Super výkonný, ale najmä prepracovaný Wi-Fi AC router. Je vhodný všade tam, kde máte DSL pripojenie a potrebujete z tohto typu pripojenia vyťažiť maximum. Jasné, že je pomalšie ako optika alebo klasické LAN pripojenie. To však neznamená, že si nebudete môcť vybudovať vlastnú rýchlu sieť. Svoj podiel má na tom najmä Fritz!OS, ktorý je vstavanou súčasťou tohto routera a ďalších prvkov z modelovej série Fritz!. V prípade, že potrebujete skutočnú variabilitu, pripojte si do USB 2.0 portu 3G modul a môžete využívať internet aj týmto spôsobom.

Zariadenie je kompatibilné so štandardnom DECT. To znamená, že bez ďalších súčastí môžete pripojiť až šesť telefónov tohto štandardu a zároveň využívať služby ako napríklad vstavaná hlasová schránka. Všetky hovory sa zaznamenajú a budete mať prehľad o ich trvaní aj číslach, na ktoré sa telefonovalo a kontaktoch v adresári.

Router má samostatnú DSL prípojku, vrátane samostatnej telefónnej linky. Pre domácnosti, kde sa pripájate cez optiku a WAN portom môžete využiť port označený ako LAN1. Ten bude slúžiť na prístup do internetu a zvyšné tri gigabitové porty ako LAN porty na zariadenia v domácej sieti. Do spomínaného portu USB sa dá pripojiť tlačiareň, flashdisk alebo externý disk a nastaviť si tak prístup na toto médium cez rôzne protokoly. Špecialitou navyše je možnosť aktivovať NAS režim a z pripojených médií vyťažiť ešte viac. Fritz!NAS poskytuje samostatné rozhranie na prácu so súbormi na pamäťovom médiu. Nechýba možnosť konfigurácie na prístup odkiaľkoľvek z internetu.

Wi-Fi modul sa dá nastaviť tak, aby ste využívali najmenej vyťažené kanály. Na grafe vidíte vyťaženie v čase na aktuálne nastavenom kanáli Wi-Fi, ktorý používa aj váš router. Na základe zachytených signálov iných vysielaní si môžete upraviť kanál, aby ste na ňom mali čo najmenej rušenia.

Zobrazenie vyťaženosti vybraného kanálu Wi-Fi inými bezdrôtovými sieťami pri routeri Fritz!

Model 7560 je univerzálny aj čo sa týka miesta použitia. Oceníte ho aj v malej firme alebo nejakej kaviarni. Má totiž možnosť vytvárať hosťovské siete so zobrazením úvodnej stránky. Napríklad na zobrazenie vašej reklamy na stránke alebo podmienky používania danej Wi-Fi. Extra záležitosť je podľa nás systém tiketov. Systém vygeneruje kódy, ktoré môžete rozdávať a poslúžia na predĺžené pripojenie zariadení o 45 minút. To vtedy, ak je v routeri nastavená nejaká reštrikcia pre pripájané zariadenia. Poznáte to asi z pripojenia na letiskách.

Ochráňte svoju domácu sieť vďaka ESET Internet Security. Vyskúšajte si ho na 30 dní zadarmo.
Wi-Fi sa dá nastaviť do režimu šetrenia tak, aby ste neboli limitovaní pre bežné pripojenia a zároveň zaistili čo najmenšiu spotrebu elektrickej energie. Celkovo je tu obrovské množstvo nastavení, ako si prispôsobiť vašu sieť a možnosti zariadení v nej. Môžu fungovať v rôznych režimoch obmedzení tak, aby ste mali vždy kontrolu nad priepustnosťou Wi-Fi siete. Fritz!OS je systém ťažkého kalibru a jeho možnosti presahujú množstvo iných routerov na trhu.

Praktické testy potvrdili cenu a zameranie tohto modelu. Na vzdialenosť 25 metrov sme dosiahli rýchlosť 5,8 MB/S stabilne na AC sieti. Tá má v prípade tohto modelu limit 866 Mb/s. Na trhu sú aj rýchlejšie routery. Avšak tu je jasná výhoda v pokrytí a automatickom smerovaní signálu podľa polohy zariadenia, ktoré je k routeru pripojené. Aj preto bola takto vysoká rýchlosť stabilná aj pri veľkej vzdialenosti a nezaznamenali sme žiadne prepady na dátovom prenose. Mierne zakolísanie v desatinách MB v priebehu sekúnd je nadštandardne dobrý výsledok. Všetko vo vzdialenosti 25 metrov a cez jednu stenu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • výborný systém Fritz!OS
  • ohromné možnosti nastavenia
  • podpora DECT telefónov
  • vhodný do kaviarní alebo malých firiem
  • kvalitné pokrytie signálom

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • iba jeden USB port

Verdikt

FRITZ!Box 7560 je vynikajúci router. Hodí sa predovšetkým tam, kde máte DSL pripojenie alebo chcete používať DECT telefóny. Široké možnosti nastavenia ho predurčujú prakticky kamkoľvek. Ponúka skutočne silný a kvalitný signál. Jeho možnosti a stabilita prenosu nás príjemne prekvapili.

Cena: 189 EUR

Zapožičal: Fritz!

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.