K dispozícii je aktualizácia na Safari 12.

Už o pár dní bude k dispozícii najnovší macOS Mojave, ktorého súčasťou je aj najnovší prehliadač Safari 12. Nie všetci používatelia chcú aktualizovať svoj Mac hneď v prvých dňoch či mesiacoch. Práve pre nich tu je samostatná aktualizácia najnovšieho Safari, dostupná na stiahnutie cez Mac App Store.

Apple sa v tejto aktualizácii zameral najmä na bezpečnosť. Rôzne analytické nástroje získavajú o počítači viacero parametrov, ktoré zahŕňajú nainštalované písma, doplnky v prehliadači, ale aj informácie o rozlíšení či jazyku systému. Na základe toho sa vytvára takzvaný unikátny odtlačok počítača. S tým je však v najnovšom Safari koniec. Plusom je aj to, že Apple sa dal do boja so získavaním dát o používateľoch skrz rôzne sociálne prvky na webových stránkach. Facebook totiž mohol získavať užitočné dáta o používateľoch aj cez tlačidlo Páči sa mi to alebo cez jeho externé komentáre.

Drobného vylepšenia sa dočkal aj vzhľad. Karty v prehliadači konečne dostali favicony, teda drobné ikonky, ktoré sa nachádzajú vedľa názvu karty. Cieľom je v tomto prípade uľahčiť navigáciu používateľov pri viacerých otvorených kartách.

Pretriedenia sa dočkali aj doplnky pre prehliadač. Safari 12 automaticky vypne všetky doplnky, ktoré nejakým spôsobom spomaľujú prehliadač či počítač. Podporované budú iba doplnky, ktoré schválil Apple a prešli tak bezpečnostnou kontrolou.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

Apple má nový problém. Jeden riadok CSS kódu reštartuje celé zariadenie

Značky: