Mať flashdisk takmer v takej kapacite ako SSD disk?

Dnes už to nie je nereálne a s rozhraním USB 3.1 (Gen 1) to dáva zmysel. Avšak nenechajte sa týmto označením pomýliť. Ide o štandard USB 3.0. SanDisk Extreme Go 128 GB je flashdisk s bežným USB konektorom, teda neprináša obojstranný USB-C typ. Vďaka tomu je ale široko kompatibilný a môžete ho používať aj s portami USB 2.0.

Flashdisk má vysúvací konektor na pružine, jemným pohybom sa akoby vystrelí. Pekný detail, viac ale chválime tvar. Ten je úzky a pripojením nebude zasahovať do iných portov. Podporované rýchlosti sú až do 200 MB/s pri čítaní a 150 MB/s pri zápise. Ako to už nielen pri flashdiskoch býva, rýchlosť bude veľmi závisieť od veľkosti prenášaných dát.

Pri čítaní sme sa dostali až na úroveň 200 MB/s, presne ako tvrdí výrobca. Dobrá správa je, že aj zápis je dostatočne rýchly. Na hodnotu 150 MB/s sa nám dostať nepodarilo pri žiadnom z našich testov. Či u išlo o benchmarky alebo nami pripravené dáta na testovanie prenosu. Rýchlosť 98 MB/s však rozhodne poteší, a tak nemáme zásadné výhrady.

Flashdisk sa dá použiť ako rozšírenie diskového priestoru vášho aktuálneho systému alebo na pravidelné zálohovanie. Ak máte v počítači bežný otáčkový disk, model Extreme Go bude vítaným rozšírením a zrýchlením dátového úložiska.

Cena: 79 EUR
Zapožičal: SanDisk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.