Dosluhujúca batéria dnes znamená výmenu celého mobilného telefónu. Málokoho už dnes napadne, že namiesto nového smartfónu stačí samotná výmena batérie a zariadenie môže ďalej slúžiť aj niekoľko rokov. Tento trend však prináša obrovskú záťaž na životné prostredie. Budúcnosť však patrí ekologickému prístupu. Zmení správanie výrobcov aj používateľov mobilov technologický pokrok?

Otázka, prečo výrobcovia vo veľkom upustili od možnosti ľahko vymieňať batérie, má dve odpovede. Prvým faktorom je to, že chcú používateľa motivovať k častejšej výmene prístrojov za účelom vyšších ziskov. Druhým dôvodom je meniace sa podoba smartfónov. Praktickosť totiž počas rokov ustupuje dizajnu. Už dávno neplatí, že takmer celú zadnú časť mobilu tvorí batéria a pre jej výmenu stačí iba odstrániť kryt a zasunúť novú. Dizajnéri sa teraz predháňajú v čo najnižšej hmotnosti a štíhlosti telefónov, každá nová rada je užšia a štýlovejšia ako tá predtým. Výrobcovia už preto zvyčajne ani neskrývajú skutočnosť, že batérie nie sú vyrábané so zámerom čo najdlhšej životnosti. Mobilný telefón je konštruovaný tak, aby zodpovedal moderným nárokom na vzhľad. Stále viac značiek tiež nasleduje pôvodnú filozofiu Apple, že nie je žiadúce, aby používatelia zasahovali do hardvéru zariadenia. Teda aj to, aby sami menili batériu.

Namiesto batérie meníme prístroj a zaťažujeme tak prírodu

Čo ale robiť v momente, kedy batéria začína dosluhovať? Spravidla táto chvíľa nastáva do 24 mesiacov od začiatku používania mobilného telefónu, teda po 500 nabíjacích cykloch batérie. Prvým riešením je práve výmena celého prístroja a obstaranie nového smartfónu. Tento prístup však prináša obrovskú záťaž na životné prostredie. Mobilný telefón je plný plastu a vzácnych kovov, ktoré nie sú 100% recyklovateľné. Jeho výroba nás teda nestojí iba pracovnú silu, ale aj prírodné zdroje. Navyše treba pripočítať dopravu nového prístroja alebo obalový materiál. To všetko prírodu ohrozuje. Tento trend, kedy vymieňame po niekoľkých mesiacoch celý prístroj, znamená luxus, za ktorý v budúcnosti draho zaplatíme.

Čo ale robiť, keď na dvojročný cyklus výmeny nechceme pristúpiť? Druhým riešením, ktoré je šetrnejšie k prírode aj k peňaženke, je výmena batérie. Dnes je však tento úkon náročný už aj pre domácich majstrov. Batérie sú totiž často spájkované, zalisované do konštrukcie telefónu či napevno prilepené. Pri neopatrnosti tak môže človek ľahko poškodiť celé zariadenie. Ak sa do výmeny rozhodneme pustiť, možno využiť inštruktážne videá, ktoré sú bežne dostupné na internete a ponúkajú návody k domácej výmene batérií u mobilov rôznych značiek. Ďalším variantom je využiť služby špecializovaného servisu, prípadne môžeme na tento problém myslieť už pri nákupe mobilného telefónu a voliť model s vymeniteľným akumulátorom, napríklad LG V20 alebo Samsung Galaxy Note 4.

Budúcnosť ponúkne ekologickejšie riešenie

Podpora ekologického prístupu a téma ochrany životného prostredia sú v dnešnej dobe stále viac akcentované. Možno teda očakávať, že sa tento trend dostane aj späť do výroby mobilných telefónov. Technologický pokrok prinesie bezpochyby kvalitnejšie batérie s vyššou kapacitou a dlhšou životnosťou. Preto nebude nutné meniť batérie tak často. Vedci sa už teraz zameriavajú na vývoj batérií, ktoré nebudú závislé na prírodných zdrojoch a nebudú teda toľko zaťažovať životné prostredie. Príkladom je patent odborníka z brnenskej VUT, ktorý pre výrobu akumulátorov nevyužíva vzácne kovy, ako je kobalt, nikel alebo kadmium. A ďalšie zaujímavé riešenia budú nasledovať.

Autorom komentára je Radim Tlapák, riaditeľ popredného internetového obchodu BatteryShop.cz, ktorý okrem originálnych batérií dodáva aj batérie vlastnej značky T6 power.

Značky: