Tieto dva telefóny boli najviac očakávanými zariadeniami na výstave MWC v Barcelone.

Netrpezlivo sa čakalo, s čím príde tento rok Samsung a ako odpovie na požiadavky používateľov. Zdá sa, že spätná väzba od ľudí je pre túto firmu a jej nové vedenie hlavnou hybnou silou. Samsung Galaxy S7 a S7 edge totiž obsahujú všetky veci, ktoré používatelia žiadali. Dizajn je krásny, vyrobené sú zo skla a kovu, poskytujú dlhšiu dobu prevádzky na batériu, majú lepšie chladenie, vylepšenú odolnosť voči vode a prachu a splnená bola aj najhlasnejšia požiadavka – vrátila sa podpora microSD karty, a to až do kapacity 200 GB. Poďme ale pekne poporiadku.

Neprehliadnite tiež Ondrejove video, v ktorom vám zodpovie na vaše otázky týkajúce sa modelov Samsung Galaxy S7 a S7 edge

Model s plochým displejom

Samsung Galaxy S7 má 5,1-palcový Super AMOLED displej, ktorý má v porovnaní s modelom S6 o niečo kontrastnejšie podanie farieb. Novinkou je režim Alway-On, keď je na displeji trvalo zobrazený údaj napr. o čase, zmeškaných hovoroch alebo stretnutiach a pritom je spotreba energie v tomto režime nízka. Zadná časť telefónu je zakrivená a lepšie sa tak drží v ruke. Kapacita batérie je 3000 mAh.

Takto vyzerá Samsung Galaxy S7. Výborne fotí aj v noci

Takto vyzerá Samsung Galaxy S7. Výborne fotí aj v noci

Samsung Galaxy S7 edge

V tomto prípade sú zakrivené obe strany displeja a jeho uhlopriečka je 5,5 palca. Samsung pripravil aj nový softvér na bočnú lištu a lepšie využil jej potenciál. Teraz vidíte dvojicu ikon napr. na rýchly prístup k aplikáciám alebo k vybraným kontaktom. Môžete si vybrať aj ďalšie informačné lišty alebo zobraziť na zahnutej hrane displeja pravítko. Kapacita batérie sa zvýšila na 3600 mAh.

Samsung Galaxy S7 edge pri zobrazení inovovanej bočnej lišty

Samsung Galaxy S7 edge pri zobrazení inovovanej bočnej lišty

Procesorom je osemjadrový Exynos a operačným systémom Android 6.0. Novinkou je 4 GB RAM, pamäťový priestor je voliteľný od 32 do 128 GB. Vo vnútri je modul na rýchle nabíjanie a tiež aj podporu rýchleho bezdrôtového nabíjania. Zmenila sa aj bezdrôtová nabíjačka, ktorá teraz umožňuje položiť mobil pri nabíjaní do šikmej polohy, aby naň bolo lepšie vidieť a zároveň netreba hľadať správnu polohu mobilu na nabíjačke.

Always-On zobrazuje trvalo najdôležitejšie údaje a spotreba energie je nízka. Inovovaná je aj bezdrôtová nabíjačka

Always-On zobrazuje trvalo najdôležitejšie údaje a spotreba energie je nízka. Inovovaná je aj bezdrôtová nabíjačka

Inovovaný fotoaparát

Samsung sa rozhodol aj pre odvážny a celkom správny krok – skončila doba za naháňaním sa v počte megapixelov v kamere. Kvalita výslednej fotky či videa totiž závisí predovšetkým od kvality optiky a snímacích prvkov a až potom od počtu snímačov. Výrobca teraz použil technológiu dual pixel a plocha snímačov je väčšia. To sa výrazne podpísalo na tom, aké fotografie sa dajú s novými modelmi realizovať, a to hlavne pri nízkej úrovni vonkajšieho svetla. Šošovka fotoaparátu je teraz o niečo menej vystupujúca z tela telefónu. Svetelnosť objektívu je F1,7, a to pre zadnú aj prednú kameru. Zadná kamera je vybavená optickou stabilizáciou a jej rozlíšenie je 12 MPix. Rozlíšenie prednej kamery je 5 Mpix.

Zadný fotoaparát má teraz vyššiu rýchlosť uzávierky a presnejšie automatické zaostrovanie. Nový režim Motion Panorama prináša do tradičných panoramatických fotografií aj pohyb.

Odolnosť a optimalizovaný výkon pre hry

Oba telefóny majú vyššiu odolnosť voči vode a prachu, teraz je to najvyšší stupeň IP68 a pritom nie sú potrebné žiadne krytky, ako v staršom modeli.

Voda už pre Galaxy S7 a S7 edge nepredstavuje problém, telefonovať môžete aj v daždi

Voda už pre Galaxy S7 a S7 edge nepredstavuje problém, telefonovať môžete aj v daždi

Samsung upravil hardvér a softvér v telefónoch a optimalizoval ich na vysoký výkon aj v hrách. Zmenil sa aj chladiaci systém a telefón sa teraz ani pri vyššom výkone nezahrieva. Výkonný procesor a väčšia kapacita batérie zaisťujú dlhší čas na hranie. Keď spustíte hru, môžete si nastaviť, aká bude spotreba energie v porovnaní s výkonom. Tiež môžete potlačiť notifikácie, aby ste mohli nerušene hrať. Zážitky z hry si môžete navyše nahrať a zdieľať ich s ostatnými. Novinkou je aj podpora rozhrania Vulkan API, čo znamená pre vývojárov možnosť pripraviť hry optimalizované pre tieto nové telefóny.

Zahrať si hru teraz môžete jednoducho. Galaxy S7 a S7 edge sa len tak nevybije, neprehreje a nebudú vás rušiť notifikácie

Zahrať si hru teraz môžete jednoducho. Galaxy S7 a S7 edge sa len tak nevybije, neprehreje a nebudú vás rušiť notifikácie

Príslušenstvo

V príslušenstve nájdete rôzne obaly, slúchadlá, ale aj externé objektívy na rozšírenie uhla záberu. Najdôležitejším príslušenstvom sú však okuliare pre virtuálnu realitu Gear VR a tiež 360° kamera Gear 360. Hlavne kvôli podpore Gear VR Samsung v týchto modeloch ponechal port USB 2.0.

Ceny:

Galaxy S7 – 699 EUR pre 32 GB verziu
Galaxy S7 edge – 799 EUR pre 32 GB verziu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.