Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Malé šasi s veľkým výkonom: Kompaktné a prenosné šasi s hrúbkou iba 17,9 mm a hmotnosťou 1,6 kg bez kompromitovania výkonu. Pohlcujúce herné vizuály: Prvý 14-palcový notebook s grafickou kartou GeForce RTX pre vysoký počet snímok za sekundu v obľúbených hrách. Vysoká obnovovacia frekvencia alebo rozlíšenie: Vyberte si medzi 120 Hz obnovovacou frekvenciou alebo WQHD rozlíšením pre optimálny zážitok z hrania či tvorby obsahu. Neustála rýchlosť: Najnovší procesor AMD Ryzen™ 4000 Series s 8 jadrami x86 a 16 vláknami s pokročilou energetickou efektivitou.

Republic of Gamers (ROG) uvádza na slovenský trh herný notebook ROG Zephyrus G14 – GA401, ktorý prináša doteraz nevídaný výkon v ultratenkom 14-palcovom šasi.

Inžinieri značky ROG pokračujú v neustálom definovaní toho, čo je možné dosiahnuť v segmente ultratenkých herných notebookov. ROG Zephyrus G14 – GA401 kombinuje výkonný procesor s kompaktným šasi, ktoré si môžete so sebou zobrať kamkoľvek a cenou, ktorá prináša hranie ešte širšiemu publiku.

Dosiahnuť maximálny výkon špičkových komponentov v tak malom šasi je náročná úloha. ROG Zephyrus G14 – GA401 má hrúbku pod 20 mm a využíva precízne navrhnuté chladenie, ktoré umožňuje naplno využiť 7 nm procesor AMD Ryzen™ 4000 Series, ktorý je založený na architektúre “Zen 2” a grafickú kartu až do NVIDIA® GeForce RTX™ 2060. Používatelia si môžu vybrať medzi displejom s vysokou obnovovacou frekvenciou alebo vyšším rozlíšením. Oba majú verné zobrazenie farieb PANTONE® Validated a využívajú technológiu AMD FreeSync™.

ROG Zephyrus G14 – GA401 je extra prenosný herný notebook s výdržou na jedno nabitie na úrovni viac ako 10 hodín a podporou nabíjania cez USB-C. Dizajn a farebné prevedenie Moonlight White a Eclipse Gray pôsobia všestranne, prémiovo a profesionálne.

Pohlcujúce herné vizuály

ROG Zephyrus G14 – GA401 je vybavený grafickou kartou do GeForce RTX 2060 s technológiou ROG Boost pre frekvenciu do 1298 MHz pri 65 W. Diskrétna grafická karta je založená na najnovšej architektúre NVIDIA Turing s dedikovanými jadrami pre ray tracing v reálnom čase a umelú inteligenciu. Tieto technológie prinášajú pokročilé zobrazenie svetla, tieňov a ďalších efektov v hrách ako aj urýchľujú náročné výpočtové výkony pri tvorbe obsahu, 3D modelovaní alebo využívaní strojového učenia.

Turing obsahuje aj dedikovaný video kodér, vďaka ktorému je možné na ROG Zephyrus G14 – GA401 simultánne hrať a streamovať vo vysokej kvalite. Kodér je kompatibilný s Open Broadcaster Software (OBS), čo určite ocenia streameri na platforme Twitch.

Vysoká obnovovacia frekvencia alebo rozlíšenie

ROG Zephyrus G14 – GA401 umožňuje voľbu medzi dvoma prémiovými displejmi, ktoré sú navrhnuté pre rozličné účely. Používatelia si môžu vybrať Full HD displej s frekvenciou až do 120 Hz alebo obrazovku s rozlíšením WQHD.

Notebooky s menšou uhlopriečkou obvykle neponúkajú vyššiu obnovovaciu frekvenciu. ROG však úzko spolupracoval s výrobcami panelov na vytvorení 14-palcového displeja so 120 Hz obnovovacou frekvenciou – dvojnásobnou v porovnaní s bežnými notebookmi – pre plynulejšie hranie.

Technológia AMD FreeSync™ posúva plynulosť hrania na ďalšiu úroveň vďaka prepojeniu grafickej karty a displeja. Obnovovacia frekvencia je synchronizovaná s počtom snímok za sekundu, ktoré vykresľuje grafická karta, čo eliminuje vizuálne nedostatky, ako je trhanie obrazu.

Technológia AMD FreeSync™ je na trhu už niekoľko rokov, s príchodom procesorov AMD Ryzen™ 4000 Series dostáva nové funkcie. Integrovaná grafická karta Radeon™ umožňuje využiť variabilnú obnovovaciu frekvenciu v kombinácii s monitormi s technológiou AMD FreeSync™ a ďalšími zariadeniami s adaptívnou synchronizáciou.

