Keby sa výrobca neulakomil a vložil do telefónu 6 GB RAM, bol by tento telefón terno.

Takto budete mať na povedzme „operátorské dva roky“ telefón, ktorý má už teraz čo robiť a trpí dýchavičnosťou. Na výber budú dva varianty. Ja som testoval ten najmenej vybavený ale zase najlacnejší 4 / 64 GB variant. Ten stojí 219 eur, za doplatok 20 eur získate 128 GB úložisko. To je fajn a kto chce viac ušetriť a nepotrebuje veľké úložisko, je tu táto možnosť. Skôr by som povedal, že treba dať 20 eur navyše, oplatí sa to do budúcna.

Oproti minulej verzii, teda Redmi Note 10 sú tu len minimálne zmeny. Dôvodov na upgrade máte menej, no toto sa týka množstva iných smartfónov, nielen Redmi. Medzigeneračné vylepšenia nie sú vždy tak signifikantné, aby ste nemohli jednu generáciu vynechať. Redmi Note 11 je na tom podobne. Iná situácia je vtedy, ak máte naozaj starý telefón a chcete niečo novšie, chcete zostať pri značke a stále značne ušetriť. Vtedy je nová jedenástka priamo pre vás.

Rozdiely

Hlavné rozdiely sú. Jemne, veľmi jemne silnejší procesor, 90 Hz displej a 50 Mpx fotoaparát namiesto 48 Mpx fotoaparátu, toľko k rozdielom v skratke. Nemá zmysel sa im ďalej venovať.

Dve SIM karty

A najmä možnosť k nim vložiť aj microSD kartu. Toto som ocenil, konečne po dlhšom čase spomedzi testovaných smartfónov ozajstný slot, žiadne rozhodovanie či jedna SIM a rozšírenie pamäti alebo Dual SIM režim. To, že je v 4G LTE verzii nie je problém. Za takýto peniaz sa 5G čakať nedá a myslím, že dnes ešte stále nie je nutnosť mať v smartfóne 5G.

Aký je?

Telefón je celkom svižný, nedá sa povedať, že si kupujete pomalý telefón. Systém MIUI 13 je najnovší z dielne Xiaomi a máte naozaj prepracovanú nadstavbu smartfónu. Toto oceňujem. Menej už to, že sa s telefónom nedalo platiť cez NFC a nefunguje tu Netflix. Pravdepodobne to bude tým, že som použil obnovenie telefónu zo zálohy cez Xiaomi Cloud. Inak je tu NFC a Netflix som si nainštaloval cez APK ručne. Škoda toho, podobné problémy som zistil aj pri Xiaomi 11 Lite 5G NE.

Vo všeobecnosti je telefón dostatočne rýchly na bežné používanie. Pomalšie zobrazovanie aplikácií postrehnete len vtedy, ak ste mali telefón za 1000 eur. Ak nie a pohybujete sa v tomto segmente, bude to dobrý telefón s vysokou hodnotu za vaše peniaze. Nebudem vám ale tvrdiť, aký je rýchly atď. Potom by nastala otázka, k čomu sú tu drahšie smartfóny ale najmä procesory v nich použité.

Telefón má štandardne aktivovanú podporu na rozšírenie RAM a uvidíte to aj vo vlastnostiach telefónu ako 4 + 1 GB. Je to umelé navýšenie RAM, ak je dostatočne rýchle úložisko. Je to ale podobné ako na počítačoch. Ak máte 4 GB RAM a máte hoci aj 10 GB swapovací súbor, asi to predsa len neznamená 14 GB RAM. Rovnako k tomu treba pristupovať aj tu. Ja som v tom nevidel žiadnu výhodu, a ak teda tento spôsob nejako kapacite RAM pomohol, tak opravujem, aj 5 GB RAM je málo.

Rozhranie samotné je veľmi pekné, užitočné, skutočne prepracované, je však navrhnuté na mierne silnejšie telefóny. Takže niektoré animácie sa tu neuplatnili a aplikácie sa prepínali s krátkou odmlkou, čo je dané jednak procesorom ale aj tým, že pri menšej kapacite RAM nemáte šancu mať 5 najpoužívanejších aplikácií v pamäti a Android ich utlmí. Prakticky mnohé potom zapínate znova. Občas sa mi pri používaní iných aplikácií zastavilo prehrávanie hudby, podcastov alebo počúvanie audio nahrávky v nejakej aplikácii.

Páčilo sa mi rýchle nabíjanie 33 W aj to, že máte nabíjačku priamo v balení. Toto sa tiež stále počíta, najmä dnes, keď si Samsung dovolí predávať vlajkové lode bez nabíjačiek. Reproduktory sú v režime stereo, zvuk je priemerný. Viac asi na pozeranie filmov ako púšťanie hudby. Je tu silný prejav výšok, oklamať sa to dá položením smartfónu na mäkký povrch.

Dobrá kvalita fotiek

Fotenie je povedal by som bežné, treba si sekundu-dve počkať na odfotenie, aby ste mali istotu, že si fotografiu nerozmažete. Robí dobré fotky, nemôžem ich nejako kritizovať. Najnovší Galaxy S22 to nie je, no toto porovnanie by nebolo fér. Galaxy je 4-násobne drahší. Denné fotky sú veľmi dobré, myslím, že aj nočné. Nejde tu o privieranie očka a lamentovanie nad nízkou cenou telefónu. V tejto kategórií sa na fotoaparát môžete spoľahnúť a fotí dobre. Pri teplejšom umelom osvetlení sa niektoré môžu podobať na kresbu ale inak bez výhrad.

Páčila sa mi možnosť využiť 2× priblíženie. Nie je optické ale Xiaomi toto dokáže na základe prepočtu zo snímača. Vyzerá to dobre a dá sa to použiť a určite by sa týmto mohla inšpirovať aj Motorola, ktorá vytrvalo odoláva priniesť niečo ako zoom do mnohých svojich smartfónov.

Cena: 219 eur

Zapožičal: mi-store.sk

Verdikt

Redmi Note 11 je klasika za 219 eur. Má veľmi dobrú výbavu. Nedá sa povedať že nie. Narážam ale na to, že výrobcovia chcú vtesnať príliš mnoho do ceny okolo 200 eur a potom trpia niektoré iné parametre. Je zaujímavé, že na kapacite RAM sa tvrdo šetrí, či ste v segmente smartfónov alebo notebookov. Nuž, kapacita RAM bežným používateľom nič nepovie, megapixely áno, hoci aj tu môžeme polemizovať.

Kto má rád značku Redmi a chce za svoje peniaze dostať maximum, toto je cesta. Spokojní budete s fotoaparátom ale aj s tým, ako sa telefón používa. Ostatným odporúčam počkať na Redmi Note 11 Pro 5G, ktorý príde na Slovensko v marci.

Páči sa nám

  • Cena a výbava
  • Rýchle 33 W nabíjanie
  • Dobrá kvalita fotiek
  • Skutočný Dual SIM slot

Nepáči sa nám

  • Zanedbateľné zmeny oproti Redmi Note 10
  • 4 GB RAM
  • Pomalší fotoaparát
  • Základné stereo reproduktory

Technické parametre

Model telefónuRedmi Note 11
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 12. 2021
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 680 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 90 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,43 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie13 Mpx, f/2.24
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 74 × 8 / 179
VodoodolnosťIP53
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W
Cena219
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score242814
PCMark for Android – Work 2.07640
3DMark Wild Life – Total441
Hodnotenie 
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.