Môže aj odolný telefón vyzerať pekne? Tu máte odpoveď. Je to jeden z najkrajších smartfónov, ktorý ale priamo zapadá do kategórie odolných. Má špeciálne pogumovanie na zadnej strane, ktoré má rôznu povrchovú úpravu. Hladká je kombinovaná s krúžkovou textúrou. Zadný kryt mal v našej verzii oranžové prvky. Nie sú priamo reflexné, ale v tme budete na ne dobre vidieť.

Špecialitou telefónu sú zosilnené hrany. Sú z gumy a ryhované a sú natočené presne tak, že keď telefón spadne na hranu, rozloží sa pád na približne 10 mm širokú kontaktnú plochu. Zaujímavý dizajn, ktorý si treba do detailu poobzerať, aby ste si uvedomili všetky podrobnosti.

Výrobca nešetril a na boku sú dve hliníkové platne. Páčilo sa nám aj to, že prístup k SIM karte a microSDXC karte je cez bočný slot chránený silným gumovým krytom. Avšak na vytiahnutie krytu budete potrebovať nejaký nástroj. Pokojne aj kľúč od bytu, len dlhé nechty na toto nebudú stačiť. Na druhej hrane sa nachádzajú tlačidlá hlasitosti, vypnutia a jednopolohové tlačidlo na fotografovanie. MicroUSB konektor na spodnej hrane je chránený gumovým krytom, rovnako ako 3,5 mm audiokonektor na hornej hrane.

Tlačidlá sú dotykové a sú pevne dané pod displejom. Nemajú podsvietenie, strieborná farba však slúži na to, aby ste na ne aspoň pri troche svetla videli.

Operačný systém je Android 7.0 s aktualizáciami od januára 2018. Je úplne holý, no výrobca pridal FM rádio. Toto je fajn, používatelia hľadajúci tento typ zariadenia ho podľa nás využijú. V systéme už nič viac nie je. To oceňujeme a na tento typ zariadenia nie je potrebné nič viac pridávať.

Podľa benchmarku aj našich skúseností je to telefón základnej triedy. To, že je pomalší, budete cítiť. Nebudeme vás zavádzať a tvrdiť, že je blízko strednej triedy. Nie je a nehodí sa na hranie najnovších hier. Popravde už internetový prehliadač mu dá zabrať.

Vzadu je síce 8 Mpx fotoaparát, no nečakajte zázraky. Dokumenty a texty či základné fotky krajinky s ním spravíte. Na tento účel sa môžete spoľahnúť. Na akékoľvek iné fotenie nie je stavaný. Toto je skôr odolný smartfón do nepohody, ako multimediálny model.

Ruku do ohňa však dávame za výdrž batérie. Dva celé dni bez problémov, takže o jeho vybitie sa nemusíte báť. Nabíjať ho môžete hocijakým microUSB káblom. Nepotrebujete žiadny špeciálny, keďže konektor nie je zapustený príliš hlboko ako u CAT telefónov.

Model telefónuMaxcom MS457
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 5. 1. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 10
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,0 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx / VGA, 15 fps
Predný fotoaparát / video2 Mpx / VGA, 10 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 76 × 13 / 210
KonektormicroUSB
ZapožičalMaxcom
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score35437
PCMark for Android – Performance2668
3DMark Sling Shot Extreme – Total100
Graphic80
Physics747
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • premyslená konštrukcia
  • výborná cena
  • FM rádio
  • dlhá výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • základný výkon a fotoaparát

Verdikt

Maxcom MS457 LTE Strong na nás urobil dobrý dojem. Konečne super odolný smartfón, ktorý vyzerá veľmi dobre. Tým myslíme, že popri zvýšenom pogumovaní a celkovej odolnosti je to relatívne tenký a dizajnovo efektný model. Nečakajte od neho výkonové zázraky. Na chatu alebo na turistiku si ho zoberte, batéria vás nezradí. A keď vám spadne do vody, nič sa nestane. Má odolnosť IP68. Po polhodine vo vode ho ale radšej vytiahnite.

Cena: 159 EUR

Zapožičal: Maxcom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.