Tento router je ideálny pre náročných používateľov hľadajúcich bohaté možnosti v takomto zariadení.

Je dostatočne rýchly, hoci signálom ho prekonajú iné modely. No tie sú zároveň drahšie. Jedinou nevýhodou by mohol byť USB 2.0 port. Ale vzhľadom na rýchlosti Wi-Fi v 5 GHz to nebude až tak limitujúci faktor. Ak bude potrebovať prenášať dáta po sieti, bude to odpovedať USB 2.0 portu s mierne nižšou rýchlosťou. Tak ako sme uvádzali v tabuľke.

Router podporuje až šesť SSID bodov. Tri na 2,4 GHz sieti a tri na 5 GHz sieti. Každý je nezávislý a môžete ho nastaviť podľa svojich predstáv.

Funguje zároveň aj ako Access Point, ale na plnú rýchlosť pripojenia je potrebný LAN kábel. Ak ho pripojíte ako WDS – Wireless Distribution System cez Wi-Fi k hlavnému routeru, pôjdete na polovičný výkon.

Jednou z veľmi dobrých vlastností je aktívna kontrola voľného kanála Wi-Fi. Takmer všetky routre a hlavne tie lacnejšie síce skenujú sieť a automaticky odporúčajú najmenej vyťažený kanál. No vaša Wi-Fi už bude na tomto kanáli vysielať neustále. To doma nemusí byť problém. Susedov router urobil to isté, a tak ste na iných kanáloch. Stačí však, aby niekto priniesol nový router alebo ďalší rozširovač Wi-Fi a tá sa začne postupne plniť. Tu router automaticky kontroluje voľný kanál a zobrazuje, na ktorom teraz beží bezdrôtová sieť.

Ovládanie

Kto už niekedy videl rozhranie routerov ASUS vie, že toto bol prvý výrobca s výraznou zmenou ovládania. Nebol síce jediný, no výrazne posunul spôsob ovládania routera vpred. Router podporuje vyhľadanie firmvéru priamo. Neodkáže vás teda na stránky výrobcu, kde si musíte poradiť sami. Po prihlásení sú zobrazené základy nastavenia siete a jej prehľad. Rovnako aj pripojené zariadenia k sieti ako aj k USB portu.

QoS, teda služba na spravovanie priepustnosti siete pre rôzne zariadenia a služby je tu automatická. To by nebolo nič výnimočné. Pridať však môžete vlastné zariadenia a na rebríčku priority im prideliť rýchlejšie alebo pomalšie pásmo. Všetko v grafickej forme, ako keby ste ani nespravovali router. No a páčil sa nám monitor dátovej prevádzky. V reálnom čase vidíte zaťaženie routera.

ASUS už tradične integruje svoje špecializované služby ako AiDisk na prístup k súborom uloženým na externom disku cez internet. Nepotrebujete sieťový disk, ani verejnú IP adresu, aby ste mali prístup k súborom odkiaľkoľvek z internetu. Pridáva aj vlastné aplikácie/servery na zdieľanie multimediálneho obsahu ako iTunes, alebo knižnice obrázkov či videí. No a je tu ešte samostatná aplikácia na vytvorenie tlačového servera. Teda v jednoduchosti povedané, aby vám port USB fungoval nielen s pamäťovým zariadením, ale aj tlačiarňou. Tak a do tretice vám bude port USB fungovať aj s 3G/4G modemom.

Hodnotenie

+ pokročilé možnosti nastavenia, rozšírenie o 3G/4G modem, AiDisk na cloudový prístup k dátam, dôraz na možnosti VPN klienta a servera
– iba jeden USB 2.0 port

Cena: 79 €
Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS RT-AC1200G+ je nadštandardne vybavený router. ASUS to tak má vo zvyku. Nebyť len USB 2.0 portu, bol by dokonalý. Na Wi-Fi by ste síce rýchlejší USB 3.0 nevyužili, no v LAN áno. A toto je zároveň náprotivok modelu Archer C3200. Výbava za málo peňazí.

Parametre a namerané hodnoty:

Model zariadeniaASUS RT-AC1200G+
Typ zariadeniaRouter
Prenosový štandardIEEE 802.11 n/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]867, 300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port1 × USB 2.0
Špeciálne vlastnostiPodpora pre 3G/4G, inteligentné technológie
Podpora clouduáno
Hodnotenie
Sila signálu – 10 m / dve steny4/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]6,8
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]11,3
Funkčná výbava5/5
Cena [EUR s DPH]79

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.