Smartfón vhodný pre starších ľudí. Ideálny pre tých, čo majú zhoršený zrak a chcú ľahko ovládateľný telefón. Pre nich výrobca pripravil zariadenie šité na mieru. Vo výbave je operačný systém Android, takže stále je možné inštalovať vlastné aplikácie.

Telo je hrubšie, lepšie sa drží v ruke a celkovo bude telefón použiteľnejší. Tlačidlá pod displejom sú mechanické a treba ich naozaj stlačiť. To je niečo, čo starším ľuďom výrazne pomôže v istote ovládania. Ostatné veci sú dotykové, na displeji. Výrobca však priniesol vlastné rozhranie. Veľmi dobre sa na ňom zorientujete. Redukcia možností zobrazuje len najpodstatnejšie funkcie a nastavenia. Najdôležitejšie funkcie nastavíte bez problémov.

Kto potrebuje naozaj plné rozhranie systému, má možnosť prepnúť sekciu nastavení operačného systému do plného zobrazenia, ako pri čistom Androide. Sme zvyknutí na zložitosť štandardných rozhraní. Tu sú veľké ikony a vertikálne zobrazenie položiek. Podobne ako na štandardných telefónoch spred vyše desiatich rokov. Zadná strana má vystúpený fotoaparát s LED bleskom. Na ňom je aj aj tlačidlo SOS na privolanie pomoci alebo vytočenie záchrannej služby. Toto vystúpenie je žiaduce a telefón sa lepšie zdvíha zo stola. Na nabíjanie sa dá použiť kolíska, ktorá je priamo v balení.

Smartfón má štandardnú výbavu s Androidom a nadstavbou od Doro. Technologické vylepšenia sú v celkovom koncepte. Za zmienku stojí počiatočné nastavenie po prvom zapnutí. Vyzná sa v ňom každý a je podstatne jednoduchšie ako konfigurovanie štandardného Androidu. Je tu vymeniteľná batéria a na rozšírenie základného 16 GB úložiska sa dá použiť microSD karta.

Výbavou je telefón naozaj na hrane rozumného používania. Nie je to superrýchly stroj, ale účel splní. Toto nie je smartfón na hranie najnovších hier. Je určený pre používateľov, ktorí chcú Android na komunikáciu s rodinou. Zároveň však telefón, ktorý pochopia. Je kompatibilný s načúvacími zariadeniami a počas hovoru nebude prenášať do slúchadla spätnú väzbu. Horšie počujúci ocenia aj skutočne hlasitý reproduktor.

Doro 835 urobí základné fotky, nie je to vyslovený fotomobil. Najväčšou nevýhodou je pomalé snímkovanie pri videu. Takže, tento kúsok je vhodný aj na Skype video, avšak treba počítať, že limitom v obrazovej kvalite, bude práve fotoaparát. Ten je naviazaný na CPU a Snapdragon 210 je skôr úsporný procesor, nie výkonný.

Rozhranie smartfónu špeciálne prispôsobeného pre starších ľudí

Model telefónuDoro 8035
Operačný systémAndroid 7.1.2, aktualizácie 1. 4. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]2/16
ProcesorSnapdragon 210, 4-jadro, 1,1 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5/720 × 1280, 16:9
Slot na pamäťovú kartumicroSD
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát/video5 Mpx, HD, 20 fps
Predný fotoaparát/video2 Mpx, HD, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2500 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]149 × 70 × 9/171
Konektormicro USB
ZapožičalDoro
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score30279
PCMark for Android – Performance2339
3DMark Sling Shot Extreme – Total0
Graphic0
Physics531
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilné
A1 SD Bench – RAM [MB/s]1455
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]57/40
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž2/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • telefón skutočne prispôsobený pre starších ľudí
  • hlasitý reproduktor
  • kompatibilný s načúvacími prístrojmi

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší výkon

Verdikt

Doro 8035 je smartfón pre seniorov. Ocenili sme jeho dizajn ako aj prispôsobenie funkcií. Nechýba tlačidlo SOS a kompatibilita s načúvacími prístrojmi. Jeho výkon je na hrane. Dá sa používať. Podľa nás ale smartfón pre špecifickú skupinu s telesnými obmedzeniami nemá byť model s takmer najslabším CPU na trhu.

Cena: 199 EUR

Zapožičal: Doro

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.