Chyba, ktorá sa prejavovala pri kopírovaní veľkých súborov má teraz opravu.

O náprave sa zmenil web WinAero, ktorý odkazuje na stránky Microsoftu s informáciami o jednotlivých záplatách. Ako sme písali už v minulosti, spomalenie z neznámych príčin postihlo kopírovanie množstva veľkých súborov v jednej dávke a to verziu Windows 11 22H2. Podobná príčina sa ale môže objavovať aj v staršom systéme, nie je to však chyba. Ide skôr o záležitosť, ako pracovať so súborovými operáciami a aké metódy pri presúvaní alebo kopírovaní využiť. Tip na špeciálnu utilitu nájdete v tomto článku.

Pôvodné odhady, že ide o chybu v súvislosti s SMB (Server Message Block) neboli správne. Prejavovať sa môžu dokonca aj pri použití niektorých programov na rýchle kopírovanie dát. Uvoľnenie aktualizácie je zatiaľ v kanáloch Dev a Beta a je pravdepodobné, že oprava sa dostane do finálnych systémov až v bežnom cykle, klasickom aktualizačnom utorku. Mohlo by to byť 13. decembra 2022 alebo až potom v januári.

Vyhnúť sa tomuto problému je pomerne jednoduché, no nemusí byť pohodlné. Ideálne je kopírovať súbory vo viacerých dávkach. Teda ak máte niekoľko gigabajtové dáta na presun, môžete to spraviť postupne. Skopírovať časť z nich a potom spustíte proces kopírovania znova. Tak, aby nedošlo k doterajšej chybe na vstupno / výstupnej operácii s cieľových zariadením. Postupným prenosom by sa dalo chybovosti zabrániť. Dodávame, že chyba nie je plošná a mnohí používatelia sa s ňou nemusia vôbec stretnúť.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.