Keď sa spomenú herné konzoly, tak si každý hneď predstaví Xbox, či Playstation na ktorých idú tie najlepšie tituly absolútne plynulo. PyGamer však prináša iný zážitok.

Hovorí sa, že niekedy je menej viac. A platí to aj pre hernú konzolu PyGamer. Síce vám neprinesie prvotriedny herný zážitok, úžasnú grafiku, ale naučí vás niečo nové. Jednak si osvojíte zručnosť pri skladaní zariadenia a v druhom rade sa čo-to naučíte z programovania a pochopíte aj logiku, ako môže takéto zariadenie pracovať.

PyGamer je poháňaný obľúbeným čipom ATSAMD51 ktorý disponuje s 512 KB úložiskom a 192 KB RAM. Ak by to nestačilo, k dispozícii je ešte 8 MB QSPI úložisko pre ukladanie súborov, vhodné pre obrázky, fonty, zvuky alebo hry a súbory potrebné k ich spusteniu. Samozrejme ak by ani to nestačilo, tak môžete ešte použiť microSD kartu (maximálnu kapacitu sa nám akosi nepodarilo zistiť, ale pri veľkosti hier, bude aj 4GB SDčka obrovským luxusom).

Na prednej strane sa nachádza 1,8-palcový 160×128 farebný TFT displej so nastaviteľným podsvietením. Tiež to nie je nejaký extra luxus, ale na hry typu hadík“ absolútne stačí. Pre ovládanie je k dispozícii analógová páčka s dvoma potenciometrami a štyri tlačidlá. Nesmie chýbať stereo jack, svetelný senzor a microUSB port a zaujímavosťou je 3-osý akcelerometer.

Zariadenie môžete napájať akoukoľvek LiPoly batériou od výrobcu, ale ak chcete konzolu uzavrieť do krabičky, tak odporúčajú 350 mAh verziu. Samozrejme, dá sa to aj bez nej a to priamym napojením cez Micro USB port.

Ako sa dajú naprogramovať vlastné hry?

MakeCode Arcade je najjednoduchší spôsob ako začať a to vďaka systému drag and drop. Pomocou neho presuniete už hotové bloky a vytvoríte si vlastné prostredie a hotovú hru načítate už len cez disk-bootloader.

CircuitPython je už ako názov napovedá, prostredie, kde pomocou jazyka Python môžete kresliť grafiku, riešiť textové polia, či prehrávať zvukové súbory.

Vo videu si môžete pozrieť, ako sa táto konzola skladá a čo všetko na vás pri skladaní čaká:

Firma Adafruit, ktorá stojí za týmto zariadením prináša celý rad iných konzol, ktoré si môžete poskladať. Chcete vlastný DIY GameBoy? Žiadny problém. Môže vyzerať aj takto:

Troška nás chytá nostalgia zo strednej školy, takže si pravdepodobne niečo kúpime aj my a „pokúsime sa to rozchodiť“.

Zdroj: Adafruit

Prečítajte si aj:

NexDock 2: Notebook ako dokovacia stanica nielen pre mobilné telefóny

Značky: