Smartfón, okolo ktorého bol veľký rozruch. Väčší pred jeho uvedením a oficiálnym potvrdením, než keď sme ho reálne videli na predstavení v Barcelone.

Svoj obdiv si ale zaslúži a nám sa smartfón od Nokie páči. Kritika, že má 5 fotoaparátov a vyzerá to „strašne“ asi neobstojí. Je to veľmi pekne spracovaný smartfón. Tak ako každý jeden kus tejto značky.

Je to fotomobil určený najmä pre používateľov, ktorí chcú fotiť do RAW, ale chcú stále telefón, nie klasický fotoaparát. A rozhodne je dnes netradičné to, že sú všetky šošovky zapustené do tela. Takže celkovo 5 objektívov, jeden snímač a dvojtónový blesk. Celkovo tak máte sedem kruhov, ktoré sa podobajú na oči pavúka. Jedna veľká nevýhoda tu ale je. Na telefón odporúčame kúpiť kryt. Veľmi sa šmýka a bude vám padať neustále na zem. V balení nie je ani základný gumový kryt na zadnú stranu.

Spracovanie je celkovo precízne a nemáme k nemu ďalšie výhrady. Bočné hrany, zrezanie, umiestnenie ovládacích tlačidiel ako aj skutočný Dual SIM slot. To všetko sme ocenili, a to vrátane audiokonektora. Pri takto koncipovanom smartfóne ho môžete využiť na externý zvuk pri videu. Nechýba rýchle nabíjanie vo verzii Quick Charge 3.0 ako aj bezdrôtové nabíjanie s výkonom 10 W. Port USB-C má funkciu Power Delivery a tak môžete káblom nabíjať aj iný smartfón.

Nokia 9 s absolútne perfektným spracovaním. Adept na krásavca roka

Čítačka odtlačkov je priamo v displeji a funguje spoľahlivo a rýchlo. Je vyššie ako pri modeli od Samsungu, a to sa nám páčilo. Pri odomykaní sa nám telefón dobre držal v ruke. Je totiž rozmernejší ako S10 a sme radi, že tomu odpovedá aj umiestnenie čítačky. Displej typu pOLED je špičkový a je sa na čo pozerať. Po stránke výkonu výrobca nič nezanedbal. Procesor Snapdragon 845 je zatiaľ najrýchlejším dostupným CPU od Qualcommu a na úpravy fotiek v RAW-e tu oceníte 6 GB RAM. Celkovo je systém plynulý. Je to dané aj tým, že je tu čistý Android. Výrobca prihlásil tento smartfón do programu Android One, takže máte záruku dostupnosti 2 hlavných aktualizácií OS a tri roky bezpečnostných aktualizácií od vydania smartfónu na trh.

Výdrž je niečo, na čo sme sa mohli spoľahnúť. Avšak toto je taký výkonný smartfón, že sme ho neraz poriadne prevetrali. Počítajte s jedným dňom výdrže, tak ako u všetkých vlajkových lodí. Pri fotení ide batéria s kapacitou rýchlo nadol. Podobne ako pri iných smartfónoch pri fotení alebo nakrúcaní videa. To môžete nakrúcať s technológiou OZO Audio a mať tak zachytený zvuk z viacerých mikrofónov. Na stereo reproduktoroch to budete počuť. Video sa dá nakrúcať s predným a zadným fotoaparátom. Rovnako tak môžete aj fotiť.

Fotografovanie

Tak tu ich máte, 5 šošoviek objektívov, zameriavanie a blesk

To podstatné prečo si kúpite Nokiu 9 je, že má viac režimov fotenia, hlavné sú automatický, bokeh a profesionálny režim. No a vzhľadom na zloženie fotoaparátov aj monochromatický. Máte tu totiž tri RGB snímače a dva monochromatické. K foteniu máme jednu veľkú výhradu. Prepínanie režimov je skutočne pomalé a trvá aj tri – štyri sekundy, kým sa zvolený režim prepne. Odporúčame aktivovať režim fotenia do JPG + DNG. Využiť ho môžete pri režime Pro a Bokeh (Partial Photo).

Vďaka piatim fotoaparátom je do fotografie zaznamenaných 1200 úrovní vrstiev scény. To vám dáva široké možnosti v preostrovaní a dodatočnom upravovaní clony. Pripravte sa však na to, že spracovanie takmer 40 MB fotografie v DNG formáte zaberie zhruba 3 – 5 sekúnd na fotografiu. Procesor Snapdragon 845 tu naozaj dostáva zabrať.

Procesu fotenia sa netreba obávať. Fotíte tak, ako pri iných smartfónoch. Tu máte viac možností v následnom spracovaní obrázka. Použiť môžete niektorý z DNG editorov pre Android alebo napríklad Adobe Lightroom CC pre tento systém. Úpravy ale môžete vykonať v počítači. Už na mobile uvidíte citeľný rozdiel v tom, ako sa dá upraviť RAW súbor a obyčajný JPEG. S tým súvisí aj spôsob fotenia. Kupovať si tento smartfón na nejaké rýchle zábery asi nemá veľký zmysel.

Kvalitné fotky vám spraví aj telefón inej značky. Tu si kupujete možnosť ďalších úprav a rozšírený proces toho, čo s fotkami chcete robiť. Smartfón je vhodnejší pre tých, čo nad fotkou trochu porozmýšľajú ako pre tých, čo narobia viac fotiek s povedzme malou výpovednou hodnotou.

Keďže je tu taká silná výbava snímačov, všetky fotky sú HDR. Nemáte možnosť vypnúť alebo zapnúť tento režim. Spracovanie s HDR je aktívne pri každej fotografii. Spracovanie s vrstvami je treba zapnúť manuálne, niekedy trvá vyfotenie dlhšie, spravidla ale nie. Preto sme fotili primárne v režime so zapnutým záznamom vrstiev. Neskôr sme mali voľnú ruku pri rozostrení fotky alebo zmene rozostrenia.

Model telefónuNokia 9 Pure View
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 2. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
ProcesorSnapdragon 845, 8-jadrový, 2,8 GHz
Displej, počet fariebpOLED, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,99 / 1440 × 2880, 18:9
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video2 × 12 Mpx RGB (f/1.8) + 3 × 12 Mpx Mono (f/1.8), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video20 Mpx (f/2.0), 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3320 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 75 × 8 / 172
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalTCCM
Cena [EUR s DPH]629
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score263529
PCMark for Android – Performance8343
3DMark Sling Shot Extreme – Total4673
Graphic5139
Physics3548
VRMark Amber Room – Total4645
A1 SD Bench – RAM [MB/s]13940
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]749 / neprešiel
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • veľmi pekné tvary
  • snímač odtlačkov prstov v displeji
  • výkon a čistý Android
  • vynikajúce fotky a profesionálne možnosti spracovania RAW

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • príliš šmykľavá zadná strana

Verdikt

Nokia 9 Pure View, konečne. Smartfón, okolo ktorého bolo veľa kriku. A to ešte nebol ani na trhu.  Nokia 9 je bez pochýb krásny a rovnako tak aj šmykľavý mobil. Fotografie robí vynikajúce a je to fotomobil, hoci nemá superoptické priblíženie. Toto je ale univerzálny smartfón, ktorý sa zameriava na náročných fotografov s cieľom upravovať fotky v RAW-e.

Cena: 629 €

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.