Táto Nokia je trochu iná káva. Stojí síce dve stovky, ale už je to o poznanie lepší telefón. Rovnako to platí aj o fotoaparáte.

Výrobca si dal záležať na vzhľade. Ponúka unifikovaný vzhľad, príjemné zaoblenie hrán a vertikálne umiestnený fotoaparát s LED bleskom. Má hliníkové telo a v modrej farbe je naozaj nádherný. Matný vzhľad bude magnetom na odtlačky, čo je pre mnohých detail. Displej je 5,5-palcový, ale predĺžený v pomere 18 : 9, čiže stále nie je taký veľký (resp. široký do ruky). Širšie rámiky nevnímame ako nevýhodu, aspoň môžete telefón voľnejšie uchopiť do ruky. Snímač odtlačkov na zadnej strane je kruhový a funguje bezchybne. Páčila sa nám aj štandardná výbava. Teda audiokonektor hore a nabíjací micro USB konektor dole.

Lepšia výbava podstatne zvýšila použiteľnosť. Procesor MediaTek Helio P18 nie je žiadny čajíček, avšak má ešte ďaleko do vyššej triedy. Pre nás bola prekážka len verzia 2/16 GB. Kúpiť sa dá aj verzia 3/32 GB za pár desiatok eur navyše, čo odporúčame. Android One výrazne pomáha zachovať pomer obsahu systému a výkonu. Pomalšie animácie majú síce menší výkon zamaskovať, no aj tak zistíte, že sekundu, dve na displeji aplikáciu stále nemáte. Je tu ale rýchlejšie vykresľovanie webových stránok alebo obsahu v aplikácii YouTube. To je oproti lacnejšej Nokii v teste poznať.

Razantné zlepšenie je poznať aj na fotoaparáte. Ten má rozlíšenie 16 Mpx a fotografie vyhotovuje podstatne lepšie. Nemusíte mať toľko svetla a aj tu sme boli spokojní s HDR. Naozaj je to vidieť. Tak ako pri každom HDR, aj tu potrebujete viac času na realizáciu kvalitnej snímky. Fotoaparát má po vzore iných smartfónov tejto značky možnosť vysielať naživo priamo na Facebook alebo YouTube.

Model telefónuNokia 5.1
Operačný systémAndroid 8.0.0, aktualizácie 5. 8. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek Helio P18, 8-jadrový, max. 2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2970 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 71 × 8 / 151
Konektormicro USB
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoretest neprešiel
PCMark for Android – Performance3455
3DMark Sling Shot Extreme – Total230
Graphic186
Physics1291
VRMark Amber Room – Total437
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • pomer cena/výkon
  • kvalita fotiek
  • režim HDR
  • Android One

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • stále pomalší štart aplikácií

Verdikt

Nokia 5.1 je určená do rúk priaznivcom značky a tým, ktorí chcú prvotriednu podporu. Nokia posledné dva roky ukazuje, že to s aktualizáciami myslí vážne. Budete medzi prvými s opravami zabezpečenia. Pekný telefón za dobrú cenu a aj dobre fotí. V tejto cenovej triede je treba akceptovať len pomalšie spúšťanie aplikácií.

Cena: 199 €

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.