Prekladač Google pomáha objavovať svet už v 90 svetových jazykoch – od jazyka kmeňa Zulu, cez waleštinu, až po esperanto. Používatelia tejto služby denne preložia miliardy výrazov.

Prekladač Google rozširuje funkciu okamžitého vizuálneho prekladu o ďalších 20 jazykov, teraz už vrátane slovenčiny. Aj slovenskí používatelia môžu spoznávať svet pomocou svojho smartfónu a tiež komunikovať cez zdokonalený konverzačný režim, ktorý sa stáva ešte plynulejším a rýchlejším.

Prekladac Google_iPhone_nowatOkamžitý vizuálny preklad textu v 27 jazykoch

Pravdepodobne sa už aj vám niekedy stalo, že ste si na dovolenke v zahraničí sadli do reštaurácie a so zmesou záujmu a zvedavosti ste hľadeli na jedálne menu a rozmýšľali, čo je tam vlastne napísané. Funkcia okamžitého vizuálneho prekladu umožňuje okamžité zobrazenie prekladu tlačeného textu, pričom stačí namieriť mobilné zariadenie s Androidom alebo iOS na text, ktorý chcete preložiť, či už je to menu v reštaurácii, nápis na budove, alebo dopravné značenie. Text sa preloží priamo pred vašimi očami v reálnom čase do zvoleného jazyka.

Funkcia okamžitého vizuálneho prekladu doteraz fungovala v 6 svetových jazykoch v kombinácii s angličtinou, pričom oddnes je možné s angličtinou kombinovať ďalších 20 jazykov vrátane slovenčiny. Táto funkcia dokonca nepotrebuje ani prístup na internet, stačí si stiahnuť jazykový balíček daného jazyka (ku každému z jazykov bude stačiť stiahnuť približne 2 MB súbor).

Ako na to?

Na preklady v režime „okamžitého vizuálneho prekladu“ spustite aplikáciu Prekladač Google a zvoľte preklad z alebo do angličtiny a niektorého z 26 podporovaných jazykov (napr. slovenčiny) a ťuknite na ikonu fotoaparátu, aplikácia vás vyzve na stiahnutie malého jazykového balíčka (~2 MB) a následne je funkcia dostupná aj bez dátového pripojenia a na displeji smartfónu sa zobrazí okamžitý preklad textu, na ktorý namierite objektív.

Rovnako zaujímavá je aj funkcia automatického prekladu obrázkov, pri ktorom aplikácia využíva fotoaparát zariadenia s Androidom alebo iOS. Funguje v 37 jazykoch vrátane slovenčiny, stačí zvoliť jazykovú kombináciu, ťuknúť na ikonu fotoaparátu, nasnímať text a ten sa po odoslaní preloží do zvoleného jazyka.

Pre cestovateľov a všetkých tých, ktorí sa chcú porozprávať s ostatnými vo vlastnom jazyku je tu nový konverzačný režim, ktorý teraz funguje rýchlejšie a plynulejšie v 32 jazykoch vrátane slovenčiny a to aj pri  pomalom internetovom pripojení. Dostupný je na zariadeniach s Androidom a iOS.

Pre tých, čo radi cestujú, je v rámci aplikácie Prekladač dostupná ešte jedna výborná pomôcka. Mnohé jazyky je možné stiahnuť priamo do mobilného zariadenia, pričom preklad potom funguje aj bez internetového pripojenia – v tzv. offline režime. Táto funkcia je dostupná len pre mobilné zariadenia s Androidom.

Komunita prekladateľov pomáha zlepšovať službu každý deň

Google vylepšuje preklady za každodennej podpory komunity používateľov. Presne pred rokom bol predstavený projekt Google Translate Community spájajúci ľudí z rôznych kútov sveta, ktorí hovoria rôznymi jazykmi a ktorí sa rozhodli pomôcť ostatným zlepšiť kvalitu prekladov. K dnešnému dňu Prekladač aktualizoval preklady o stovky miliónov slov a fráz vďaka miliónom jazykových nadšencov, ktorí takto vylepšili už vyše 90 rôznych jazykových kombinácií.

Najnovšia aktualizácia Prekladača Google pomáha dostať sa opäť o krok bližšie k tomu, aby sa mobilné zariadenia stali univerzálnymi prekladateľmi a prekonávali doterajšie jazykové bariéry. Bude dostupná pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a iOS v priebehu najbližších dní.

Rebríčky najprekladanejších slov Z a DO slovenčiny

Najprekladanejšie slová ZO slovenčiny (do všetkých jazykov)

  1. ahoj
  2. ďakujem
  3. ako sa máš
  4. nie
  5. dobrý deň
  6. áno
  7. nerozumiem
  8. dobre
  9. ako
  10. neviem

Najprekladanejšie slová DO slovenčiny (zo všetkých jazykov)

  1. hello (ahoj / z angličtiny)
  2. how are you (ako sa máš / z angličtiny)
  3. thank you (ďakujem / z angličtiny)
  4. I love you (milujem ťa / z angličtiny)
  5. awesome (úžasné / z angličtiny)
  6. hola (ahoj / zo španielčiny)
  7. te amo (milujem ťa / zo španielčiny)
  8. what (čo / z angličtiny)
  9. كيف حالك (ako sa máš / z arabčiny)
  10. مرحبا (ahoj / z arabčiny)

Značky: