Naozaj najlepšia výbava v odolnom telefóne. Takto si predstavujeme užitočného pomocníka pre používateľov, ktorí pracujú na stavbe alebo v rámci záchranných zložiek. Má nielen odolné telo, ale aj praktické funkcie.

CAT S61 je odolný po vzore predchodcu S60 a dizajn zostal takmer identický. Je tu jasné zameranie na to, aby sa dal ovládať v rukaviciach. Tiež aj bez rukavíc na mokrom displeji. Dokonca je tu režim fotenia pod vodou. Prežije hodinu v hĺbke troch metrov. Výrobca si je svojim produktom naozaj istý a hovorí o ňom, že zvládne 20 pádov na betón z výšky 1,8 metra. Môžete toto povedať o vašom odolnom smartfóne? Zaujímavosťou je, že má zakryté konektory. Nie je to preto, že by Caterpillar nevedel spraviť to, čo iní a nechať konektory odkryté a stále vodotesné. Je to ochrana proti blatu a väčším nečistotám. Nechýba ani 3,5 mm audiokonektor.

Telo je z hliníkového rámu kombinovaného s gumou. Tá je na zadnej strane, aby sa telefón nešmýkal. Takisto je gumové lemovanie okolo displeja. Ak dáte telefón displejom nadol, bude ho toto lemovanie chrániť a displej nebude v priamom kontakte s plochou. Pod displejom zostali klasické tlačidlá. Na boku je súprava troch tlačidiel na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja, na druhom boku je žlté programovateľné tlačidlo. Reaguje na dlhé a krátke stlačenie. Funkciu alebo aplikáciu, ktorú chcete spustiť, definujete vy.

To, čo robí tento telefón zaujímavým, je vylepšená termálna kamera, laserové pravítko a snímač kvality ovzdušia určeného do interiéru. Termovízna kamera je vynikajúca vec. Opäť ide o model od FLIR-u a teraz je namiesto VGA použité HD rozlíšenie. Zistíte, kde vám uniká teplo, je vhodná na vyhľadávanie osôb, elektrického vedenia atď. Softvér má rôzne témy, ktoré budú na rôzne farebnej stupnici interpretovať teplotné rozdiely v rozsahu -20 °C ÷ 400 °C. Laserové pravítko je užitočná funkcia, ktorou zameriate napríklad rozmery miestnosti. Priamo do obrázka budete môcť zaznačiť veľkosť.

Softvér si pamätá reálne rozmery a prenesie ich pomerovo a výpočtom do obrázka. Merač kvality ovzdušia je užitočný vtedy, keď sa pohybujete v prašnom prostredí alebo tam, kde sú prchavé látky. Telefón vás varuje pred výparmi z lepidla, riedidla, farieb, náterov, čistiacich prostriedkov a iných látok. Merania sa budú ukladať a získate štatistické informácie za posledných 7 dní.

Výsledky merania vzduchu cez smartfón CAT S61

Telefón má procesor Snapdragon 630, takže je to rýchly telefón a so 4 GB RAM nebudete pociťovať nejaké veľké spomalenie. Najrýchlejší kus z testu to nie je, ale na prácu je fajn. Fotoaparát mohol byť rýchlejší. Za denného svetla spravíte pekné fotografie, miestami sa nám zdali príliš kontrastné. Dvojnásobne to platí pre selfie kameru. V tmavých svetelných podmienkach majú fotky farebný šum. Napriek tomu je tu výrazný posun oproti minulosti a toto je konečne telefón od CAT-u, ktorý odporúčame aj na bežné fotenie.

Ukážka tepelnej stopy z použitia termálnej kamery na smartfóne CAT S61

 

Model telefónuCAT S61
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 6. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 630, 8-jadrový, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920, 16:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 78 × 13 / 250
KonektorUSB-C
ZapožičalTCCM
Cena [EUR s DPH]899
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score90445
PCMark for Android – Performance5031
3DMark Sling Shot Extreme – Total818
Graphic711
Physics1733
VRMark Amber Room – Total839
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • naozaj odolné telo
  • certifikácia IP68
  • termokamera
  • laserové pravítko
  • snímač ovzdušia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • zašumené fotky v slabšom osvetlení

Verdikt

CAT S61 je smartfón do náročných podmienok. Superodolný s extra funkciami navyše. Márne by ste ich hľadali inde. CAT totiž ukazuje, že telefón pre elektrikárov, stavbárov alebo horských záchranárov má mať viac ako len gumu okolo tela. Odolá nielen pádom, ale je aj odolný voči vode. Má infrakameru, laserové pravítko a tiež meranie kvality ovzdušia v uzatvorených priestoroch. Toto je zatiaľ najlepší odolný smartfón, ktorý sme testovali.

Cena: 899 €

Zapožičal: TCCM

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.