Ľudový smartfón pre nenáročných používateľov. Kovový rám dopĺňa polykarbonátový zadný kryt. Je trochu odolnejší ako plast, takže je menšia šanca na jeho poškriabanie.

My sme ho mali v redakcii vo verzii 2/16 GB. To je naozaj základ. Ak chcete lepší zážitok z používania, odporúčame verziu 3/32 GB. Je tu Android One, takže čistý Android bez aplikácií, ktoré by ho spomaľovali a so zárukou bezpečnostných aktualizácií pravidelne a medzi prvými.

Má 5,2-palcový displej HD+, čiže je predĺžený. Je to šikovný telefón do ruky. Reproduktor je na spodnej hrane vedľa micro USB konektora, audiokonektor je na hornej hrane. Páčilo sa nám, že fotoaparát je umiestnený vertikálne uprostred hornej časti zadného krytu. Taký detail, pri ovládaní na stole sa nebude telefón príliš kývať. V tejto kategórii je naozaj zostava úplne tradičná. Výrobca chce zaujať hlavne tým, že prináša telefón za výbornú cenu s Android One a zároveň dosť dobrým fotoaparátom. Ak teda prihliadame na konečnú cenu. Nečakajte ale snímač odtlačkov.

Počítajte s tým, že je to pomalší telefón. Slabší procesor MediaTek je síce energeticky úspornejší, zároveň ale s minimálnym výkonom. Na spustenie aplikácií čakáte minimálne sekundu. Je to síce prekryté pomalou animáciou, no pri každej spustenej aplikácii čakáte. Facebook a internetový prehliadač ho poriadne zaťaží. My vidíme využitie na občasné fotenie, chat prípadne prezeranie stránok, no s dôrazom na trpezlivosť.

Pri fotografovaní sme v rámci možností ocenili nadštandardne vyladené HDR. Rozdiel tu je vidno. Upozorňujeme, že najlepšie fotky spravíte vonku s dostatkom svetla, dokonca aj v prípade umelého osvetlenia. Aj pri tomto treba viac trpezlivosti. Pri odfotení scény musíte chvíľu počkať a nepohnúť s mobilom, inak je tu vysoké riziko rozmazania.

Model telefónuNokia 3.1
Operačný systémAndroid 8.0.0, aktualizácie 5. 7. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6750, 8-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx f/2 / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx f/2 / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2990 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 69 × 9 / 138
Konektormicro USB
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]139
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoretest neprešiel
PCMark for Android – Performance3681
3DMark Sling Shot Extreme – Total205
Graphic166
Physics1167
VRMark Amber Room – Total297
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia2/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • cena
  • Android One
  • v tejto kategórií fotoaparát

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vo verzii 2 GB RAM horšie použiteľný

Verdikt

Nokia 3.1 pre tých, čo chcú smartfón a najradšej by ho mali zadarmo. Toto je naozaj základný telefón, ktorý citeľne trpí tým, že sú tu len 2 GB RAM. Nie je tu ani čítačka odtlačkov. Ale je zapojený do programu Android One. Budete dostávať bezpečnostné aktualizácie medzi prvými. Napodiv robí aj dobré fotky. Takisto po konštrukčnej stránke ide o jeden z lepšie vyrobených a pôsobiacich modelov za lacný peniaz.

Cena: 139 €

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.