Dobre vybavený telefón za vynikajúcu cenu – to je nový Honor 5X.

A celkový koncept neprekvapí nikoho, kto pozná túto značku. Má takmer celokovové telo a dostupný bude v troch farbách. Predná časť je z plastu, subjektívne hovoríme, že mierne kazí dojem. Najmä ak si pozrieme krásne brúsenú zadnú stranu. Na nej tradične nechýba čítačka odtlačkov prstov, 13 MPix fotoaparát a LED dióda. Čítačka je aj v tomto prípade 360°, presne tak, ako ju poznáme z iných modelov Honor/Huawei. Jej presnosť je vynikajúca a telefón odomknete za menej ako sekundu. V praxi hovoríme o okamžitom odomknutí. Výrobca zapracoval na čítačke až do takej miery, že čím viac ju používate, tým presnejšie bude rozpoznávanie. Slúži na fotenie selfie a podporuje aj gestá. Toto zatiaľ iným chýba a Honor tu jednoznačne vedie.

Ovládacie prvky sú rozmiestnené štandardne. Ide zároveň o Dual SIM telefón vo verzii dvoch veľkostí kariet Nano a microSIM. Stále je tu ešte priestor na microSDXC kartu. S telefónom sme používali 64 GB verziu karty, na ktorej bola poriadna zásoba videí a obrázkov. V tomto smere je telefón rýchly a ide o dostatočne výkonný multimediálny telefón. Systém je dobre prepracovaný a je použitá nadstavba EMUI 3.1. Kto si rád mení vzhľad rozhrania, má k dispozícii veľký počet šablón. Sú nádherné, odporúčame vyskúšať aj konzervatívnejším používateľom.

Rozhranie je rýchle, no raz za deň, prípadne dvakrát nám „spadlo“. Ikony sa načítali na displej znova, no je to trochu nepríjemné, keďže zhruba na 5 sekúnd sa telefón mierne spomalí. Tu by chcelo ešte doladiť firmvér. Inak sme s telefónom nezaznamenali ťažkosti. Je tu aj aplikácia na manažment spotreby energie. Okrem režimu Ultra, keď sa telefón prepne do špeciálneho režimu „old school“ telefónu je tu aj Inteligentný režim. Ten predĺži výdrž zhruba o hodinu v porovnaní s režimom Normálny, no nestálo nám to za pokles priemernej rýchlosti počas používania. Keď už sme pri výdrži, testovali sme ho s dvoma SIM kartami a bez problémov sme ho mohli používať takmer dva dni v náročnej prevádzke. Vydrží naozaj veľa, môžete sa naň spoľahnúť.

Prečítajte si tiež recenziu na Energy Phone Neo Lite

Fotoaparát má „papierovú“ svetelnosť F2.0. Existujú aj svetelnejšie objektívy v mobiloch, no v praxi sme toto vôbec nijako neregistrovali. Fotí dobre pri umelom osvetlení, s miernym protisvetlom a najmä rýchlo zaostruje. Poskytuje aj špeciálne režimy fotenia ako napríklad časozberné snímanie alebo pridanie vodotlače do snímky.

Hodnotenie

+ tvar telefónu, dve SIM + micro karta, rozhranie a zásoba tém, kancelársky výkon, špeciálne režimy fotografovania
– občas nestabilná domáca obrazovka, inteligentný režim napájania citeľne zníži výkon

Cena: 259 EUR
Zapožičal: Honor

Verdikt touchIT

Honor 5X je podarený telefón za super cenu. Ak ste uvažovali o telefóne za 400 a viac eur, odporúčame zbystriť pozornosť práve nad týmto modelom. Stojí menej, než nakoľko by sme ho my odhadom ocenili. Veľmi dobre sa používa a má aj spoľahlivý snímač odtlačkov prstov.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHonor 5X
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Nano a Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor1,2 GHz × 4 + 1,5 GHz × 4 , 8-jadrový, Snapdragon 615
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 76 × 8 / 158
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]259
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score36090
PCMark for Android – Work performance3790
3DMark Sling Shot – Total score85
Graphic67
Physics1066
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.