AMD FreeSync™ technológia je dostupná aj pre konfiguráciu s displejom s WQHD rozlíšením a v tomto prípade môže byť ešte efektívnejšia – kvôli nižšiemu počtu FPS pri hraní vo vyššom rozlíšením. Dodatočné pixely sú určené tvorcom obsahu, ktorí vyžadujú viac detailov pri práci, avšak ocenia ich aj hráči, ktorí preferujú pomalšie tempo pri skúmaní herných svetov. Vďaka nižším rozmerom má WQHD panel vyššiu hustotu pixelov ako typický 4K monitor. Full HD panel má rovnaké PPI ako 28-palcový 4K displej.

Oba displeje sú kalibrované od výroby a ponúkajú verné zobrazenie farieb PANTONE Validated. IPS panely majú široké pozorovacie uhly a pokrývajú 100 % farebný priestor sRGB. Vďaka tenkým rámikom je pomer obrazovky k telu na úrovni 85 %.

Neustála rýchlosť

ROG a AMD pred rokom spolupracovali, aby priniesli procesory AMD Ryzen™ do 15-palcového notebooku Zephyrus GA502. V prípade ROG Zephyrus G14 – GA401 sa táto spolupráca zopakovala a jej výsledkom sú exkluzívne procesory, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre malé šasi.

ROG Zephyrus G14 – GA401 využíva špeciálny procesor, ktorý generuje menej tepla, vďaka čomu prináša doteraz nevídaný výkon v takto malom šasi. Procesor ponúka až 8 jadier a 16 vlákien, ktoré si poradia aj s náročnými úkonmi, ako je editovanie videa a renderovanie v 3D či súčasné hranie a stremovanie, záznam videa a četovanie. ROG Zephyrus G14 – GA401 ponúka až do 32 GB DDR4-3200 RAM v dvojkanálovom zapojení a až 1 TB NVMe SSD úložisko.

Jedinečné chladenie

Ultratenké šasi neponúka veľa priestoru pre prúdenie vzduchu a menšie rozmery ROG Zephyrus G14 – GA401 to komplikujú ešte viac. Inžinieri z ROG preto vymysleli exkluzívnu funkciu, ktorá dynamicky prispôsobuje napájanie procesora v závislosti od teploty grafickej karty. Úroveň napájania sa môže meniť každú sekundu, čo zabezpečuje optimálny herný zážitok za každých podmienok.

ROG Zephyrus G14 – GA401 je takisto prvý ROG notebook s pántom ErgoLift, ktorý nakloní klávesnicu pre pohodlnejšie písanie. Nadvihne sa aj spodok displeja, vďaka čomu majú prieduchy viac priestoru na dýchanie. Prieduchy sú takisto vyrezané aj do rámikov šasi.

Zadné výduchy a rebrá chladiča sú navrhnuté tak, aby vzduch usmernili von zo šasi a dolu smerom k prieduchom. V notebooku sa nachádza celkovo 209 rebier chladiča na ploche 68,868 mm2 a päť heatpipe trubíc, ktoré pokrývajú procesor, grafickú kartu a VRM jednotku, ktorá ich napája.

ROG Zephyrus G14 – GA401 využíva samočistiace chladenie, ktoré zabraňuje hromadeniu častíc prachu v notebooku. Pre tento účel sú navrhnuté optimalizované antiprachové tunely. Úprav a optimalizácie sa dočkali aj n-Blade ventilátory a to z hľadiska akustiky v tak malom šasi. Sú vyrobené zo špeciálneho tekutého kryštálového polyméru, ktorý zabezpečuje ich tvar aj vysokú účinnosť. ROG Zephyrus G14 – GA401 obsahuje celkovo 81 čepelí o veľkosti 50 až 51,2 mm, ktoré v režime Turbo zabezpečujú chladenie pri hlučnosti pod 45 dB.

Ventilátory riadi inteligentný algoritmus, ktorý automaticky reaguje na zmeny teploty. K dispozícii sú tiež tri režimy pre rôzne scenáre použitia, medzi ktorými je možné sa prepínať klávesovou skratkou. Režim Turbo je určený pre maximálny výkon, režim Výkon je určený pre hranie a Tichý režim je ideálny pre menej náročnú prácu a zábavu.

Nabíjanie cez USB-C a flexibilné porty

ROG vytvoril prvý herný notebook s podporou napájania cez DC alebo USB-C a táto technológia je ideálna pre mobilný ROG Zephyrus G14 – GA401. Notebook je možné napájať cez USB-C s výkonom do 65 W alebo 180 W napájacím adaptérom pre úplné využitie diskrétnej grafickej karty. ROG Zephyrus G14 – GA401 takisto umožňuje rýchle nabíjanie pripojených smartfónov a ostatných zariadení cez USB port s prúdom do 3 A.

