Je to jeden z prvých 5G telefónov, ktoré má značka Redmi vo svojom portfóliu.

Patrí do skupiny Dual SIM telefónov a oba sloty na SIM kartu majú možnosť použiť 5G. K tomu je tu navyše samostatný slot na pamäťovú kartu. Teda skutočný Dual SIM telefón, ako si ho cieľová skupina predstavuje.

Hlavný fotoaparát má 48 Mpx s f/1,79. ďalej je tu hĺbkový snímačmakro objektív so zaostrením už zo vzdialenosti 4 cm. Selfie kamera v kruhovom výreze má 13 Mpx.

IPS displej s veľkosťou 6,53“ a rozlíšením FullHD+ má ochranné sklo Gorilla Glass 5.

Výrobca zvolil čip MediaTek Dimensity 800U, ktorý je podľa testu Geekbnech o 93 % výkonnejší ako procesor Snapdragon 665. Čip od MediaTeku už používa 7 nm výrobnú technológiu. Ten obsahuje grafické jadro Mali-G57, ktoré má 280 % nárast výkonu oproti minulej generácii čipu. Škoda, že výrobca neuviedol porovnanie s čipom od Qualcommu.

V rámci ďalších špecifikácií je tu použité úložisko s technológiou UFS 2.2, ktoré na pohľad nevidíte, no znamená to rýchlejší prístup k úložnému priestoru. Teda rýchlejšie inštalovanie aplikácií ako aj prácu s väčším objemom dát. Pocítiť by sme mali aj dvojenie štandardnej zostavy MIMO Wi-Fi. Teraz je tu verzia 4×4, čo umožní nielen rýchlejší prenos dát ale aj stabilnejšie prenosy.

Zaujímavosťou avšak nie celkom netradičným krokom je podpora 18 W nabíjania pričom v balení budete mať 22,5 W nabíjačku. Pri 5000 mAh batérii je rýchlosť nabíjania na hrane, využili by sme aj spomínaných 22,5 W, ktoré ale telefón nepodporuje. Redmi sa zároveň chváli dlhou životnosťou batérie a to až po dobu troch rokov, kedy by ste nemali cítiť pokles jej kapacity opotrebovaním.

Dostupný bude vo farbách Daybreak PurpleNightfall Black. Telefón má vodoodpudivú vrstvu, ktorá ho ochráni pred ošpliechaním vodou. Skutočná vodoodolnosť tu nie je. Stále však nechýba 3,5 mm audio konektor. Nechýbajú ani stereo reproduktory, FM rádio, IR port alebo NFC.

Čítačka odtlačkov je na boku v tlačidle na zapnutie. Toto je praktické umiestnenie. Vzhľadom na cenu smartfón sa aspoň zatiaľ nedá očakávať čítačka pod displejom.

Ceny a dostupnosť

Budú dve pamäťové verzie, hlavná dostupnosť je od 11. 1. 2021 u vybraných predajcov. Na Slovensku bude dostupný neskôr.

Odporúčané ceny sú:

  • 4 + 64 GB – 229 eur
  • 4 + 128 GB – 269 eur

Redmi 9T

Lacnejší variant, ktorý ale vychádza z pôvodného modelu Note. Je tu istá podobnosť, no toto je telefón zameraný na čo najnižšiu cenu a vysokú kapacitu batérie. Vo výbave je 6000 mAh batéria a to pri hmotnosti telefónu 198 gramov. Aj tu výrobca sľubuje dlhú životnosť batérie. Nabíjanie je rovnaké ako pri Note 9T. Tu však 18 W nabíjate až 6000 mAh. To už je trochu nízky výkon.

Displej má uhlopriečku 6,53“ a Full HD+ rozlíšenie. Takisto je pokryté sklom Gorilla Glass. Avšak výrobca nešpecifikoval typ. Predpokladáme, že pôjde o staršiu verziu skla, inak by sa verziou rád pochválil.

Takisto je tu vodoodolná vrstva pro špliechajúcej vode a tlačidlo so snímačom odtlačkov na boku. Tiež aj NFC, IR port, 3,5 mm konektor a možnosť rozšíriť úložisko o 512 GB microSDXC kartu.

Fotoaparát je zložený z hlavného 48 Mpx čipu a ultraširokouhlého fotoaparátu a snímača hĺbky. Je tu procesor Snapdragon 662.

Variantov je tentoraz viac a to v zložení:

  • 4 + 64 GB – 159 eur
  • 4 + 64 GB + NFC – 169 eur
  • 4 + 128 GB – 189 eur
  • 4 + 128 GB + NFC – 189 eur

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Recenzia Xiaomi Redmi Note 8T: Výborná voľba do 200 eur

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.