Silný hráč na poli cenovej vojny. Zároveň aj poriadny kus telefónu.

Pomer strán 19 : 9 a displej s 91 % pokrytím prednej plochy. Otázkou teda zostáva, kde je predný fotoaparát? Honor použil zatiaľ nie celkom prebádaný trend a vložil ho do výsuvnej konštrukcie.

Je ukrytý v hornej časti rámu a trvá približne 2 sekundy, kým sa vysunie a je pripravený. Veľmi pekná vec, navyše uhladená a výrobne dobre spracovaná. Selfie fotografie sú výborné, avšak pri priamom porovnaní ich robí lepšie Galaxy A30s od Samsungu. Využiť ale môžete množstvo efektov rozostrenia a imitáciu profesionálneho nasvietenia.

Odomykanie tvárou výrobca nepridal. Pravdepodobne kvôli potrebe vysunúť predný objektív, čo by celý proces zbytočne predlžovalo. Na zadnej strane je čítačka odtlačkov a tá funguje bleskovo. Pri rozpoznaní pádu smartfónu sa automaticky zasunie. Výrobca uvádza výdrž stlačenia tlačidla na vypnutie 200 000-krát, o počte zasunutí a vysunutí selfie fotoaparátu nehovorí nič.

Podľa názvu smartfónu je vyrobený zadný kryt. Výrobca použil svoju technológiu holografického dizajnu a je tu s novým odleskovým vzorom. Vyzerá to veľmi pekne a v odrazoch uvidíte písmeno X. Nakláňaním na svetle sa bude meniť jeho vzhľad, podobne akoby sa premiestňovali dlaždice.

Displej má uhlopriečku 6,59 palca a je to na ňom naozaj vidieť. Tým, že tu nie je výrez, máte skutočne obrovský displej. Zároveň najväčší spomedzi trojice testovaných obrov v našom teste. Výkonovo je to najsilnejší smartfón, a to nielen podľa benchmarku, ale aj nášho testovania. Beh systému je plynulý ako aj používanie aplikácií. Tiež aj používanie fotoaparátu.

Rozhranie EMUI 9.1 je úsporné a svižné, rýchlosť totiž z praktického pohľadu odpovedá smartfónom okolo 500 eur. Súčasťou je technológia GPU Turbo 3.0 s podporou niektorých hier. Ich počet sa postupne rozrastá a patria medzi ne napríklad Fortnite, Battle Bay, Real Racing 3 alebo PES2019.

Fotoaparát podporuje nočný režim vylepšený o umelú inteligenciu. Nie je tu optická stabilizácia, ale digitálna. Výrobca ju nazýva AIS a my s ňou máme dobré skúsenosti. Nočné fotky vyzerajú obzvlášť dobre. Nedajte sa pomýliť nízkou cenou smartfónu.

Širokouhlý režim je zvládnutý menej dobre. Na okrajoch fotky pôsobí, akoby vám scénu niekto zohol do oblúka ako kus papiera. Ocenili sme ale stabilizačný režim pri videu. Pokojne môžete nakrútiť aj odvážnejšie videá bez rizika, že to bude len spleť roztrasených záberov.

Model telefónuHonor 9X
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 8. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]Kirin 710F, 8-jadrový,      2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,59 / 1080 × 2340, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 2 + 8 Mpx, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video16 (f/2.2) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 77 × 9 / 197
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]249
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score172071
PCMark for Android – Performance5868
3DMark Sling Shot Extreme – Total869
Graphic736
Physics2371
VRMark Amber Room – Total1127
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6408
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]563 / 116
HodnotenieVýsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Vynikajúca cena a výbava
  • Vysúvací fotoaparát a veľký displej
  • Nočný režim fotografovania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalšia expozícia fotoaparátu

Verdikt

Honor 9X je cenový tip v strednej triede. Je to rýchly smartfón, ktorý robí veľmi dobré nočné fotografie. Je to poriadne veľký kus, na ktorom sa budú dobre sledovať filmy. Priali by sme si však rýchlejšie nabíjanie ako len 10 W.

Cena: 249 EUR

Zapožičal: Honor

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.