Rok 2016 je pre kórejského výrobcu elektroniky asi prekliaty. Len včera v USA vyhlásil stiahnutie práčiek s napĺňaním zhora z trhu.

Dôvod je prozaický. Práčky sa pri praní extrémne trasú a hrozí riziko, že celý horný diel z nich odletí z niekoho zraní. Samsung už dostal minimálne 733 hlásení o extrémne vibrujúcich či rozpadávajúcich sa práčkach a zaznamenal 9 zranení, vrátane zlomenej čeluste a poraneného ramena.

Samozrejme, keďže je populárne pripomínať celú šlamastiku okolo Note 7, internetom sa šíria pokrútené informácie o „vybuchujúcich“ práčkach Samsung. Prešli sme si pôvodné zdroje, v prvom rade správu americkej komisie pre bezpečnosť spotrebiteľských produktov, kde podrobne informujú o závade a dôvode stiahnutia z trhu.

Samsung sťahuje okolo 2.8 milióna práčiek plnených zhora, predávaných od marca 2011 do novembra 2016. Firma ponúka niekoľko riešení problému, menovite výmenu za inú práčku (aj iného výrobcu) na náklady firmy, vyslanie technika k zákazníkom domov a po jeho návšteve predĺženie záruky o ďalší rok, či vrátene peňazí.

Zatiaľ nemáme žiadne správy o tom, či sa potenciálne závadné modely práčiek predávali aj na našom trhu.

Zdroj: Gizmodo, Komisia pre bezpečnosť spotrebiteľských produktov