Niektoré technológie sa zlepšujú z roka na rok, pričom iné prinášajú zlepšovanie a nárast výkonu vo väčších časových intervaloch.

Druhý prípad sa pri mobilných zariadeniach týka predovšetkým vnútorných pamätí ROM a pamätí RAM. Samsung je dlhodobo lídrom v oblasti výroby pamäťových modulov, pričom teraz spoločnosť prezradila, kedy môžeme očakávať ďalší skok v zlepšení pamätí pri mobilných zariadeniach. Svoje plány spoločnosť prezradila na akcii v Hongkongu, ktorú usporiadala spoločnosť Qualcomm. Tá bola zameraná na 4G a nadchádzajúcu 5G technológiu.

Počas prezentácie spoločnosti Samsung v oblasti plánovania mobilných pamäťových zariadení sa ukázalo, že ďalšia generácia pamäťových úložísk typu flash UFS 3.0, sa dostane do mobilných zariadení v roku 2019.

Stručne povedané, UFS je typ ukladacieho priestoru, ktorý moderné smartfóny používajú pre všetko od operačného systému až po fotografie a videá. Každý pamäťový čip má maximálnu rýchlosť, pomocou ktorej dokáže čítať a zapisovať súbory. Vyššie rýchlosti zabezpečujú, že je zariadenie svižnejšie. Čipy UFS 3.0 budú vyrábané s použitím najnovších technológií 3D NAND spoločnosti Samsung. Tie umožnia dostať do čipu rovnakej veľkosti dvakrát viac pamäte, ktorá bude aj dvakrát rýchlejšia.

Prvá várka nových čipov príde v troch verziách: 128 GB, 256 GB a 512 GB. Verzia s 1 TB vnútorného úložiska sa očakáva až v roku 2021. Už v máji sa predstavil smartfón Smartisan s 1 TB vnútorného úložiska, pričom v tomto prípade išlo o dva pamäťové moduly s kapacitou „iba“ 512 GB. Dobrou správou je, že sa čoskoro rozlúčime s vlajkovými modelmi telefónov s 64 GB pamäte ROM a vnútorné úložiská sa výrazne zvýšia.

Na jednej strane je zvýšenie kapacity vnútornej pamäte pozitívnou správou, pričom na strane druhej, sa to môže negatívne odraziť na ďalšom zdražovaní smartfónov. Aj keď zvýšeniu cien nevieme zabrániť, tak či tak je štandard UFS 3.0 potrebný hlavne kvôli príchodu 5G sietí a rozšíreniu UHD videí pre rýchlejší zápis a prehrávanie vysokého fps.

Ďalším významným pokrokom s uvedením v roku 2020, by sa mala stať operačná pamäť RAM – LPDDR5. DDR5 od Samsungu bude mať výrazne vylepšenú maximálnu šírku pásma: 51,2 GB / s (v súčasnosti cca 25 GB / s) a súčasne aj o 20 % vyššiu energetickú účinnosť. Pamäť RAM je tiež veľmi dôležitá pre výkon smartfónu. Nová verzia pamäte RAM – LPDDR5, bude prvým veľkým pamäťovým vylepšením mobilných zariadení od predstavenia LPDD4 z roku 2014.

Na výrazne pamäťové vylepšenia si budeme musieť v prípade interných úložísk ROM ešte počkať niekoľko mesiacov. V prípade pamätí RAM sa čakanie predĺži ešte výraznejšie.

Zdroj: AndroidCentral

Prečítajte si aj:

Smartisan R1: Smartfón pre náročných, ktorý ponúka 1TB vnútorného úložiska

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.