Linux na vašom Galaxy smartfóne, v kombinácii s dokovacou stanicou DeX, vám umožní pracovať ako na klasickom stolovom PC.

Dokovaciu stanicu DeX môžeme kľudne nazvať aj šikovným a inteligentným transformátorom vášho Samsung smartfónu na klasický stolový počítač. Ide o príslušenstvo, výhradne určené k použitiu s telefónmi Galaxy S8/S8+ a Galaxy Note 8. K smartfónu sa pripája dokovacia stanica pomocou portu USB-C a využiť ju môžete na zábavu i na prácu. Napríklad s kancelárskymi aplikáciami balíka Office od Microsoftu môžete pracovať rovnako ako na stolovom počítači, pričom dostupné sú samozrejme aj bežné Android aplikácie. Aj keď samotný koncept DeX od Samsungu môžeme považovať za vydarený a inovatívny, predsa len má aktuálne od masového využitia ďaleko a používatelia v mnohých prípadoch siahajú stále skôr po svojom desktope či laptope. No a práve to sa snaží Samsung zmeniť. Ako?

Možnosťou využiť operačný systém Linux priamo na vašom Galaxy smartfóne. Samsung dnes totiž prostredníctvom svojho blogu oficiálne oznámil, že čoskoro sprístupní aplikáciu Linux on Galaxy. Nejde o úplne štandardnú distribúciu Linuxu ako Ubuntu či Debian, ale o aplikáciu, po ktorej nainštalovaní sa používateľovi otvorí svet Linuxu, ktorého využitie nadobudne zmysel práve v kombinácii s DeX station. Linux on Galaxy bude dostupný už čoskoro, zatiaľ však len pre vývojarov. Pokiaľ o aplikáciu máte záujem, stačí sa zaregistrovať kliknutím na tento link a Samsung vám bude do emailu posielať všetky dôležité upozornenia. Kedy presne sa Samsung chystá uvoľniť aplikáciu aj pre bežných spotrebiteľov, zatiaľ nie je známe.

Aj keď od plnohodnotného využitia smartfónu ako PC je ešte ďaleko, vnímame tento krok od Samsungu ako pozitívum. Je vidieť, že DeX pre juhokórejského technologického giganta znamená živý ekosystém, ktorý sa snaží stále vylepšovať a posúvať dopredu a Samsung nechce dopustiť, aby ho postretol podobný osud, ako pomaly do zabudnutia upadajúci koncept Continuum od Microsoftu. Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorým stále nie sú známe všetky jeho výhody, odporúčame vám prečítať si našu recenziu, v ktorej sa mu venujeme podrobnejšie.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Recenzia: Dokovacia stanica Samsung DeX Station