Smartfón za vysokú hodnotu v pomere cena/výdrž je oblasť, ktorou sa výrobcovia občas vydávajú. Honba za výkonom je neúprosná, no používatelia reagujú nielen na výkon procesora, ale aj výdrž. Práve pre skupinu používateľov, ktorých zaujíma výdrž, je určený tento smartfón. So 4000 mAh batériou nebudete mať o energiu núdzu.

Výrobca prispôsobil parametre tak, aby z neho vytvoril dobre použiteľný model pre nenáročných používateľov. Hovorí o ňom ako o hudobnom smartfóne.

Telo je hliníkové a rozloženie prvkov je klasické. Škoda, že aj audiokonektor je na hornej hrane. Na spodnej by bolo jeho umiestnenie lepšie, no celkovo je málo modelov s takýmto umiestnením. Pod displejom je čítačka odtlačkov, tlačidlá sú virtuálne. Výrobca dal do systému prepínač na virtuálne tlačidlá, ktoré môžete vypnúť.

Model telefónuEnergy Phone Max 3+
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť 1. augusta 2017
Formát SIM kartyDual Nano + Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. frekvencia 1,25 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 720 × 1820
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / HD, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 74 × 8 / 162
KonektormicroUSB
ZapožičalEnergy Sistem
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score28989
PCMark for Android – Performance2696
3DMark Sling Shot Extreme – TotalN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5

Avšak neboli sme si istí, ako by sa dal potom smartfón ovládať. V balení sú bezdrôtové slúchadlá s umiestnením za krkom. Majú gumové náušníky, podobne ako slúchadlá od Apple. Škoda, že výrobca nepoužil in-ear model so silikónovými náušníkmi a vkladaním priamo do zvukovodu. Tieto pribalené môžu mnohým vypadávať. Zadná strana má fotoaparát mierne vnorený spolu s LED bleskom.

Pri konfigurácii s 2 GB RAM sme ocenili, že výrobca použil čistý Android. Pridal len minimálne úpravy ako špecifické nastavenia v menu, vlastný hudobný prehrávač s ekvalizérom, prieskumníka a nejakú aplikáciu na členstvo v klube.

Po hardvérovej stránke je jasné, že snaha zmestiť sa do 200 eur ovplyvnila aj iné komponenty, než len pamäť. Telefón je pomalší a dá sa používať na bežné činnosti. Avšak aj pri aplikáciách ako Facebook treba byť trpezlivejší. Najmä malá kapacita RAM neustále znova štartovala aplikácie.

Len málokedy budete mať toľko pamäte, aby ste sa pohodlne prepli medzi aplikáciami. S výdržou je na tom lepšie, vydržíte s ním jeden a pol dňa. Celý deň s prehľadom pri častejšom používaní. Max 3+ je model, ktorý by mal byť vaším hudobným prehrávačom. To je inak jeho ideálne využitie práve v spojení s veľkou batériou. Využijete ho aj na filmy, budete ale musieť použiť Micro SIM kartu, aby ste do pozície pre Nano SIM vložili pamäťovú kartu.

Fotografovať síce dokáže, no odporúčame ho na bežné fotky. Pre koho je prioritou cena a fotografovanie, tento model neuspokojí jeho potreby. Fotografie majú rezervy vo vyvážení bielej a je tu pomalé zaostrovanie. Selfie fotoaparát spraví pekné fotky, opäť ale treba počkať na správne zaostrenie.

Hodnotenie
+ hliníkové telo,
+ 4000 mAh batéria,
+ bezdrôtové slúchadlá v balení,
+ cena
– kapacita RAM, Slabší fotoaparát

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Energy Sistem

Verdikt

Energy Phone Max 3+ sa sústreďuje hlavne na bežných používateľov. Tí dostanú smartfón s dlhou výdržou, bezdrôtovými slúchadlami v balení a hudobným prehrávačom s ekvalizérom priamo v systéme.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.