Nová Yoga je super malý notebook. Kúpiť si ho môžete v 12,5″, 13,3″ a 15,6″ verzii. My sme testovali prvú veľkosť a na prenášanie, cestovanie a prácu kdekoľvek je to šikovný počítač. Yoga je zaujímavá séria, najmä v modelovom rade 7xx a 9xx. Avšak naše výhrady aj počas testovania tohto konvertibilného notebooku boli tie isté, ako pri každej Yoge.

Vyhotovenie a používanie

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, prekážala nám slabšia portová výbava. Len dva USB porty sa nám zdalo málo a počas testovania sme museli používať redukciu na rozšírenie počtu portov. Nevadí, toto je náš postoj, ostatným bude možno jeden USB 3.0 a jeden USB-C port postačovať. Zabudnite ale aj na čítačku SD kariet. Našťastie audiokonektor zostal.

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga 720-12IKB
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný disk512 GB SSD
Displej12,5″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB-C plus DisplayPort, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]293 × 203 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,137
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)1249

Výrobca kombinoval hliník a plasty. Vlastne hliníková je iba opierka na ruku. Na druhú stranu to má priaznivejší dopad na celkovú hmotnosť. Tento kúsok si vieme predstaviť používať aj v režime tabletu. Máte k nemu v balení aj dotykové pero s umelohmotným stojanom, ktorý dáte do USB portu. Môžete si potom vybrať, či dáte pero vertikálne alebo horizontálne so základňou. Avšak ani v tomto stave neodporúčame prenášať pero zasunuté v držiaku.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia, čo sme ocenili. Tiež ale aj jej štandardné rozloženie. Pravda, horná a dolná šípka sú menej pohodlné, pretože sú zrezané a treba sa pri triafaní na ne viac sústrediť. Dotyková čítačka odtlačkov funguje spoľahlivo. Výrobcu treba pochváliť aj za konštrukciu kĺbu. Udrží displej vo všetkých uhloch, presne tak, ako si to u konvertibilného modelu predstavujeme.

Extra pochvala patrí reproduktorom. Sú vynikajúce aj na hudbu a filmy a na bežné počúvanie nebudete potrebovať ani externý reproduktor. Lenovo ich vyrobilo v spolupráci s Harman/Kardon. Oplatilo sa a vychutnáte si tu rozšírenie Dolby Atmos.

Výkon a hardvérová výbava

Ide o rýchly notebook na všestranné využitie a s procesorom Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz tu nie je ponechané nič náhode. Najmä pri kreslení a písaní perom využijete rýchlosť jednotlivých komponentov. Tiež aj 8 GB RAM a rýchly SSD disk s 512 GB kapacitou.

Model / TestyLenovo Yoga 720-12IKB
Kancelársky výkon – PCMark 103217
Essentials6908
Productivity5802
Digital Content Creation2254
Herný výkon – 3DMark 111648
Graphics score1493
Physics score4279
Combined score1446
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]292,3
Access time [ms]0,079
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]2:46
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,2 / 34,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,5 / 41,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,43
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5

Pri bežnej práci je počítač tichý, v záťaži sa ozve ventilátor procesora. Jeho hlučnosť je vyššia, ako by sme čakali a pripisujeme to tenkému telu. Našťastie chladenie netrvá príliš dlho a po skončení náročnej činnosti na počítači netrvá dlho, kým bude počítač zase tichý. Zahrievanie je minimálne, v časti na klávesnici sme nezaznamenali výrazné teplo. Spodná časť má výraznejšie mriežkovanie na lepšie chladenie. V mriežkovanej časti je teplota vyššia, nie však veľmi kritická a notebook sme mohli používať aj na kolenách.

Špeciálne upozorňujeme na pero, ktoré sa veľmi dobre používa a prináša pridanú hodnotu pre používanie tohto notebooku. Touchpad je menší, keďže aj telo notebooku je menšie, ale dá sa s ním pracovať.

Hodnotenie
+ dizajnové spracovanie,
+ ľahký v režime tabletu,
+ dotykové pero,
+ tichý,
+ vysoký výkon,
– v záťaži hlučnejší,
– malá výbava portov,
– chýba čítačka SD kariet

Cena: 1249 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo Yoga 720 je zaujímavý najmä tým, že má aj 12,5″ verziu. Malý a šikovný notebook na časté prenášanie. Nebyť nízkej výbavy portov, vedeli by sme si ho predstaviť ako primárny počítač. Vy ostatní, ktorí nemáte mániu v portovej výbave, ho využijete naplno, vrátane priloženého dotykového pera. Špecialitou je aj nadštandardná kvalita reproduktorov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.