Na pohľad cena, ktorá mierne presiahla 300 eur neznie až tak lákavo. Avšak nezabúdajme, že toto je cena za 128 GB verziu. Lacnejšiu, 64 GB verziu, si kúpite za 279 eur. Pri daných parametroch a celkovej užitočnosti smartfónu je to viac než dobrá cena.

Výrobca nenechal nič na náhodu a tak použil 6,5-palcový displej s Full HD+ rozlíšením. Je to naozaj veľký telefón do ruky, zároveň bude univerzálny. Na filmy, čítanie kníh alebo napríklad surfovanie na webe.

Povrch prednej aj zadnej strany tvorí ochranné sklo. Rohy konštrukcie sú zaoblené presne tak, ako aj displej. Tým, že ide o telefón s výrezom, sú zachované rozmery ako u iných telefónov s menšou uhlopriečkou displeja. Zadná strana sa má podobať na kompaktný fotoaparát, preto je predelená na matný a lesklý vzor.

Vyzerá to pekne, najmä v modrej a červenej farbe. Konzervatívna čierna až tak nevyniká. Dva fotoaparáty sú už povinnosťou, teraz v konfigurácii 20 + 2 Mpx. Druhý slúži na meranie hĺbky scény. Vytvoríte vďaka tomu krajšie fotky s rozostreným pozadím. Čítačka odtlačkov na zadnej strane funguje spoľahlivo, takisto aj rozpoznávanie tváre. Štandardne systém ponúka odomykanie cez 6-miestny PIN kód (ak ho nastavíte), no v nastaveniach sa dá vrátiť k 4-miestnemu. Tvárou odomknete telefón rýchlejšie. Avšak iba na svetle, nie je tu infračervený snímač a rozpoznávanie je iba cez predný fotoaparát.

Detail fotoaparátu Honor 8X

Systém je pomerne svižný, a to aj pri aplikáciách. Hranica cez 130 000 bodov v benchmarku AnTuTu dáva najavo, že telefón nebude pôsobiť pomalým dojmom. Fotografovanie je rýchle a kvalita fotiek v nás vyvolala dobrý dojem. Dokonca aj pri večerných fotkách. Umelá inteligencia pri fotení sa dá zapnúť priamo z hlavnej obrazovky z fotoaparátu. Odporúčame ju využívať najmä pri večerných fotkách. V mnohých prípadoch sme si vystačili bez nej. Spokojní sme boli aj so selfie kamerou, odporúčame vyskúšať virtuálne režimy štúdiových svetiel. Získate zaujímavo „nasvietené“ portréty.

Celkovo veľmi príjemný telefón za vynikajúcu cenu. Škoda len prítomnosti staršieho konektora microUSB a absencie rýchleho nabíjania. Naopak, audiokonektor tu stále je, takže nebudete ukrátený o žiadnu praktickú funkciu alebo hardvérovú výbavu. Odstránenie modrého svetla v nočnom režime je certifikované úradom TÜV Rheinland.

Využili sme aj nástroj na obnovu dát Phone Clone, ktorý nám obnovil z Huawei cloudu budíky, SMS, nastavenia aplikácií, ich rozloženie na domácej ploche a ďalšie možnosti. Je to výrazná úspora času. Softvérové rozšírenie EMUI 8.2 má automatickú optimalizáciu batérie. Aj preto nám smartfón vydržal skutočne celý deň intenzívneho používania. Pri hraní hier je dostupná aktualizácia GPU Turbo, ktorú dostali niektoré smartfóny s týmto rozhraním. Pomáha optimalizovať výkon procesora v hrách. Stále však treba počítať s tým, že ide o menej výkonný model.

Model telefónuHonor 8X
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 9. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/128
ProcesorKirin 710, 8-jadrový, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]6,5/1080 × 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 400 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video20 + 2 Mpx, f/1.8, Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát/video16 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3750 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]160 × 77 × 8/175
KonektormicroUSB, 10 W
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]309
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score136848
PCMark for Android – Performance7297
3DMark Sling Shot Extreme – Total953
Graphic806
Physics2641
VRMark Amber Room – Total960
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5032
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]157/227
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • zaoblená konštrukcia
  • vzor zadného krytu
  • rozpoznávanie tváre
  • výborná cena
  • celková svižnosť
  • výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • ešte stále microUSB konektor

Verdikt

Honor 8X je cenový tip, ktorý zaujme perfektným spracovaním, poriadne veľkým displejom a cenou. Telefón na filmy ako stvorený. Nebojte, ešte vie aj dobre fotiť. Denné aj nočné fotografie vás prekvapia, dynamickejšie fotky budú mať miestami rezervy. Spokojní sme boli aj s efektom rozostrenia pozadia. Upozorňujeme ešte na jednu alternatívu. Honor Play s procesorom Kirin 970, o 0,2 palca menším displejom, ale výraznejším výkonom. Stojí 329 eur v 64 GB verzii.

Cena: 309 EUR

Zapožičal: Honor

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.