Viaceré telekomunikačné spoločnosti tvrdo pracujú na implementácii 5G.

Nie je však vôbec vylúčené, že tie najusilovnejšie začali pracovať na jej nástupcovi v podobe 6G. Spoločnosť Samsung zverejnila súbor informácií pod názvom „Next Hyper-Connected Experience for All“, v ktorom predstavila kľúčové oblasti rozvoja a ich prekážky.

Samsung 6G

Zdroj: Samsung

Podľa Samsungu môže byť komerčné spustenie 6G možné najskôr v roku 2028, zatiaľ čo masové používanie by mohlo prísť už v roku 2030.

Kórejská spoločnosť uviedla, že používanie 6G prinesie skutočne pohlcujúcu rozšírenú realitu, mobilné vysokokvalitné hologramy a digitálne repliky. Sunghyun Choi, vedúci Centra pre výskum pokročilých komunikácií uviedol, že jeho tím už začal výskum a vývoj 6G technológií a je odhodlaný „viesť štandardizáciu 6G v spolupráci so zúčastnenými stranami v rôznych odvetviach priemyslu, akademickej obce a vlády.“

Existujú tri kategórie požiadaviek, ktoré spoločnosť Samsung označuje ako prekážky smerom k budúcnosti 6G. Medzi ne zaradila požiadavky na výkon, architektúru a dôveryhodnosť.

Samsung 6G

Zdroj: Samsung

Aby 6G mohlo pracovať bez väčších problémov, malo by poskytovať špičkovú dátovú rýchlosť 1 000 Gb/s (50-krát rýchlejšie ako 5G), pričom vzdušná latencia je menšia ako 100 mikrosekúnd, čo je jedna desatina latencie 5G. Budúcnosť 6G tiež znamená zahrnutie frekvenčného pásma terahertz (THz), nové anténne riešenia, pokročilé duplexné technológie, lepšiu topológiu siete a použitie AI v bezdrôtovej komunikácii, ktorú je však potrebné rozvíjať úplne od nuly.

Budúcnosť 6G siete je samozrejme stále v teoretickej rovine, ale vďaka tomu, že spoločnosti na nej pracujú znamená, že sme o krok bližšie k jej reálnemu spusteniu.

Zdroj: Samsung

Titulný obrázok: Wccftech

Prečítajte si aj:

Podcast Dotyk: Máme si kvôli 5G obaliť hlavy alobalom? (15. diel)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.