Využívanie rozšírenej reality v každodennom živote môže byť už čoskoro realita.

V posledných mesiacoch sa pojem rozšírená realita dostal medzi ľudí, najmä medzi tínedžerov. Smartfóny s podporou rozšírenej reality vlastní v dnešnej dobe už takmer každý a spoločnosti sa tak môžu pustiť do masovejšieho rozšírenie tejto novinky.

Na trhu sa aktuálne nachádzajú stovky miliónov aktívnych zariadení s operačným systémom Android a iOS, ktoré rozšírenú realitu podporujú. Apple dokonca vytvoril ARKit, ktorý umožňuje vývojárom jednoduchšiu prácu s objektami v priestore. Vieme teda začať postupne využívať rozšírenú realitu v každodennom prostredí napríklad pri vzdelávaní sa, pri nakupovaní či zábave. Potenciál je teda neobmedzene veľký.

Spoločnosť Google v týchto dňoch predstavila, ako to môže vyzerať v praxi. Dôležite bolo, aby podpora bola nielen v mobilných zariadeniach, ale aj v prehliadačoch na klasických počítačoch. Dnes je na to nutné využívať rôzne externé knižnice, no už čoskoro by mohol mať podporu rozšírenej reality každý prehliadač na počítači ako aj v mobile.

Pre zobrazenie kliknite na obrázok

V klasických prehliadačoch budú môcť teda používatelia pracovať s 3D modelmi objektov pomocou myši a klávesnice. Otáčanie, približovanie a vzďaľovanie objektu bude tak samozrejmosťou. Najlepší zážitok však dostane používateľ na smartfóne. Pomocou kamery si bude môcť každý používateľ vytvoriť objekt v priestore, v ktorom sa aktuálne nachádza a pracovať tak s objektom výrazne ľahšie a pohodlnejšie, s malou dávkou fyzickej aktivity.

Pre zobrazenie kliknite na obrázok

Pre zobrazenie kliknite na obrázok

Zdroj: Google Blog