USB-C port podporuje aj pripojenie externého monitora cez DisplayPort 1.4 a k dispozícii je tiež HDMI 2.0b port. Portovú výbavu dopĺňa druhý USB-C port s dôrazom na USB funkcionalitu a dva štandardné USB porty typu A.

ROG Zephyrus G14 – GA401 umožňuje bezdrôtové pripojenie cez Intel Wi-Fi 6 (Gig+) s podporou prenosových rýchlostí do 2,4 Gbps a nižšou latenciou. ROG Zephyrus G14 – GA401 je takisto prvý ROG notebook so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov v napájacom tlačidle. Jedným stlačením je tak možné zapnúť zariadenie a autentifikovať sa do systému Windows 10, pričom operačný systém podporuje viac používateľských kont.

Klávesnica notebooku využíva technológiu ROG Overstroke pre rýchlejšie stláčanie klávesov a N-key rollover pre zaregistrovanie každého stlačeného klávesu a to aj pri súbežnom stlačení viacerých klávesov. V jej výbave sa nachádzajú aj dedikované klávesy na úpravu hlasitosti či stlmenie mikrofónu.

Pohlcujúci zvuk Dolby Atmos

Dolby Atmos prináša pohybujúci sa zvuk, ktorý sa vznáša nad a okolo používateľa a môže priniesť kompetitívnu výhodu hráčom[1]. Táto technológia vylepšuje priestorový zvuk v 3D priestore a to pri hraní na slúchadlách alebo pomocou zabudovaných reproduktorov.

Dolby Atmos tiež vytvára neuveriteľný realizmus s optimalizovaným a detailným zvukom bez skreslenia a to aj pri maximálnej hlasitosti zabudovaných reproduktorov. Dva reproduktory s dôrazom na vysoké frekvencie sú umiestnené nad klávesnicou, pod nimi sa nachádzajú dva reproduktory pre nízke frekvencie. Hlboký bas zvýrazňuje aj pánt ErgoLift. Výsledkom je špičkový zvuk pri hraní, sledovaní filmov a počúvaní hudby a to bez skreslenia či straty detailov.

ROG Zephyrus G14 – GA401 je na našom trhu dostupný už od 1 299 EUR.

[1] Tvrdí to nedávna štúdia spoločnosti Dolby, podľa ktorej hráči reagujú rýchlejšie pri hraní s Dolby Atmos v porovnaní s inými zvukovými riešeniami.

 

ŠPECIFIKÁCIE[1]
ProcesorAž do AMD Ryzen™ 7 4800HS
GPUAž do NVIDIA® GeForce RTX™ 2060

6GB GDDR6 VRAM

Operačný systémWindows 10 Home

Windows 10 Pro – ASUS odporúča Windows 10 Pro

Displej14“ Full HD (1920×1080) IPS-level panel, 120Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated, AMD FreeSync™

14“ Full HD (1920×1080) IPS-level panel, 60Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated

14“ WQHD (2560×1440) IPS-level panel, 60Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated, AMD FreeSync™

Audio2x 2,5 W reproduktory s technológiou Smart AMP

2x 0,7 W reproduktory pre vysoké frekvencie, smerový mikrofón

S technológiou Dolby Atmos

KlávesnicaPodsvietená Chiclet klávesnica, N-key, 1,7 mm vzdialenosť, 4 dedikované tlačidlá, Golden Curve, napájacie tlačidlo so snímačom odtlačkov prstov
WebkameraExterná webkamera (1080p @ 60 FPS), voliteľná
Pamäť & úložiskoDDR4 3200MHz SDRAM až do 32 GB

M.2 NVMe PCIE 3.0 až do 1 TB SSD

Bezdrôtová konektivitaIntel® Wi-Fi 6 (802.11ax)

Bluetooth 5.0 *Bluetooth verzia sa môže odlišovať podľa aktualizácie OS

Konektivita1 x USB3.2 Gen2 Type-C™ s DisplayPort™ 1.4 a napájaním

1 x USB3.2 Gen2 Type-C™

2x USB3.2 Gen1 Type-A

1x HDMI 2.0b

1x 3.5mm jack pre slúchadlá a mikrofón

1x Kensington zámok

Batéria180 W napájací adaptér

Typ koncovky: ø6.0 (mm)

Výstup: 20V DC, 9A, 180W

Vstup: 100~240V AC, 50/60Hz univerzálne

FarbyMoonlight White / Eclipse Grey
Rozmery32,4 (W) x 22,2 (D) x 1,79 (H) cm
Hmotnosť1.6 kg

 

[1] Špecifikácie, obsah a dostupnosť produktu sa môže zmeniť bez upozornenia a môže sa odlišovať podľa krajiny. Aktuálny výkon sa môže líšiť podľa aplikácií, používania, prostredia a ďalších faktorov. Kompletné špecifikácie sú dostupné na http://www.asus.com

Značky: