Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sýto zelené lúky, žiarivé slnko a búrkové dažďové prehánky striedajúce sa každú minútu, plus senzačný výhľad na rozľahlú krajinu: Škótska vysočina je krajina prírodných zázrakov a vždy uchvacovala návštevníkov.

Medzi približne 1 000 metrov vysokými horami nazývanými Munros s ich charakteristickým pyramídovým tvarom sa do prastarej skaly tohto regiónu opradeného históriou opakovane hlboko zarezávajú rieky a jazerá. Slovom lochs Škóti nazývajú svoje krištáľovo čisté jazerá a Loch Lomond, najväčšie jazero v Spojenom kráľovstve, sa nachádza v národnom parku s rovnakým názvom. Ideálna destinácia pre náročné testovacie jazdy s treťou generáciou modelu MINI Countryman, ktorý je pripravený na dobrodružstvo.

Od starobylého hradného vrchu až po divoký svet Munros

Prehliadka sa začína v malom mestečku Stirling. Z hradného kopca hradu Stirling, jedného z najväčších a najvýznamnejších hradov v Škótsku, sa rozprestiera výhľad ďaleko do národného parku Highlands of Loch Lomond. Hrad Stirling sa prvýkrát spomína v dokumentoch z 12. storočia. Prekvital najmä počas renesancie v začiatkoch vlády kráľovskej rodiny Stewartovcov.

Zo Stirlingu choďte po A84 a A85 na sever pozdĺž hustých lesov a tmavomodrých jazier do malej dedinky Mid Lix. Rozvetvená A827 vás pozýva na zachádzku do severovýchodnej časti pohoria pozdĺž brehu jazera Loch Tay. Tu, na kľukatej trase cez vrchy Munros, môže MINI Countryman prvýkrát predviesť svoju pohodlnú a športovú dynamiku jazdy.

Pod vrchom Ben Lawers, s výškou 1 214 metrov, jedným z najvyšších Munros v regióne, sa rozprestiera impozantná priehrada s rovnakým názvom. Jej múr s dĺžkou 344 metrov zadržiava vody z okolitých horských riek. MINI Countryman s karosériou typu SAV dokonale zapadá do nedotknutej škótskej krajiny. Potrebné vybavenie na dlhšie túry ľahko uložíte do veľkého batožinového priestoru.

Po stopách Jamesa Bonda

Stúpania a klesania Škótskej vysočiny pri každom výstupe prebúdzajú v návštevníkovi nutkanie objavovať nanovo. Smerom na severozápad vedie A82 do pohoria Glencoe. Kľukatá cesta opakovane míňa početné rieky, ktoré sa za historickou obcou Bridge of Orchy vlievajú do veľkolepého jazera Lochan na h-Achlaise.

Hneď za mostom cez Glen Etive vedie úzky chodník na juh pozdĺž divokej rieky s početnými vodopádmi hlbšie a hlbšie do údolia. Rieka Etive je považovaná za jednu z najnáročnejších trás na divokej vode v Škótsku. Niet divu, že Daniel Craig ako tajný agent 007 si vybral trasu pozdĺž jej brehov na veľkolepú jazdu vo filme James Bond: Skyfall, aby sa striasol prenasledovateľov. Cestou späť na juh predstavujú terénne pneumatiky modelu MINI Countryman ALL4 nepochybne lepšiu voľbu ako britské športové auto najslávnejšieho agenta sveta.

Prírodné krásy a atlantické pochúťky

Späť na A82 smerom na Arrochar, kde vodopády Falloch ponúkajú špeciálny výhľad. Odtiaľto pokračujte na juh, pričom jazero Loch Lomond máte stále po ľavej ruke, až kým vás odbočka na A83 nedovedie na západ k jazeru Loch Fyne. Je to najsevernejší výbežok fjordu Clyde, ktorý sa od Atlantiku zarezáva hlboko do tohto úseku pobrežia. Jeho prílivové vlny možno cítiť až po prístav v Glasgowe a jeho prúdy prinášajú do vôd jazera Loch Fyne množstvo obzvlášť čerstvých a bohatých živín. Ideálne podmienky pre chov ustríc a najlepšie miesto na lov veľkého množstva druhov rýb. Výsledok najlepšie chutí v Loch Fyne Oysterbar, kde by ste sa na konci tejto dobrodružnej objaviteľskej túry určite mali zastaviť – samozrejme so širokým výhľadom na more a hory.

Značky: