Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Český fintech 4Trans, známy inovatívnym prístupom k faktoringu, sa premenoval na Malcom Finance a oznamuje posilnenie tímu o fintech veterána Michala Šmídu. Rebrand reflektuje rozšírenie portfólia a ambíciu poskytovať komplexné finančné služby pre logistické firmy v celej Európe.

Startupové vody rozvírili už pred šiestimi rokmi. Pri príchode na trh predstavili digitálnu platformu pre malé a stredné podniky v logistike, ktorá umožňuje okamžité preplatenie faktúr.

Čísla naznačujú, že 4Trans Factoring trafil do čierneho a odvtedy už iba dynamicky rastie. Expandoval na slovenský a poľský trh a prilákal investorov nielen zo Slovenska a Česka, ale aj z Estónska či Silicon Valley.

Dnes 4Trans ohlasuje zmenu názvu na Malcom Finance. Reflektuje tak svoj vývoj a ambíciu poskytovať firmám v celej Európe komplexné finančné služby, presahujúce tradičný faktoring.

Komplexný prístup si vyžadoval širšie portfólio

Spoločnosť, ktorú Deloitte zaradil do rebríčka 50 najrýchlejšie rastúcich firiem v Česku, si síce vybudovala povesť na faktoringových riešeniach, no priebežne rástla aj v oblasti produktového portfólia.

„Názov 4Trans Factoring nám slúžil dobre, ale obmedzoval vnímanie našich služieb len na faktoring,“ vysvetľuje Jaroslav Ton, CEO Malcom Finance. „Dnes už však vieme ponúknuť komplexný súbor produktov, ktoré pokrývajú širšie finančné potreby a pomôžu dopravcom čeliť problémom s oneskorenými platbami a neistými obchodnými vzťahmi,“ dopĺňa Ton.

Jadrovým produktom Malcom Finance tak ostáva vylepšená verzia plne digitálnej klientskej zóny a online faktoring, ktorý od nahrávania faktúry po jej preplatenie zaberie iba niekoľko minút. Novinkou sú poistenia pohľadávok či overovanie odberateľov.

Rebranding tiež znamená spustenie beta verzie novej klientskej zóny, ktorá ponúka jednoduchší a intuitívnejší používateľský zážitok. Všetky súčasné funkcie zostanú, pričom sa v nasledujúcich mesiacoch zavedú aj ďalšie. Nová klientska zóna bude navyše fungovať na rýchlejšej technológii, ktorá umožní klientom jednoduchšie nahrávať faktúry a overiť kupujúcich ešte pred uzavretím zmlúv.

„Registrovaní používatelia majú okamžite k dispozícii databázu 15-tisíc firiem z celej Európskej únie, v ktorej si môžu overiť platobnú morálku a rating odberateľov. V kombinácii s poistením a ostatnými službami ide o niekoľkovrstvovú ochranu našich klientov, ktorou sa snažíme minimalizovať riziko neplatenia faktúr,“ tvrdí Alexandr Lagazzi, CMO Malcom Finance.

Pocta legende a príchod ostrieľaného veterána

Rozšírenie portfólia však nebolo jedinou motiváciou, ktorá Malcom Finance priviedla k rebrandu. „Novým názvom si uctievame dedičstvo Malcolma McLeana, vizionára, ktorý transformoval medzinárodný obchod pomocou kontajnerizácie. Ten názov berieme ako záväzok prinášať revolučné finančné riešenia, ušité na mieru logistickému sektoru,“ vysvetľuje CEO Jaroslav Ton.

Priebojné vízie má pomôcť naplniť aj rozšírenie tímu na najvyššej úrovni – k Malcolm Finance sa pridáva Michal Šmída, priekopník na poli odložených platieb a zakladateľ startupu Twisto.

„Pri budovaní produktovej ponuky, ktorá dokonale vyhovuje potrebám často zanedbávanej zákazníckej základne, odviedol Malcom Finance mimoriadne skvelú prácu. To už doteraz viedlo k výnimočnej trajektórii rastu a k príležitosti výrazne rozšíriť svoje služby a dosah na európskom trhu v nasledujúcich rokoch. Som poctený, že môžem byť súčasťou tejto cesty a teším sa na to, že tímu Malcom Finance poskytnem svoje skúsenosti v okamihu, keď vykročí na ďalšiu cestu,“ uviedol Šmída.

Michal sa na pozícii neexekutívneho riaditeľa aktívne zapojí do formovania stratégie spoločnosti, pričom využije rozsiahle skúsenosti s manažovaním budovania a rastu úspešných fintech podnikov.

Pozornosť rozširujú na celú Európu

Spoločnosť 4Trans, dnes Malcom Finance, sa za obdobie svojho pôsobenia na trhu môže pochváliť pôsobivými výsledkami. Dohromady už odkúpila viac ako 160 000 faktúr a prefinancovala vyše 4 miliardy českých korún, (približne 165 miliónov €), čím si upevnila svoju pozíciu kľúčového hráča na trhu financovania logistiky.

Vzhľadom na doterajší úspech a raketový rast sa netají obchodným cieľom financovať väčšinu faktoringových operácií na všetkých troch trhoch, kde aktuálne pôsobí. Ani tam sa však jej ambície nekončia.

„Finančné produkty pre malé a stredné podniky v oblasti logistiky chceme poskytovať globálne. Iba v Európe je 550-tisíc logistických firiem a väčšinu z nich trápia oneskorené platby a neistota spojená s novými obchodnými vzťahmi,“ vysvetľuje Jaroslav Ton a dopĺňa, že jedným z kúskov skladačky, potrebnej na dosiahnutie týchto cieľov, je aj Michal Šmída.

Oboch Forbes zaradil do svojich rebríčkov 30 pod 30.

Značky: