferenciu poskytne viac informácií webová stránka www.energymanifest.com, cez ktorú si môžu zakúpiť aj vstupenky v predpredaji za zvýhodnenú cenu. Priebežné informácie sa budú objavovať aj Facebookovom profile konferencie: https://www.facebook.com/energymanifest/ alebo na Linkedin: https://www.linkedin.com/showcase/26224988/

Značky: