Superodolný smartfón, ktorý má dostatok vylepšení, aby sa dal normálne používať. Nebude najvýkonnejší, no výrobca pridal napríklad 64 GB úložisko, aby ste mali dostatok miesta na potrebné aplikácie, hudbu alebo iné súbory. Príliš veľké šetrenie parametrov je totiž najviac viditeľnou súčasťou odolných smartfónov.

Pogumované telo bude stabilne držať aj na hladkých povrchoch. Stabilnejší úchop pocítite aj vďaka pruhovaným hranám. Tie sú mierne zaoblené, ostatné prvky sú chránené krytmi. Teda audiokonektor navrchu a tiež USB-C konektor na spodnej hrane. V balení je 10 W nabíjačka a tú odporúčame používať. Kábel má totiž upravené gumové ukončenie ochrany konektora. Iný USB-C konektor sa vám nemusí podariť zasunúť, keďže mu bude zavadzať gumové obloženie. Dá sa povedať, že pribalený je o niečo dlhší. Je tu ochranné zapustenie viac do tela. Nejde o nič neobvyklé a niečo podobné robí konštrukčne aj CAT.

Aligator RX800 eXtremo

Aligator RX800 eXtremo, Zdroj: Aligator

Štandardnú zostavu tlačidiel dopĺňa tlačidlo PPT, ktoré využijete na prepnutie telefónu do režimu vysielačky. Potrebujete na to špeciálnu aplikáciu, napríklad Zello, s ktorou počíta aj samotný výrobca telefónu. Čítačka na zadnej strane funguje spoľahlivo a rýchlo. To aj napriek slabšiemu procesoru v telefóne. Z hľadiska dizajnu je nielen odolný, ale aj pekný. Ochrana predného displeja so zaobleným sklom je vyriešená cez vystúpené horné a spodné rámovanie. Telefón sa tak lepšie ovláda, napríklad pri potrebe vytiahnuť bočný panel aplikácie. Nezavadzia vám vyvýšené orámovanie displeja.

Telefón sa dá rozumne používať, ale viac-menej s klasickými aplikáciami a nenáročnými hrami. Už Facebook a Mapy mu dajú občas zabrať. 3D hry tu síce spustíte, zážitok ale nebude silný. Zohľadňujeme aj výbornú cenu a fakt, že tu máte 5000 mAh batériu. To je na dva dni používania. Vyskúšali sme ho striedavo ponechať v režime pohotovosti a výdrž mal podľa našich meraní päť plných dní. Výrobca hovorí o ôsmich dňoch, čo sa dá dosiahnuť šetrením energie.

Fotografovanie s telefónom je síce možné, ale tu ho vnímame ako doplnkovú funkciu. Zaostrovanie je pomalšie a fotenie je možné iba za svetla. Inak získate sivastú fotku. Ale ak budete mať dobré osvetlenie, spravíte aj portrétovú fotku s rozmazaním. Je to asi bonus, toto od odolného smartfónu neočakávajte. Nie v tejto cenovej kategórii. Video má nízke fps, a tak odporúčame skôr fotky ako snahu robiť s telefónom video.

Aligator RX800 eXtremo

Aligator RX800 eXtremo, Zdroj: Aligator

Model telefónuAligator RX800 eXtremo
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 8. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio P22, 8-jadrový, 2,0 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, áno, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 + 0,3 Mpx, Full HD, 25 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, Full HD, 10 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 77 × 12 / 226
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalAligator
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score73170
PCMark for Android – Performance4243
3DMark Sling Shot Extreme – Total269
Graphic227
Physics781
VRMark Amber Room – TotalN/A
A1 SD Bench – RAM [MB/s]3996
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]158 / 153
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolné a dobre vyzerajúce telo
  • Spôsob ochrany predného displeja
  • Výdrž na batériu
  • Nabíjanie cez USB-C

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Príliš zapustený konektor USB-C
  • Výkon telefónu „tak akurát“
  • Slabý fotoaparát

Verdikt

Aligator RX800 eXtremo je v prvom rade odolný telefón. S oranžovým lemovaním bočných hrán a zadného fotoaparátu vyzerá dobre. Má extra dlhú výdrž na batériu, takže je z neho ideálny telefón na dlhé výlety a chaty. Na fotenie moc nie je, ale má iné prednosti. Medzi inými aj výbornú cenu.

Cena: 199 €

Zapožičal: Aligator

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.