Zatiaľ najlepšia Nokia s Androidom a vlajková loď tohto výrobcu. Boli sme veľmi zvedaví, čo prinesie, hoci sme ju mohli asi hodinku držať v ruke už v septembri. Vtedy na nás urobila dobrý dojem a aj po dlhšom testovaní nesklamala. Výrobca pokračuje v trende čistého Androidu s najnovšími aktualizáciami. Zatiaľ sa mu to pomerne darí aj pri verzii osem.

Hliníkový kryt a celkové spracovanie povrchu a kriviek je vynikajúce. Používa akýsi „vaničkový“ dizajn. Vďaka tomu sa lepšie zoberie zo stola, hoci subjektívne by sme boli za menšie zaoblenie hrán. Sklo Gorilla Glass 5 je v 2.5D vyhotovení a jemne sa prelieva k zaobleným okrajom.

Vyzerá to veľmi konzistentne a je vidno, že Nokia na dizajne naozaj zapracovala. Nemusí sa páčiť každému, unikátnosť a vlastná cesta sa nedá zaprieť. Spodná časť má dotykové tlačidlo Domov vo funkcii snímača odtlačkov a po jeho bokoch sú tlačidlá na ovládanie systému.

Model telefónuNokia 8
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. frekvencia 2,5 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,3 / 1440 × 2560
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 13 Mpx, f/2.0 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 Mpx, f/2.0 / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3090 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 74 × 8 / 156
KonektorUSB-C
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score168544
PCMark for Android – Performance6573
3DMark Sling Shot Extreme – Total3517
Graphic3691
Physics3018
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Prehodiť sa nedajú, a tak budú mať praváci tlačidlo Späť trochu ďalej od palca. Chválime, že výrobca nezabudol na ich podsvietenie. Horná hrana má audiokonektor, spodná USB-C v špecifikácii USB 3.1, teda ide o skutočný USB-C konektor, nielen o tvar USB-C so starým a pomalším štandardom USB 2.0. No a poteší aj funkcia Always on displeja.

Optika Zeiss je niečo, čo Nokia nemohla opomenúť a prináša dva fotoaparáty na zadnej strane v rozlíšení 13 Mpx a kombinácii RGB a Mono. Farebný má aj optickú stabilizáciu. Predný fotoaparát má také isté rozlíšenie, tu už ale nie je stabilizácia. „Boothie“ je obojstranná fotka, ak sa pokúsime o možno nie celkom elegantný preklad foto funkcie, na ktorú je Nokia hrdá.

Boothie využijete nielen pri fotografovaní, ale aj nakrúcaní videa vrátane podpory Live videa na Facebook alebo YouTube. Výrobca hovorí o funkcii Dual-Sight. Absolútnou špičkou je technológia OZO Audio. Nokia 8 má tri mikrofóny, ktoré zachytávajú zvuk priestorovo, a to až pre 4K video. Samozrejme, mikrofón na spodnej hrane „zleje“ zvuk dokopy a poslúži na základnú reprodukciu.

Po nasadení slúchadiel získate zvuk, ktorého smer už budete môcť priestorovo identifikovať. Niečo ako v počítačových hrách a znie to skutočne vynikajúco. Ešte lepší výsledok získate, keď sa s telefónom budete otáčať uprostred diania. Toto video potom dokážu prehrať aj iné zariadenia. Smartfón fotí vynikajúco a umožňuje rýchle prepínanie medzi farebným, ČB a použitím oboch snímačov. Rozdiel bol poznať.

Hodnotenie
+ prvotriedne spracovanie,
+ Dual-Sight foto a video,
+ Nokia OZO Audio,
+ rýchly smartfón s čistým Androidom,
+ Quick Charge 3.0
– subjektívne príliš vaničkový dizajn

Cena: 599 EUR
Zapožičal: Nokia

Verdikt

Nokia 8 je nenápadný, ale špičkový smartfón. Vynikajúco fotí a nakrúca videá až v 4K rozlíšení, a to s použitím oboch fotoaparátov. Výrobca pridal aj zvukovú technológiu Nokia OZO Audio, ktorá je úžasná. Nahrajte si zvuky na ulici okolo seba a započúvajte sa do slúchadiel, z ktorých smerov prichádzajú. Pri vysokej záťaži sa telefón extrémne nezahrieva, ale celý je mierne teplý. Je to zámer, aby chladiaca trubica rozptýlila teplo po povrchu a nezaťažovala komponenty na jednom mieste.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.