Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Samsung v poslednom období zaznamenal nárast predaja úsporných domácich spotrebičov najmä v novej energetickej triede C. Hlavným dôvodom je zvyšovanie cien energií.

Dodávatelia energií totiž avizujú zvýšenie cien za energie už od januára 2022. Od nového roka sa predpokladá nárast o 15 € mesačne pri spotrebe priemernej rodiny, ktorá zaplatí zvyčajne 100 € za mesiac. Ekonómovia a ÚRSO očakávajú nárast minimálne o 15 % oproti súčasným cenám, preto sa ročný účet za elektrinu navýši o desiatky eur. Správny výber spotrebiča však dokáže pozitívne ovplyvniť výšku spotrebovanej energie a aj odľahčí peňaženku.

Ceny za energie rastú z viacerých dôvodov – zvyšovanie cien na burze, ekonomika ožíva, firmy po pandémií začínajú opäť vyrábať produkty a zároveň sa navýšili ceny emisií z dôvodu klimatickej politiky Európskej únie.

40 % spotrebovanej energie v domácnosti sa spotrebuje v kuchyni

Staršie domáce spotrebiče, ktoré nepodliehajú aktuálnym normám a na svoje fungovanie spotrebujú viac energie, negatívne vplývajú na výšku účtov za energie. Keďže v našich domácnostiach trávime viac času ako obvykle, je dôležité si vybrať úsporné domáce spotrebiče a zároveň optimalizovať energetickú spotrebu, najmä čo sa týka kuchynských spotrebičov, pretože približne 40 % spotrebovanej energie v domácnosti sa spotrebuje práve v kuchyni.

Ak porovnáme priemernú spotrebu dnešnej chladničky v energetickej triede C, ktorá je približne 169 KWh, so starou, ktorá mala spotrebu napríklad 350 kWh, rozdiel úspory je viac ako 50 %. Úsporné domáce spotrebiče sa začínajú vyrábať s invertorovým motorom, ktorý funguje pomocou elektronického riadenia. Vďaka nemu sú otáčky plynulé, znižuje sa hluk aj vibrácie a dochádza k menšiemu opotrebovaniu súčiastok. Najväčšími výhodami invertorového motora je jeho dlhá životnosť a nižšia spotreba energie. Tento motor sa používa v sušičkách, práčkach, umývačkách riadu, ale aj v chladničkách a digestoroch.

Slováci šetria

„V marci tohto roku sa prešlo na nové označovanie energetických štítkov. Doteraz úsporné chladničky triedy A+++ nahradila trieda A až C. Ako nového nástupcu triedy A+++ môžeme považovať triedu C, v ktorej sa stal Samsung suverénnym lídrom na trhu so 70 %+ podielom,“ uviedol Ondřej Valkony, produktový manažér za divíziu chladničiek v Samsung Electronics Czech and Slovak. „V súčasnosti pozorujeme trend, že zákazníci čoraz častejšie preferujú spotrebiče s lepšou energetickou účinnosťou, pretože trhový podiel triedy C je aktuálne na 15 % a stále rastie. S radom Bespoke sme na trh uviedli aj najlepšiu energetickú triedu B a najmä A, takže aktuálne pokrývame celý rad a zákazník si môže vybrať,“ dodáva na záver Valkony.

Ak plánujete kúpu nových spotrebičov ako práčka, sušička alebo chladnička, dbajte na to, aby mali čo najvyššiu energetickú triedu, a teda najmenšiu spotrebu energie. Parná práčka Samsung s funkciou QuickDrive skráti dobu prania až o 50 %, čím sa zníži spotreba energie o 20 %. Navyše dvierkaAddWash vám umožňujú doplniť zabudnutú bielizeň aj počas pracieho cyklu. Alternatívou je kombinovaná práčka so sušičkou QuickDrive s invertorovým motorom, ktorý zaisťuje tichší chod a vyšší výkon pri menšej spotrebe energie oproti univerzálnemu motoru. Alebo vyskúšajte sušičku QuickDrive, ktorá počas cyklu Quick Dry 35’dokáže usušiť dávku bielizne iba za 35 minút a tým šetrí váš čas a elektrický energiu. Technológia tepelných čerpadiel je energeticky efektívnejšia, šetrnejšia a jemným spôsobom suší odevy. Na ohrev vzduchu používa namiesto elektriny „chladivo“ a recykluje teplý vzduch, aby nedochádzalo k plytvaniu energiou.

Značky: